PrzepisDania mięsneGospodyni z baru mlecznego dała mi przepis. Takiego schabowego nigdy nie jadłam

Gospodyni z baru mlecznego dała mi przepis. Takiego schabowego nigdy nie jadłam

Schab z sosem i buraczkami
Schab z sosem i buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
25.10.2023 13:44, aktualizacja: 27.12.2023 07:18

Schab możemy przygotować na najróżniejsze sposoby, nie muszą to być klasyczne kotlety schabowe do ziemniaków. Świetnie smakuje także schab duszony oraz pieczeń. Pewna gospodyni z baru mlecznego podzieliła się ze mną przepisem na całkiem inne danie, czyli schabowe w kremowym sosie.

Ze schabu możemy przyrządzić naprawdę bardzo dużo najróżniejszych potraw. Nie ma tu jakichś większych ograniczeń, choć najczęściej decydujemy się na klasyczne kotlety schabowe lub mięso duszone w sosie. To takie znane i lubiane dania, które nigdy się nie nudzą. Ten przepis różni się jednak od całej reszty. Mięso wychodzi zawsze mięciutkie i soczyste, a sos pieczarkowy dopełnia całości. Potrawa jest tak pyszna, że ciężko się jej oprzeć. Świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab w sosie z pieczarkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • ½ kg schabu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pieczarek,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • przyprawa do mięsa mielonego.
Schab
Schab© YouTube | Moje domowe jedzenie

Sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w cienkie plastry i zalej je mlekiem. Odstaw na 3 godziny. Po tym czasie mięso dopraw.
  2. Podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek.
  3. Schabowe obtaczaj w mące i smaż po trzy minuty z każdej strony.
  4. Do pieczarek dolej śmietanę kremówkę i dosyp potrzebne przyprawy. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem i poukładaj w nim schab.
  6. Wlej na mięso sos pieczarkowy, wymieszaj składniki ze sobą, a naczynie przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 75 minut. W tym czasie mięso przeniknie smakiem sosu, stanie się miękkie i soczyste. Danie możesz podać z ziemniakami z wody lub z kaszą.

Tak przygotowany schab zrobi furorę i będzie hitem podczas świątecznego obiadu. To całkiem inny sposób na przygotowanie klasycznego mięsa. Sos pieczarkowy idealnie się z nim komponuje i nadaje ciekawego smaku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także