Większość się krzywi na myśl o nim, ale warto pić codziennie. Poprawia wygląd i wzmacnia odporność
Sok z cytryny na samo wspomnienie powoduje mimowolny grymas na twarzy. I nic w tym dziwnego, bo intensywny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Warto się jednak przekonać, bo ma niesamowite właściwości.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cytryna najczęściej ląduje w herbacie, ale warto zadbać o to, aby częściej pojawiała się w naszej diecie. Wrzucenie kilku plasterków do dzbanka z wodą sprawi, że chętniej sięgniemy po napój i zadbamy tym samym o odpowiednie nawodnienie. Sok z cytryny ma niesamowite właściwości prozdrowotne, szczególnie przydatne w czasie sezonu chorobowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sok z cytryny
Chociaż picie czystego soku z cytryny wydaje się być niewykonalne, to wystarczy rozcieńczyć go wodą, aby uzyskać naprawdę smaczny, orzeźwiający napój. Nieprzekonani mogą dodać również łyżeczkę dobrej jakości miodu, wyjdzie to tylko na zdrowie. A cytryna ze zdrowiem ma naprawdę wiele wspólnego.
W soku z cytryny obecny jest kwas cytrynowy, który jest znany ze swojej zdolności do zapobiegania tworzeniu się nierozpuszczalnych kamieni nerkowych. Z tego powodu, picie wody z cytryną może być zalecane nie tylko dla osób dbających o zdrowy tryb życia, ale także dla tych, które borykają się z problemami nerkowymi.
Na trawienie, na odporność, na zdrowie
Cytryna działa alkalizująco, co oznacza, że pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zachowanie tego równowagi jest kluczowe dla ogólnego samopoczucia i stanowi obronę przed różnymi schorzeniami.
Często mówi się o tym, że sok ma działania detoksykujące, co jest pewną przesadą, bo toksyn z organizmu pozbywa się m.in. wątroba. Faktem jest, jednak to, że sok z cytryny ma właściwości moczopędne i wspomaga zwalczanie zaparć. To z kolei sprzyja skutecznemu usuwaniu toksyn z organizmu.
Dłuższa młodość dzięki cytrynie
Sok z cytryny stanowi bogate źródło cennych flawonoidów, czyli substancji przeciwutleniających, których głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia się organizmu. Flawonoidy mają potencjał zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych groźnych schorzeń, zwłaszcza tych związanych z układem krążenia. Ponadto sok cytrynowy wykazuje zdolność obniżania ciśnienia krwi, zwiększania wrażliwości organizmu na insulinę oraz prewencji rozwoju cukrzycy.