Gospodyni z baru mlecznego dała mi przepis. Takiego schabowego nigdy nie jadłam
Schab możemy przygotować na najróżniejsze sposoby, nie muszą to być klasyczne kotlety schabowe do ziemniaków. Świetnie smakuje także schab duszony oraz pieczeń. Pewna gospodyni z baru mlecznego podzieliła się ze mną przepisem na całkiem inne danie, czyli schabowe w kremowym sosie.
25.10.2023 | aktual.: 27.12.2023 07:18
Ze schabu możemy przyrządzić naprawdę bardzo dużo najróżniejszych potraw. Nie ma tu jakichś większych ograniczeń, choć najczęściej decydujemy się na klasyczne kotlety schabowe lub mięso duszone w sosie. To takie znane i lubiane dania, które nigdy się nie nudzą. Ten przepis różni się jednak od całej reszty. Mięso wychodzi zawsze mięciutkie i soczyste, a sos pieczarkowy dopełnia całości. Potrawa jest tak pyszna, że ciężko się jej oprzeć. Świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab w sosie z pieczarkami - przepis
Potrzebne składniki:
- ½ kg schabu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 pieczarek,
- 250 ml śmietanki 30%,
- ¾ szklanki wody,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- przyprawa do mięsa mielonego.
Sposób wykonania:
- Schab pokrój w cienkie plastry i zalej je mlekiem. Odstaw na 3 godziny. Po tym czasie mięso dopraw.
- Podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek.
- Schabowe obtaczaj w mące i smaż po trzy minuty z każdej strony.
- Do pieczarek dolej śmietanę kremówkę i dosyp potrzebne przyprawy. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem i poukładaj w nim schab.
- Wlej na mięso sos pieczarkowy, wymieszaj składniki ze sobą, a naczynie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 75 minut. W tym czasie mięso przeniknie smakiem sosu, stanie się miękkie i soczyste. Danie możesz podać z ziemniakami z wody lub z kaszą.
Tak przygotowany schab zrobi furorę i będzie hitem podczas świątecznego obiadu. To całkiem inny sposób na przygotowanie klasycznego mięsa. Sos pieczarkowy idealnie się z nim komponuje i nadaje ciekawego smaku.