Mało kto dodaje ten składnik do naleśników. Zaryzykowałem i nie żałuję, wyszły miękkie i elastyczne

Ten dodatek do naleśników nie śnił się nawet największym kulinarnym filozofom. A jednak warto tego spróbować, bo placuszki wychodzą wtedy smaczne i puszyste jak chmurka. Wszystkie zostają zjedzone w okamgnieniu. Jeszcze szybciej, niż zwykle!

Naleśniki z nietypowym dodatkiem. Pycha!Naleśniki z nietypowym dodatkiem. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Naleśniki to w mojej kuchni potrawa wręcz podstawowa. Szybkie, smaczne, proste jak budowa cepa. Praktyczne, i to tak przez wielkie "P"; chyba nie ma dania, które powstawałoby równie ekspresowo i było, że tak powiem, efektywnie konsumowane przez dziatwę. Bez naleśników nic nie funkcjonowałoby tak, jak dawniej. Dzieci urządziłyby rewoltę, która rychło zakończyłaby się wielowymiarową katastrofą. Teraz na pewno już rozumiesz, że przepis na popularne placuszki musiałem dopracować do perfekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że z kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować genialne słodkości

Większość przepisów na naleśniki niespecjalnie się od siebie różni i nie ma w tym nic dziwnego. Mieszanka mleka, mąki i jajek jest sprawdzona od wieków i wiele osób nie widzi potrzeby w jej udoskonalaniu. U mnie tego rodzaju eksperymenty zaczęły się w momencie, w którym zabrakło mi w domu jajek i zastąpiłem je... budyniem. Wtedy zrozumiałem, że kreatywność może się okazać kluczem do sukcesu.

Idąc dalej tym tropem, postanowiłem wypróbować przepis na naleśniki z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Wiem, co sobie pomyślisz: istnieją na tym świecie znacznie zdrowsze dodatki. Nie mogłem się jednak powstrzymać i i tak to zrobiłem. Nie żałuję. Naleśniki wyszły mięciutkie i puszyste. Co jakiś czas na pewno będę wracał do tej receptury. I tobie również to polecam!

Puszyste naleśniki z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 150 g mąki,
  • 1 saszetka bitej śmietany w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • mała szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju + do smażenia.
Naleśniki - smaczne i szybkie
Naleśniki - smaczne i szybkie © Canva | DmitriMaruta

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, jajka i olej wymieszaj. To samo zrób z mąką, sodą oczyszczoną i solą. Teraz połącz wszystko ze sobą i zmiksuj na jednolite ciasto. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
  2. Po tym czasie wyjmij masę z chłodziarki i usmaż naleśniki, wylewając na rozgrzaną patelnię niewielką ilość ciasta i smażąc je z obu stron. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują