Wystarczy jedna łyżeczka. Placki ziemniaczane nigdy nie ściemnieją

Już odrobina popularnego produktu spożywczego sprawi, że twoje placki ziemniaczane będą miały doskonały kolor i nie ściemnieją. Warto dodać go zresztą nie tylko ze względu na estetykę placków. Przekonaj się sam i podziwiaj nadzwyczajną puszystość tej smacznej przekąski!

Placki ziemniaczane nie ściemnieją. Użyj popularnego produktuPlacki ziemniaczane nie ściemnieją. Użyj popularnego produktu
Źródło zdjęć: © canva.com

Nie ma to jak placki ziemniaczane! Co prawda ogromny wybór roślinnych przekąsek, jakie oferuje nam doba kreatywnego gotowania, sprawił, że sięgamy po tę klasyczną potrawę rzadziej niż kiedyś (to wszystko przez te doskonałe placki z cebuli od Ewy Wachowicz!), ale kiedy już to zrobimy, utwierdzamy się w przekonaniu, że są one po prostu najlepsze.

Dość często zdarza nam się jednak sytuacja, w której starte ziemniaki musimy odstawić na dłuższą chwilę. Na pewno wiesz, jak to jest — niezapowiedziany telefon od teściowej przedłuża się w nieskończoność, albo dzieci w oczekiwaniu na placki urządziły sobie wojnę na poduszki i właśnie musisz przypomnieć sobie podstawy pierwszej pomocy. W takich momentach dobrze jest wiedzieć, co zrobić, żeby masa na placki nie ściemniała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Potrzeba matką wynalazców

Na początek odrobina średniozaawansowanej chemii. W ziemniakach znajduje się enzym zwany oksydazą polifenolową. Ta specyficzna cząsteczka białkowa jest wyjątkowo podatna na utlenianie. To dlatego starte ziemniaki reagują z powietrzem w ten przykry sposób. Co więcej, jest to zmiana nie do odratowania. Albo zetrzesz nowe ziemniaki, albo usmażysz znacznie mniej apetycznie wyglądające placki.

To dlatego polecamy ci pewien sprawdzony sposób profilaktyczny. Okazuje się, że wystarczy jedna łyżeczka sody oczyszczonej, by powstrzymać proces utleniania związków polifenolowych w ziemniakach. Uwaga — to nie wszystko. Soda sprawi również, że placki wyjdą puszystsze w środku. A czyż nie o to w tej całej przekąsce chodzi?

Placki ziemniaczane ciemnieją ze względu na utlenianie obecnego w kartoflach enzymu
Placki ziemniaczane ciemnieją ze względu na utlenianie obecnego w kartoflach enzymu © canva.com

Inne sposoby na to, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały

Chociaż ciężko nam w to uwierzyć, może zdarzyć się sytuacja, w której w twoim domu zabraknie akurat sody oczyszczonej. Placki — czy może raczej wygłodniali domownicy — nie chcą natomiast czekać. Wtedy warto wiedzieć, czego jeszcze można użyć, żeby placki nie zrobiły się nieapetycznie ciemne.

Sposób pierwszy to... mąka. Tak, wiemy, że stanowi ona nieodzowną część każdego (lub prawie każdego) przepisu na placki ziemniaczane. Nie chodzi też o to, żeby dodawać jej więcej, bo to może znacznie pogorszyć konsystencję przekąski. Po prostu posyp mąką sam wierzch przygotowanej masy. Proszek będzie stanowił barierę, która utrudni dotarcie tlenu do ziemniaków.

Innym sposobem jest użycie cytryny. Kilka kropel sprawi, że utlenianie zostanie spowolnione, a ty będziesz miał więcej czasu na przygotowanie placków. Musisz jednak wiedzieć, że to może zmienić smak potrawy, dlatego lepiej z tym nie przesadzać. No, chyba że najdzie cię na cytrynowe placki ziemniaczane. Teraz, jak o tym wspomnieliśmy, wcale nie brzmi to tak głupio...

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów