Gospodyni z baru mlecznego dała mi przepis. Takiego schabowego nigdy nie jadłam

Schab możemy przygotować na najróżniejsze sposoby, nie muszą to być klasyczne kotlety schabowe do ziemniaków. Świetnie smakuje także schab duszony oraz pieczeń. Pewna gospodyni z baru mlecznego podzieliła się ze mną przepisem na całkiem inne danie, czyli schabowe w kremowym sosie.

Schab z sosem i buraczkamiSchab z sosem i buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Paulina Hermann

Ze schabu możemy przyrządzić naprawdę bardzo dużo najróżniejszych potraw. Nie ma tu jakichś większych ograniczeń, choć najczęściej decydujemy się na klasyczne kotlety schabowe lub mięso duszone w sosie. To takie znane i lubiane dania, które nigdy się nie nudzą. Ten przepis różni się jednak od całej reszty. Mięso wychodzi zawsze mięciutkie i soczyste, a sos pieczarkowy dopełnia całości. Potrawa jest tak pyszna, że ciężko się jej oprzeć. Świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Schab w sosie z pieczarkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • ½ kg schabu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pieczarek,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • przyprawa do mięsa mielonego.
Schab
Schab © YouTube | Moje domowe jedzenie

Sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w cienkie plastry i zalej je mlekiem. Odstaw na 3 godziny. Po tym czasie mięso dopraw.
  2. Podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek.
  3. Schabowe obtaczaj w mące i smaż po trzy minuty z każdej strony.
  4. Do pieczarek dolej śmietanę kremówkę i dosyp potrzebne przyprawy. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem i poukładaj w nim schab.
  6. Wlej na mięso sos pieczarkowy, wymieszaj składniki ze sobą, a naczynie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 75 minut. W tym czasie mięso przeniknie smakiem sosu, stanie się miękkie i soczyste. Danie możesz podać z ziemniakami z wody lub z kaszą.

Tak przygotowany schab zrobi furorę i będzie hitem podczas świątecznego obiadu. To całkiem inny sposób na przygotowanie klasycznego mięsa. Sos pieczarkowy idealnie się z nim komponuje i nadaje ciekawego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę