WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Mało kto dodaje ten składnik do naleśników. Zaryzykowałem i nie żałuję, wyszły miękkie i elastyczne

Ten dodatek do naleśników nie śnił się nawet największym kulinarnym filozofom. A jednak warto tego spróbować, bo placuszki wychodzą wtedy smaczne i puszyste jak chmurka. Wszystkie zostają zjedzone w okamgnieniu. Jeszcze szybciej, niż zwykle!

Naleśniki z nietypowym dodatkiem. Pycha!Naleśniki z nietypowym dodatkiem. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Naleśniki to w mojej kuchni potrawa wręcz podstawowa. Szybkie, smaczne, proste jak budowa cepa. Praktyczne, i to tak przez wielkie "P"; chyba nie ma dania, które powstawałoby równie ekspresowo i było, że tak powiem, efektywnie konsumowane przez dziatwę. Bez naleśników nic nie funkcjonowałoby tak, jak dawniej. Dzieci urządziłyby rewoltę, która rychło zakończyłaby się wielowymiarową katastrofą. Teraz na pewno już rozumiesz, że przepis na popularne placuszki musiałem dopracować do perfekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że z kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować genialne słodkości

Większość przepisów na naleśniki niespecjalnie się od siebie różni i nie ma w tym nic dziwnego. Mieszanka mleka, mąki i jajek jest sprawdzona od wieków i wiele osób nie widzi potrzeby w jej udoskonalaniu. U mnie tego rodzaju eksperymenty zaczęły się w momencie, w którym zabrakło mi w domu jajek i zastąpiłem je... budyniem. Wtedy zrozumiałem, że kreatywność może się okazać kluczem do sukcesu.

Idąc dalej tym tropem, postanowiłem wypróbować przepis na naleśniki z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Wiem, co sobie pomyślisz: istnieją na tym świecie znacznie zdrowsze dodatki. Nie mogłem się jednak powstrzymać i i tak to zrobiłem. Nie żałuję. Naleśniki wyszły mięciutkie i puszyste. Co jakiś czas na pewno będę wracał do tej receptury. I tobie również to polecam!

Puszyste naleśniki z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 150 g mąki,
  • 1 saszetka bitej śmietany w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • mała szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju + do smażenia.
Naleśniki - smaczne i szybkie
Naleśniki - smaczne i szybkie © Canva | DmitriMaruta

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, jajka i olej wymieszaj. To samo zrób z mąką, sodą oczyszczoną i solą. Teraz połącz wszystko ze sobą i zmiksuj na jednolite ciasto. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
  2. Po tym czasie wyjmij masę z chłodziarki i usmaż naleśniki, wylewając na rozgrzaną patelnię niewielką ilość ciasta i smażąc je z obu stron. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀