Ani ziemniaki, ani cukinia. Jesienią robię placki z innego warzywa i wychodzą wyśmienite

Wyrazista w smaku, soczysta i mocno chrupiąca kalarepa wspaniale spisuje się jako baza warzywnych placuszków. Jedną z jej wielu zalet jest uniwersalność- warzywo to odnajdzie się w wielu różnych kompozycjach. My proponujemy bardzo proste zestawienie z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz przepis.

Kalarepa to świetny składnik placuszków warzywnychKalarepa to świetny składnik placuszków warzywnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słodkawa, chrupiąca i lekko pikantna kalarepa wyniesie proste placuszki warzywne na wyższy poziom. Poza tym, że nada potrawie bardziej wyrazistego smaku, to podniesie jej walory zdrowotne. Kalarepa bowiem jest bogata w błonnik i antyoksydanty, a także ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wzdęć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Nie ziemniaki, nie cukinia, nie dynia, burak czy marchewka, a kalarepa to jeden z najlepszych składników warzywnych placuszków. Jest łatwo dostępna i niedroga, ponadto charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem i świetnie odnajduje się w różnych kompozycjach. Sezon na kalarepę trwa od maja do listopada, w tym okresie więc placuszki z tego warzywa będą najsmaczniejsze.

Chrupiące placuszki z kalarepy. Przepis

Składniki:

  • 1 kalarepa,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • tymianek,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Kalarepa stanowi świetną bazę warzywnych placuszków
Kalarepa stanowi świetną bazę warzywnych placuszków © Pixabay

Przygotowanie:

  1. Kalarepę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach.
  2. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Następnie do warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż składniki połączą się.
  4. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  5. Gotowe placuszki z kalarepy odkładaj na talerze wyłożony ręcznikiem papierowym.

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna. Stanowi źródło witaminy C, witaminy K, witaminy B6, kwasu foliowego, wapnia, potasu i innych składników odżywczych. Ponadto kalarepa jest bogata w błonnik, wspierający trawienie i zwiększający uczucie sytości, a także zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej