Ani ziemniaki, ani cukinia. Jesienią robię placki z innego warzywa i wychodzą wyśmienite
Wyrazista w smaku, soczysta i mocno chrupiąca kalarepa wspaniale spisuje się jako baza warzywnych placuszków. Jedną z jej wielu zalet jest uniwersalność- warzywo to odnajdzie się w wielu różnych kompozycjach. My proponujemy bardzo proste zestawienie z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz przepis.
01.09.2023 18:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słodkawa, chrupiąca i lekko pikantna kalarepa wyniesie proste placuszki warzywne na wyższy poziom. Poza tym, że nada potrawie bardziej wyrazistego smaku, to podniesie jej walory zdrowotne. Kalarepa bowiem jest bogata w błonnik i antyoksydanty, a także ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wzdęć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie ziemniaki, nie cukinia, nie dynia, burak czy marchewka, a kalarepa to jeden z najlepszych składników warzywnych placuszków. Jest łatwo dostępna i niedroga, ponadto charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem i świetnie odnajduje się w różnych kompozycjach. Sezon na kalarepę trwa od maja do listopada, w tym okresie więc placuszki z tego warzywa będą najsmaczniejsze.
Chrupiące placuszki z kalarepy. Przepis
Składniki:
- 1 kalarepa,
- 1 mała cebula,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- tymianek,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kalarepę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach.
- Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość i odciśnij z nadmiaru wody.
- Następnie do warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż składniki połączą się.
- Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe placuszki z kalarepy odkładaj na talerze wyłożony ręcznikiem papierowym.
Zobacz także
Dlaczego warto jeść kalarepę?
Kalarepa ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna. Stanowi źródło witaminy C, witaminy K, witaminy B6, kwasu foliowego, wapnia, potasu i innych składników odżywczych. Ponadto kalarepa jest bogata w błonnik, wspierający trawienie i zwiększający uczucie sytości, a także zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.