Serowy makaron z patelni. To prosty i smaczny pomysł na szybki obiad

Jesteś ciągle zabiegany i brakuje ci czasu dosłownie na wszystko? Koniecznie wprowadź do swojego menu ekspresowy przepis na serowy makaron z patelni.

Serowy makaron z patelniSerowy makaron z patelni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jesteś zabiegany, więc nie masz zbyt wiele czasu, by gotować? Poznaj ekspresowy przepis na pyszne danie. Przekonaj się, że przygotowanie smacznego obiadu może zająć tylko kilka chwil. Nie musisz codziennie obierać ziemniaków, gotować ryżu, smażyć mielonych ani ubijać schabowych. Makaron z wyjątkowym sosem będzie zdecydowanie lepszą opcją.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Serowy makaron, który zrobisz ekspresowo na zwykłej patelni

Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli,
  • 1/2 szklanki wody z makaronu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 1 szklanka sosu pomidorowego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka sera cheddar,
  • 1 szklanka sera mozzarella,
  • 1/2 szklanki parmezanu,
  • garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego przepisu można użyć praktycznie każdego rodzaju makaronu. Ja tym razem postawiłam na świderki.

Krok 2. Na palniku ustawiam patelnię, po czym łączę w niej masło oraz oliwę z oliwek. Po chwili dodaję również obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

Najpierw łączymy tłuszcze oraz czosnek
Najpierw łączymy tłuszcze oraz czosnek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne produkty na patelnię trafiają: koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy, śmietanka, pieprz oraz sól. Mieszankę mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do powstałej mieszanki dodaję następnie dwa rodzaje sera — cheddar i mozzarellę. 

W przepisie nie może zabraknąć sera
W przepisie nie może zabraknąć sera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec na patelnię trafia ugotowany makaron oraz woda z garnka, w której gotowała się pasta. Po połączeniu składników dekoruję danie przy pomocy parmezanu i świeżej bazylii. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej