PrzepisŚniadanieSmakuje bosko. Takie śniadanie można jeść codziennie

Smakuje bosko. Takie śniadanie można jeść codziennie

Awokado
Awokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alexander Spatari
20.01.2024 16:29, aktualizacja: 22.01.2024 18:06

Niewiele produktów odniosło w XXI wieku równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Zaletami awokado są nie tylko smak i wartości odżywcze, ale również uniwersalność – sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Jak je wykorzystać?

Awokado marynowane

Pyszny dodatek do wielu potraw, a także sposób na wykorzystanie nie w pełni dojrzałego i twardego awokado – takie najlepiej nadaje się do marynowania.

Zaczynamy od przygotowania zalewy – ocet ryżowy (filiżanka), wodę (pół szklanki), cukier trzcinowy (łyżka), sól (pół łyżeczki), ziarna pieprzu (pół łyżeczki), płatki papryki chili (pół łyżeczki) doprowadzamy do wrzenia, krótko gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado (dwie sztuki) obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i umieszczamy w słoiku. Pokrywamy zalewą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy w niej maksymalnie tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tost z awokado

Pyszny i pożywny pomysł na śniadanie.

Dzień wcześniej przygotowujemy pesto – liście bazylii (2 szklanki) miksujemy z oliwą (3 łyżki), czosnkiem (3 ząbki), orzeszkami piniowymi (3 łyżki), płatkami drożdżowymi (3 łyżki), wodą (łyżka) i solą. Pastą smarujemy dwie kromki opieczonego chleba, nakładamy pokrojone awokado, posypujemy płatkami chili i solą, do smaku.

Tatar z awokado

Potrawa z siekanej wołowiny od dziesięcioleci należy do ulubionych przekąsek Polaków. A gdyby przyrządzić tatara bez… mięsa?

Do jego wegetariańskiej wersji potrzebujemy dojrzałego awokado, którego miąższ kroimy w drobniutką kostkę i wykładamy nim dno metalowej foremki. Górną warstwę może stanowić polędwica z tuńczyka (100 g), również pokrojona w kostkę i wymieszana z podobnie rozdrobnioną dymką, ogórkiem konserwowym, startym imbirem i posiekaną kolendrą. Danie serwujemy z sosem z oleju z pestek winogron, sosu sojowego i soku z cytryny.

Guacamole

Słynny meksykański sos świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak przyrządzić guacamole?

Podstawowy przepis polega na roztarciu widelcem miąższu dojrzałego awokado (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), a następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

Nutella z awokado

Zdrowsza wersja popularnego kremu na bazie orzechów laskowych i kakao.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Dojrzałe awokado miksujemy na gładką masę z dojrzałym bananem, kakao (2 łyżki), mielonymi orzechami laskowymi (4 łyżki), w razie konieczności dosładzając miodem lub syropem daktylowym. Krem najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Awokado z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem

Ze względu na tłustą konsystencję miąższu Aztekowie nazywali awokado "masłem Boga", co warto wykorzystać do przygotowania smacznej i prostej potrawy.

Miąższ z dojrzałego awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany lub starty na tarce czosnek (1-2 ząbki) i sok z limonki (łyżka). Pastę wykładamy na talerz, a na nią odrobinę posiekanego łososia. Smażymy jajko sadzone i przekładamy je na talerz z awokado i łososiem.

Majonez z awokado

Sos przyrządzany na bazie żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. Ciekawą, a przede wszystkim zdrową alternatywą dla majonezu okazuje się awokado (powinno być bardzo dojrzałe), zmiksowane na gładką masę z sokiem z cytryny (łyżka), oliwą z oliwek (2 łyżki), musztardą (łyżeczka) i czosnkiem (rozgnieciony ząbek), a na końcu doprawione solą i pieprzem.

Awokado faszerowane

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę, którą z dużym prawdopodobieństwem zachwycą się goście każdej imprezy?

Przekrój awokado na pół, ostrożnie wyjmij pestkę i część miąższu, pozostawiając wydrążoną "łódeczkę". Następnie przygotuj farsz na bazie awokado, z dodatkiem np. żółtka jaja, wędzonego łososia, posiekanych kaparów i szczypiorku oraz soku cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnij nim awokado. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki.

Rafał Natorski dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także