Błyskawiczny makaron z łososiem. Moc kolorów i smaków na jednym talerzu
Masz w lodówce łososia, ale jakoś brakuje ci pomysłów jak go przygotować w ciekawy sposób? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które pokocha cała twoja rodzina. I to od pierwszego kęsa!
03.01.2024 13:35
Wiem, że przygotowanie smacznego i ciekawego obiadu może sprawiać niemałe problemy. Tym bardziej jeśli jesteśmy zmęczeni po całym dniu w pracy, niby czujemy głód, ale jednocześnie jakoś nie możemy znaleźć sprawdzonego przepisu na szybki i smaczny obiad, który miałby w sobie to "coś".
Na szczęście koniec z dylematami tego typu. W końcu masz naszą bogatą bazę z przepisami na każdą okazję. Dziś dołączy do niej kolejna ciekawa propozycja z łososiem w roli głównej. Jak się okazuje, wystarczy kilka sprawdzonych składników, duża foremka i dosłownie kilka minut, aby przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny. Całą resztę wykona za ciebie piekarnik. Czy to nie genialne rozwiązanie?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten obiad nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuję dzięki całej palecie barw. Coś niesamowitego!
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu,
- 1 ser feta,
- około 9 pomidorków koktajlowych,
- 2-3 garście szpinaku,
- 400 g pokrojonego w kostkę łososia,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia, po czym delikatnie smaruję ją masłem. Na środek dodaję kostkę fety.
Krok 2. Następnie dookoła sera rozsypuję świeży szpinak, pomidorki koktajlowe w całości oraz łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Oczywiście nie zapominam jednocześnie o przyprawach. W tym przypadku stawiam na klasykę, czyli sól oraz pieprz.
Krok 3. Przygotowaną w ten sposób formę wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie gotuję makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją do opakowania. Do tego przepisu możesz użyć różnego rodzaju makaronu. Wybierz opcję, która najlepiej ci odpowiada. Ja tym razem postawiłam na rigatoni. Świetnie jednak sprawdzi się tu zwykłe penne, fusilli czy farfalle.
Krok 4. Po 20 minutach wracam do pracy z mieszanką z formy. Po upieczeniu rozdrabniam na mniejsze części fetę oraz pomidorki koktajlowe. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo następnie przechodzę do połączenia wszystkich składników w jedną mieszankę.
Krok 5. Na koniec przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki łączę ze sobą ugotowany makaron oraz mieszankę z formy do pieczenia. I to wszystko.
Krok 6. Pyszny obiad jest już gotowy. Możesz serwować go zarówno w miseczce, jak i na zwykłym talerzu. Smacznego!