Błyskawiczny makaron z łososiem. Moc kolorów i smaków na jednym talerzu

Masz w lodówce łososia, ale jakoś brakuje ci pomysłów jak go przygotować w ciekawy sposób? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które pokocha cała twoja rodzina. I to od pierwszego kęsa!

Makaron z łososiemMakaron z łososiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Wiem, że przygotowanie smacznegociekawego obiadu może sprawiać niemałe problemy. Tym bardziej jeśli jesteśmy zmęczeni po całym dniu w pracy, niby czujemy głód, ale jednocześnie jakoś nie możemy znaleźć sprawdzonego przepisu na szybkismaczny obiad, który miałby w sobie to "coś"

Na szczęście koniec z dylematami tego typu. W końcu masz naszą bogatą bazę z przepisami na każdą okazję. Dziś dołączy do niej kolejna ciekawa propozycja z łososiem w roli głównej. Jak się okazuje, wystarczy kilka sprawdzonych składników, duża foremka i dosłownie kilka minut, aby przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny. Całą resztę wykona za ciebie piekarnik. Czy to nie genialne rozwiązanie?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z łososiem. Pyszny pomysł na obiad

Ten obiad nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuję dzięki całej palecie barw. Coś niesamowitego!

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu,
  • 1 ser feta,
  • około 9 pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 garście szpinaku,
  • 400 g pokrojonego w kostkę łososia,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia, po czym delikatnie smaruję ją masłem. Na środek dodaję kostkę fety

Jako pierwszy składnik do formy trafia feta
Jako pierwszy składnik do formy trafia feta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie dookoła sera rozsypuję świeży szpinak, pomidorki koktajlowe w całości oraz łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Oczywiście nie zapominam jednocześnie o przyprawach. W tym przypadku stawiam na klasykę, czyli sól oraz pieprz. 

Oczywiście nie zapominam również o przyprawach
Oczywiście nie zapominam również o przyprawach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przygotowaną w ten sposób formę wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie gotuję makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją do opakowania. Do tego przepisu możesz użyć różnego rodzaju makaronu. Wybierz opcję, która najlepiej ci odpowiada. Ja tym razem postawiłam na rigatoni. Świetnie jednak sprawdzi się tu zwykłe penne, fusilli czy farfalle.  

Krok 4. Po 20 minutach wracam do pracy z mieszanką z formy. Po upieczeniu rozdrabniam na mniejsze części fetę oraz pomidorki koktajlowe. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo następnie przechodzę do połączenia wszystkich składników w jedną mieszankę. 

Na tym etapie łączę składniki przy pomocy zwykłego widelca
Na tym etapie łączę składniki używając widelca © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki łączę ze sobą ugotowany makaron oraz mieszankę z formy do pieczenia. I to wszystko.

Do mieszanki z formy dodaję ugotowany wcześniej makaron
Do mieszanki z formy dodaję ugotowany wcześniej makaron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Pyszny obiad jest już gotowy. Możesz serwować go zarówno w miseczce, jak i na zwykłym talerzu. Smacznego!

I pomysł na obiad już jest
I pomysł na obiad już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej