Sok z tego warzywa jest jednym z najzdrowszych. Jedni kochają, inni nienawidzą

Sok z surowej kapusty — dla jednych prawdziwy przysmak, u innych wywołuje obrzydzenie. Niezależnie od tego, czy przepadasz za sokami warzywnymi, czy też nie, ten z kapusty koniecznie włącz do swojej diety. Wkrótce sobie podziękujesz.

Sok z kiszonej kapusty do remedium na wiele dolegliwości.Sok z kiszonej kapusty do remedium na wiele dolegliwości.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sok z kapusty doceniano już w czasach starożytnych. Cenzor, słynny starorzymiański pisarz był zdania, że Rzymianie tyle lat radzili sobie bez lekarzy właśnie dzięki kapuście. Podobnie uważał Pitagoras, który namawiał Greków do codziennego spożywania soku.

Jak się okazuje, sok z surowej kapusty jest równie wartościowy kiszonka. Co takiego zawiera w sobie sok z kapusty? Jak włączyć go do diety? Z jakimi składnikami będzie działał najlepiej? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Dlaczego warto pić sok z kapusty?

Sok z białej kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które pozytywnie oddziałują na układ trawienny, odpornościowy i krwionośny. Codziennie spożywanie zaledwie jednej szklanki soku z surowej kapusty działa detoksykująco, usprawnia prawidłową pracę układu trawiennego, wspiera mikroflorę jelitową, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, a ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, opóźnia starzenie się organizmu, ale też skóry.

Jak przygotować sok z surowej kapusty? Potrzebujesz główki świeżej kapusty, a także sokowirówki. Warzywo przekrój na cztery, a następnie, przeciśnij je przez urządzenie, na możliwie najniższych obrotach. Tak przygotowany sok wypij od razu. Nie martw się kaloriami — w szklance znajduje się zaledwie 70 kcal.

Łapie cię grypa? Sięgnij po sok z kapusty

Mało kto wie, ale sok z kapusty to naturalne lekarstwo na ból gardła i afonię, czyli utratę głosu, dolegliwość, która najczęściej dotyka nauczycieli. Jak stosować sok z kapusty przy przeziębieniu czy bólu gardła? Wystarczy, że do soku dodasz łyżkę miodu, najlepiej lipowego bądź faceliowego. Miksturę wypij na raz. W przypadku uciążliwego bólu możesz użyć jej jako płukanki do gardła. Stosuj ją dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Jeśli złapie cię grypa, dodaj do mikstury dwie łyżki soku z aronii i łyżkę soku z cytryny. Pij trzy szklanki dziennie przed trzy dni. Wszystkie dolegliwości znikną, jak ręką odjął. Świeży sok przyda ci się także podczas przesilenia jesiennego. Dwie szklanki dziennie wyeliminują uczucie zmęczenia i ogólnego osłabienia. Popijaj go między posiłkami, najlepiej do śniadania i kolacji. Pierwsze efekty odczujesz już po tygodniu kuracji.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę