Rodzina już się krzywi na widok jarzynowej? Zaskocz ich zupełnie nową świąteczną sałatką

Na polskim stole w Wigilię królują zazwyczaj dwie sałatki: jarzynowa i śledziowa. Może nadszedł czas, by wprowadzić do świątecznego menu trochę urozmaicenia? Oto kilka propozycji, które na pewno zachwycą każdego biesiadnika.

SałatkaSałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images | DOOFILMS

Sałatka z wędzonym pstrągiem i makaronem

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć sałatki rybnej. Świetnie nadaje się do tego wędzony pstrąg o delikatnym, aromatycznym i smacznym mięsie.

Na początku musimy ugotować 100 g drobnego makaronu, a następnie go wystudzić. Wędzonego pstrąga obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do salaterki, dodajemy rybę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną czerwoną cebulę, dwie garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Mieszamy i polewamy sosem z oliwy (3 łyżki), soku z połówki cytryny, czosnku (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę), doprawionym solą i pieprzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Sałatka ziemniaczana z musztardą

Prosta sałatka, którą możemy przygotować dosłownie w ostatniej chwili, ze składników dostępnych w każdym domu.

Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę, najlepiej chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Sałatka nicejska

Klasyka kuchni francuskiej, która świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, wzbogacając świąteczne menu o nowe smaki.

Na początku gotujemy na twardo jajka (3-4), równocześnie przygotowujemy grzanki – dwie kromki żytniego chleba kroimy w kostkę, po czym wykładamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy oliwę z roztartym ząbkiem czosnku, smażymy, aż pieczywo zyska złoty kolor, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Czas na sos do sałatki nicejskiej. Mieszamy ocet jabłkowy (łyżka) z cukrem pudrem (pół łyżeczki), a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), musztardę Dijon (łyżeczka) i szczyptę soli. Na koniec, cały czas mieszając, dolewamy oliwę z oliwek (2 łyżki).

Salaterkę wykładamy liśćmi sałaty rzymskiej, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, odsączone kapary (50 g) i fileciki anchois (50 g), pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz czarne oliwki bez pestek (100 g). Delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe (200 g) oraz pokrojone na ćwiartki jajka. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy grzankami.

Słodka sałatka z pęczaku i bakalii

Jak przygotować pyszną i pożywną sałatkę przypominającą wigilijną kutię?

Kaszę pęczak (około pół szklanki) gotujemy do miękkości. Gdy jest jeszcze ciepła, mieszamy ją z miodem (2 łyżki), sokiem z cytryny oraz solidną szczyptą cynamonu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy rodzynki, posiekane suszone morele, suszone śliwki, daktyle i orzechy włoskie (po pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Serwujemy ze listkami świeżej mięty.

Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf © Getty Images | MSPhotographic

Sałatka waldorf

Jeden z kulinarnych symboli Nowego Jorku. Delikatna, chrupiąca, pełna smaków sałatka od ponad 100 lat cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno w ekskluzywnych restauracjach na Manhattanie , jak i tanich barach w Bronksie. Warto podać ją także na wigilijną kolację.

Potrzebujemy dwóch sporych jabłek, preferowane są odmiany zielone, najlepiej słodko-kwaśne. Nie obieramy ich ze skórki, za to dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy (w kostkę lub słupki), a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Selera naciowego (dwie łodygi) kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek, podobnie jak garść przekrojonych na połówki winogron, najlepiej czerwonych, bezpestkowych. Dosypujemy 50 g orzechów włoskich, wcześniej podprażonych na patelni i grubo posiekanych.

Na koniec dodajemy dobrej jakości majonez (4 łyżki), który można wcześniej wymieszać z musztardą Dijon (łyżeczka). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka waldorf jest gotowa. Należy ją serwować na liściach sałaty.

Sałatka z jajkiem i awokado
Sałatka z jajkiem i awokado © Getty Images | haoliang

Sałatka z jajkami i awokado

Szukasz oryginalnego pomysłu na świąteczne menu? Oto smaczna i prosta sałatka z egzotycznym twistem…

Zaczynamy od ugotowania na twardo trzech jajek, które na koniec przelewamy zimną wodą i umieszczamy w lodówce, na godzinę. Później je siekamy, dodajemy majonez (2 łyżki) i musztardę (2 łyżeczki), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki, by masa się schłodziła.

W dużej misce mieszamy pokrojone w kostkę cukinię i dynię (po 1/4 szklanki), marchewkę (pół szklanki) i świeży szpinak (2 szklanki). Nakładamy pokrojone awokado i polewamy dressingiem z oliwy (1/4 szklanki), soku wyciśniętego z cytryny oraz octu jabłkowego (2 łyżki), doprawionym solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy masę jajeczną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej