Szaszłyki makaronowe a'la pizza z papryką i serem

Szaszłyki makaronowe a'la pizza to zaskakujący przepis na pyszną przekąskę. Proste połączenie znanych składników zrobi ogromne wrażenie na twoich bliskich.

Szaszłyki makaronowe- PysznościSzaszłyki makaronowe- Pyszności
Ewa

Nietypowa przekąska z makaronu

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie i często wykorzystywany jest w różnego rodzaju potrawach. Jednym z ciekawszych pomysłów na użycie makaronu jest przygotowanie szaszłyków makaronowych a'la pizza. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjną pizzę. Ten przepis jest również świetnym pomysłem na imprezy i spotkania ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników i możesz cieszyć się smakiem tej pysznej przekąski.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Szaszłyki makaronowe a'la pizza

Składniki:

         
  • 300 g makaronu penne
  • 6 łyżek ketchupu
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Makaron penne ugotuj na półtwardo (al dente) według instrukcji na opakowaniu. Nadziej ugotowany makaron na długie patyki do szaszłyków. Posmaruj szaszłyki ketchupem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Szaszłyki makaronowe- Pyszności
Szaszłyki makaronowe- Pyszności

Posyp makaron startym serem. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czerwoną cebulę oraz oliwki. Posyp całość suszonym oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut.

Szaszłyki makaronowe- Pyszności
Szaszłyki makaronowe- Pyszności

Po upieczeniu oddziel od siebie pojedyncze szaszłyki. Przełóż je na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dzięki połączeniu pomidorowego ketchupu, warzyw i mozzarelli przypominają w smaku pizzę.

Smacznego!

Szaszłyki makaronowe- Pyszności
Szaszłyki makaronowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej