Smakuje bosko. Takie śniadanie można jeść codziennie

Niewiele produktów odniosło w XXI wieku równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Zaletami awokado są nie tylko smak i wartości odżywcze, ale również uniwersalność – sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Jak je wykorzystać?

AwokadoAwokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alexander Spatari

Awokado marynowane

Pyszny dodatek do wielu potraw, a także sposób na wykorzystanie nie w pełni dojrzałego i twardego awokado – takie najlepiej nadaje się do marynowania.

Zaczynamy od przygotowania zalewy – ocet ryżowy (filiżanka), wodę (pół szklanki), cukier trzcinowy (łyżka), sól (pół łyżeczki), ziarna pieprzu (pół łyżeczki), płatki papryki chili (pół łyżeczki) doprowadzamy do wrzenia, krótko gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Awokado (dwie sztuki) obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i umieszczamy w słoiku. Pokrywamy zalewą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy w niej maksymalnie tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososiowe muffiny. Smaczna przekąska w eleganckim wydaniu

Tost z awokado

Pyszny i pożywny pomysł na śniadanie.

Dzień wcześniej przygotowujemy pesto – liście bazylii (2 szklanki) miksujemy z oliwą (3 łyżki), czosnkiem (3 ząbki), orzeszkami piniowymi (3 łyżki), płatkami drożdżowymi (3 łyżki), wodą (łyżka) i solą. Pastą smarujemy dwie kromki opieczonego chleba, nakładamy pokrojone awokado, posypujemy płatkami chili i solą, do smaku.

Tatar z awokado

Potrawa z siekanej wołowiny od dziesięcioleci należy do ulubionych przekąsek Polaków. A gdyby przyrządzić tatara bez… mięsa?

Do jego wegetariańskiej wersji potrzebujemy dojrzałego awokado, którego miąższ kroimy w drobniutką kostkę i wykładamy nim dno metalowej foremki. Górną warstwę może stanowić polędwica z tuńczyka (100 g), również pokrojona w kostkę i wymieszana z podobnie rozdrobnioną dymką, ogórkiem konserwowym, startym imbirem i posiekaną kolendrą. Danie serwujemy z sosem z oleju z pestek winogron, sosu sojowego i soku z cytryny.

Guacamole

Słynny meksykański sos świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak przyrządzić guacamole?

Podstawowy przepis polega na roztarciu widelcem miąższu dojrzałego awokado (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), a następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

Nutella z awokado

Zdrowsza wersja popularnego kremu na bazie orzechów laskowych i kakao.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Dojrzałe awokado miksujemy na gładką masę z dojrzałym bananem, kakao (2 łyżki), mielonymi orzechami laskowymi (4 łyżki), w razie konieczności dosładzając miodem lub syropem daktylowym. Krem najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Awokado z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem

Ze względu na tłustą konsystencję miąższu Aztekowie nazywali awokado "masłem Boga", co warto wykorzystać do przygotowania smacznej i prostej potrawy.

Miąższ z dojrzałego awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany lub starty na tarce czosnek (1-2 ząbki) i sok z limonki (łyżka). Pastę wykładamy na talerz, a na nią odrobinę posiekanego łososia. Smażymy jajko sadzone i przekładamy je na talerz z awokado i łososiem.

Majonez z awokado

Sos przyrządzany na bazie żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. Ciekawą, a przede wszystkim zdrową alternatywą dla majonezu okazuje się awokado (powinno być bardzo dojrzałe), zmiksowane na gładką masę z sokiem z cytryny (łyżka), oliwą z oliwek (2 łyżki), musztardą (łyżeczka) i czosnkiem (rozgnieciony ząbek), a na końcu doprawione solą i pieprzem.

Awokado faszerowane

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę, którą z dużym prawdopodobieństwem zachwycą się goście każdej imprezy?

Przekrój awokado na pół, ostrożnie wyjmij pestkę i część miąższu, pozostawiając wydrążoną "łódeczkę". Następnie przygotuj farsz na bazie awokado, z dodatkiem np. żółtka jaja, wędzonego łososia, posiekanych kaparów i szczypiorku oraz soku cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnij nim awokado. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki.

Rafał Natorski dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej