Szaszłyki makaronowe a'la pizza z papryką i serem
09.03.2023 16:41, aktual.: 16.10.2023 10:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szaszłyki makaronowe a'la pizza to zaskakujący przepis na pyszną przekąskę. Proste połączenie znanych składników zrobi ogromne wrażenie na twoich bliskich.
Nietypowa przekąska z makaronu
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie i często wykorzystywany jest w różnego rodzaju potrawach. Jednym z ciekawszych pomysłów na użycie makaronu jest przygotowanie szaszłyków makaronowych a'la pizza. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjną pizzę. Ten przepis jest również świetnym pomysłem na imprezy i spotkania ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników i możesz cieszyć się smakiem tej pysznej przekąski.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Szaszłyki makaronowe a'la pizza
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 6 łyżek ketchupu
- 100 g tartej mozzarelli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Makaron penne ugotuj na półtwardo (al dente) według instrukcji na opakowaniu. Nadziej ugotowany makaron na długie patyki do szaszłyków. Posmaruj szaszłyki ketchupem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp makaron startym serem. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czerwoną cebulę oraz oliwki. Posyp całość suszonym oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut.
Po upieczeniu oddziel od siebie pojedyncze szaszłyki. Przełóż je na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dzięki połączeniu pomidorowego ketchupu, warzyw i mozzarelli przypominają w smaku pizzę.
Smacznego!