WideoSerowy makaron z patelni. To prosty i smaczny pomysł na szybki obiad

Serowy makaron z patelni. To prosty i smaczny pomysł na szybki obiad

Serowy makaron z patelni
Serowy makaron z patelni
Źródło zdjęć: © Pyszności
08.01.2024 11:49, aktualizacja: 08.01.2024 19:59

Jesteś ciągle zabiegany i brakuje ci czasu dosłownie na wszystko? Koniecznie wprowadź do swojego menu ekspresowy przepis na serowy makaron z patelni.

Jesteś zabiegany, więc nie masz zbyt wiele czasu, by gotować? Poznaj ekspresowy przepis na pyszne danie. Przekonaj się, że przygotowanie smacznego obiadu może zająć tylko kilka chwil. Nie musisz codziennie obierać ziemniaków, gotować ryżu, smażyć mielonych ani ubijać schabowych. Makaron z wyjątkowym sosem będzie zdecydowanie lepszą opcją.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowy makaron, który zrobisz ekspresowo na zwykłej patelni

Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli,
  • 1/2 szklanki wody z makaronu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 1 szklanka sosu pomidorowego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka sera cheddar,
  • 1 szklanka sera mozzarella,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego przepisu można użyć praktycznie każdego rodzaju makaronu. Ja tym razem postawiłam na świderki.

Krok 2. Na palniku ustawiam patelnię, po czym łączę w niej masło oraz oliwę z oliwek. Po chwili dodaję również obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

Najpierw łączymy tłuszcze oraz czosnek
Najpierw łączymy tłuszcze oraz czosnek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają: koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy, śmietanka, pieprz oraz sól. Mieszankę mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do powstałej mieszanki dodaję następnie dwa rodzaje sera — cheddar i mozzarellę. 

W przepisie nie może zabraknąć sera
W przepisie nie może zabraknąć sera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec na patelnię trafia ugotowany makaron oraz woda z garnka, w której gotowała się pasta. Po połączeniu składników dekoruję danie przy pomocy parmezanu i świeżej bazylii. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także