Trzy rzeczy, które warto jeść w samolocie. Tak członkowie załogi unikają jet lagu

Zmęczenie, rozdrażnienie, jet lag? W zmniejszeniu uciążliwych dolegliwości związanych z podróżą samolotem pomóc może odpowiednie przygotowanie do podróży. Pracownicy linii lotniczych zdradzają w rozmowie z "The Washington Post", po jakie jedzenie w samolocie sięgają, by zaspokoić głód i jednocześnie nie odczuwać uporczywych objawów związanych z długimi, męczącymi podróżami i zmianami stref czasowych.

ObrazekNajlepsze jedzenie w samolocie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jet lag to tzw. zespół nagłej zmiany strefy czasowej. Przypadłość ta dotyka osób, które podróżują samolotem na długich dystansach w kierunku równoleżnikowym (wschód-zachód). Zegar biologiczny rozstraja się i próbuje dostosować do nowej strefy czasowej, przez co podróżujący cierpią np. na problemy ze snem (co może trwać nawet tydzień). Według WHO jet lag może powodować też problemy z trawieniem, wahania ciśnienia krwi i ogólne złe samopoczucie. Okazuje się, że to, jakie jedzenie w samolocie wybieramy, ma ogromne znaczenie w przypadku jet lagu.

Jedzenie w samolocie. Członkowie załogi tłumaczą, co jeść w podróży samolotem

Członkowie załogi wyznali, że zazwyczaj do pracy zabierają ze sobą zdrową żywność, zwłaszcza owoce i warzywa bogate w wodę. Starają się tak komponować posiłki, by utrzymać wysoki poziom energii. Preferują jedzenie w samolocie o niskiej zawartości sodu, by uniknąć opuchlizn. Najczęściej sięgają po produkty, których zjedzenie czy przygotowanie nie wymaga użycia dodatkowego sprzętu, np. paluszki z marchwi lub selera, batony proteinowe i suszone owoce.

Popularnym wyborem są również orzechy (z wyjątkiem orzeszków ziemnych, które mogą wywoływać alergie u pasażerów) oraz banany. Owoce te jednak trzeba szybko zjeść. Stewardessy i stewardzi dodają, że starają się jeść mało węglowodanów, za to stawiają na białko. Biorą ze sobą jajka ugotowane na twardo czy ryby (tutaj wskazują jednak, że zapach tych produktów może być uciążliwy dla reszty załogi).

Obrazek
Załoga zdradza, jakie jedzenie w samolocie wpływa na złe samopoczucie po podróży - Pyszności; Fot. Pixabay

Jakich produktów unikać, by złagodzić objawy jet lagu?

Na pewno odradza się spożywania słodyczy, białego pieczywa, słodkich bułeczek, ogólnie produktów zrobionych z białej, rafinowanej mąki. Dają szybki zastrzyk energii, po czym następuje załamanie energetyczne, pojawia się zmęczenie i senność. Warto też porzucić słodzone napoje i kawę oraz inne produkty z kofeiną na rzecz zwykłej wody. Utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia to jeden z najlepszych sposobów na pokonanie zmęczenia spowodowanego jet lagiem.

Według członków załogi najlepsze jedzenie w samolocie to te bogate w białko i błonnik, najgorsze zaś - z wysoką zawartością cukru. Zatem kiedy mają ochotę na coś słodkiego, wybierają orzechy czy suszone owoce. Odradzają też sięgania po żywność przetworzoną oraz fast foody, ponieważ zamiast wzmocnić i odżywić, produkty tę obciążą i tak już zmęczony podróżą organizm.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀