Teściowa podzieliła się przepisem na pieczony schab. Dodaje nietypowy składnik

Pieczony schab to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Aby był soczysty i smaczny, warto dodać do niego nietypowy składnik, który sprawi, że nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Pieczony schabPieczony schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Często zastanawiamy się, jak przyrządzić mięso tak, aby było soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Z myślą o tych wyjątkowych chwilach przy stole, gdzie każdy kęs przynosi rozkosz podniebieniu, moja teściowa podzieliła się sekretnym przepisem na pieczony schab. To danie, które sprawia, że obiad staje się prawdziwą ucztą, zyskuje unikalną głębię smaku dzięki jednemu, wyjątkowemu składnikowi. Przepis na to danie przekazywany jest w naszej rodzinie, przekształcając się w kulinarne dziedzictwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Pieczony schab z dodatkiem musztardy

Niezwykle soczysty schab z tego przepisu zawdzięcza swój wyjątkowy smak i teksturę jednemu składnikowi - ostrej musztardzie. To właśnie ona nadaje potrawie charakterystyczny smak i przyczynia się do zachowania soczystości mięsa podczas pieczenia. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy rozpieszcza podniebienie.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżka świeżo suszonego rozmarynu,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek obieramy cebule i czosnek, a następnie kroimy je na drobną kostkę. Smażymy je delikatnie na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy staną się miękkie i zyskają złocisty kolor.
  2. W osobnej miseczce mieszamy 5 łyżek oleju z majerankiem, rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy ostrej musztardy i dokładnie mieszamy, tworząc aromatyczną mieszankę.
  3. Teraz musimy nasączyć mięso tą wyjątkową mieszanką. Dokładnie wcieramy ją w schab, a następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, by przeszło delikatny proces marynowania. Naczynie z mięsem umieszczamy w lodówce na około 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu, do mięsa dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę i czosnek. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do 180°C. Całość pieczemy przez około 2 godziny, okresowo sprawdzając, czy mięso jest już odpowiednio upieczone.
  5. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż potrawa lekko przestygnie. Następnie kroimy ją na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pieczony schab z nietypowym składnikiem, jakim jest ostrej musztarda, to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które łączy smaki tradycji z nutką nowoczesności. Teraz możemy razem z rodziną i przyjaciółmi cieszyć się wyjątkowym smakiem tego soczystego mięsa. Przygotowanie jest proste, a wynik zachwyci każdego smakosza. Sięgnij po ten przepis i delektuj się smakiem, który stanie się nową tradycją w twoim domu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej