Spróbował jedzenia na pokładzie samolotu. Przyznaje, że widać różnicę

Długi lot wiąże się nieodzownie z jedzeniem na pokładzie. W zależności od tego, jaką linią i klasą lecimy, można dostać różne potrawy, mniej lub bardziej udane. Gastronomiczną ofertę polskiej linii lotniczej przetestował Paweł Żuchowski.

Jedzenie w samolocie - PysznościJedzenie w samolocie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | Paweł Żuchowski
Ewa Malinowska

Chociaż na pokład samolotu zabrać można różne przekąski, to przy długich lotach warto zjeść coś ciepłego i pożywnego. Linie przygotowują oferty posiłków dla pasażerów wraz ze specjalnie skomponowanym menu. Jedzenie w przestworzach smakuje inaczej, ale nie zawsze musi to być niesmaczna breja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Jak wygląda jedzenie w samolocie?

Nakarmienie głodnych pasażerów jest niemałym wyzwaniem w przestworzach. Serwis w ciasnym przejściu to wyzwanie, ale jeszcze większe dla kucharzy, którzy muszą opracować takie menu, żeby smakowało dobrze po podgrzaniu. W przestworzach słabnie też zdolność odczuwania smaku słodkie czy słonego, a przyprawy stają się mniej intensywne. Odpowiednie doprawienie to naprawdę trudna sprawa. W takich warunkach świetnie sprawdza się sok pomidorowy, który uwydatnia smak umami i słodki.

Wiele osób narzeka na jakość jedzenie, które otrzymują w samolocie. Nie wszędzie jest jednak tak źle.

Jedzenie w trakcie lotu do Nowego Jorku
Jedzenie w trakcie lotu do Nowego Jorku © Instagram | Paweł Żuchowski

Nie jest tak źle

Jedzenie na trasie Warszawa - Nowy Jork przetestował Paweł Żuchowski, korespondent i dziennikarz radia RMF FM. Na swoim instagramowym koncie podzielił się relacją z podróży oraz pokładowym menu, które wygląda naprawdę ciekawie.

Menu w trakcie lotu
Menu w trakcie lotu © Instagram | Paweł Żuchowski

Policzki wołowe, kurczak cajun czy panna cotta to dania, których nie powstydziłyby się nawet dobre restauracje. Pojawia się również ciekawa opcja wegetariańska, jak kofty z indyjskim serem paneer. Jeśli między posiłkami pasażerów dopadnie głód, mogą liczyć na różne przekąski oraz kanapki. Dostępne są również napoje bezalkoholowe, jak kawa, herbata, woda czy soki oraz alkohole takie jak wino czy piwo. Za mocniejsze trunki w klasie ekonomicznej należy dopłacić.

Dziennikarz postawił na poliki wołowe
Dziennikarz postawił na poliki wołowe © Instagram | Paweł Żuchowski

Polskie Linie Lotnicze LOT spisały się naprawdę dobrze. Jak podkreśla Paweł Żuchowski, czuć różnicę w jakości w porównaniu do innych linii. Zerkając na zawartość talerzy, trzeba przyznać, że wygląda naprawdę zachęcająco.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇