Pokazała jedzenie w samolocie. "Głodna nie wysiadłam"

Im dłuższa trasa, tym większy głód. Im większy głód, tym bardziej marudny jest też pasażer. Linie lotnicze zdają sobie z tego sprawę i podczas lotów zapewniają wyżywienie swoim klientom. Nasza czytelniczka pokazała, co zaserwowano jej podczas podróży do Nowego Jorku.

Jedzenie w samolocie - PysznościJedzenie w samolocie - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiałt prywatne
Ewa Malinowska

Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków i kultowych miejsc, ale również odkrywanie nowych smaków. Zanim jednak nasza stopa stanie na obcej ziemi, trzeba zaliczyć swoją kilometrówkę. Nasza czytelniczka Zuza wybrała się w jesienną podróż do Nowego Jorku. Przed zatopieniem się w świecie burgerów, bajgli z łososiem i pastrami spędziła ponad 8 godzin na pokładzie samolotu. O ile w trasie Londyn - Nowy Jork nie ma nic ekscytującego, bo chmury wyglądają niemal wszędzie tak samo, o tyle serwis zadbał o porcję rozrywki, serwując mniej lub bardziej wyszukane potrawy. W krótkiej rozmowie podzieliła się ze mną swoimi wrażeniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Jedzenie w samolocie

Pracownicy przygotowujący jedzenie do samolotu stoją przed niemałym wyzwaniem. Podczas lotu zdolność do odczuwania smaku słodkiego i słonego spada o 30. proc., podczas gdy pozostałe smaki zostają bez zmian. Co więcej, hałas w samolocie może wpływać negatywnie na naszą percepcję smaku podczas jedzenia. Kucharze muszą zatem odpowiednio zrównoważyć danie, aby nie było ani mdłe, ani zbyt słone. Nie wszędzie radzą sobie z tym dobrze i niejednokrotnie można przeczytać pełne żalu komentarze pasażerów, którzy jedzenie na pokładzie nazywają niejadalną papką.

W samolotach serwowane są również napoje - Pyszności
W samolotach serwowane są również napoje - Pyszności © materiały prywatne

Chociaż posiłkom w samolocie dość daleko do dań restauracyjnych, pasażerowie mają pewną decyzyjność w zakresie serwowanych potraw.

Miałam możliwość wyboru nie samych potraw, a rodzaju diety. Była opcja "low carb" z której pewnie korzystają cukrzycy, koszerna czy też dla muzułmanów. Wolałam nie kombinować, bo bałam się, że dostanę coś słabego. Niedaleko mnie siedział pasażer, który postawił na dania koszerne, pachniały one niesamowicie apetycznie, więc również się na nie skusiłam.

Takiego jedzenia się nie spodziewała

Zuza na przekąskę dostała precle o smaku fromage. Jak przyznała, takich dobrych dawno nie jadła i chętnie pochłonęłaby nawet pięć paczek.

Danie główne było przyjemnie ciepłe i był to makaron z sosem pomidorowym, soczewicą i cebulką. Do tego świeża, mięciutka bułeczka, dobre masełko. I ten cheddar - czułam, że lecieliśmy z Londynu, bo nigdy nie jadłam tak smacznego. W kubeczku był serek z buraczkami. Dość oryginalne połączenie, ale z bułką całkiem ok - relacjonuje nasza czytelniczka.

Na deser zaserwowano czekoladowy krem z solonym karmelem. Jak podkreśla Zuza, był po prostu przepyszny i bardzo słodki. Makaron również nie był pozbawiony przypraw, czuć było, że jest dość pikantny.

To pewnie dlatego, żeby było czuć jakikolwiek smak - śmieje się Zuza.
Jedzenie na pokładzie samolotu - Pyszności
Jedzenie na pokładzie samolotu - Pyszności © materiały prywatne

Nie taki diabeł straszny

Okazuje się zatem, że jedzenie nie było takie złe, jak mogłoby się wydawać. Obsługa zadbała o to, aby nikt nie wyszedł głodny.

Naprawdę myślałam, że będzie gorzej. Mój mąż na obiad zamiast makaronu wziął kurczaka z ryżem i jakimś sosem z warzywami i również był zadowolony. Przede wszystkim nie wylądowaliśmy głodni - podsumowuje Zuza.
Mąż Zuzy postawił na kurczaka z ryżem - Pyszności
Mąż Zuzy postawił na kurczaka z ryżem - Pyszności © materiały prywatne
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska