Rodzina już się krzywi na widok jarzynowej? Zaskocz ich zupełnie nową świąteczną sałatką
Na polskim stole w Wigilię królują zazwyczaj dwie sałatki: jarzynowa i śledziowa. Może nadszedł czas, by wprowadzić do świątecznego menu trochę urozmaicenia? Oto kilka propozycji, które na pewno zachwycą każdego biesiadnika.
12.12.2023 | aktual.: 21.12.2023 13:07
Sałatka z wędzonym pstrągiem i makaronem
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć sałatki rybnej. Świetnie nadaje się do tego wędzony pstrąg o delikatnym, aromatycznym i smacznym mięsie.
Na początku musimy ugotować 100 g drobnego makaronu, a następnie go wystudzić. Wędzonego pstrąga obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do salaterki, dodajemy rybę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną czerwoną cebulę, dwie garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Mieszamy i polewamy sosem z oliwy (3 łyżki), soku z połówki cytryny, czosnku (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę), doprawionym solą i pieprzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Prosta sałatka, którą możemy przygotować dosłownie w ostatniej chwili, ze składników dostępnych w każdym domu.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę, najlepiej chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".
Sałatka nicejska
Klasyka kuchni francuskiej, która świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, wzbogacając świąteczne menu o nowe smaki.
Na początku gotujemy na twardo jajka (3-4), równocześnie przygotowujemy grzanki – dwie kromki żytniego chleba kroimy w kostkę, po czym wykładamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy oliwę z roztartym ząbkiem czosnku, smażymy, aż pieczywo zyska złoty kolor, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Czas na sos do sałatki nicejskiej. Mieszamy ocet jabłkowy (łyżka) z cukrem pudrem (pół łyżeczki), a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), musztardę Dijon (łyżeczka) i szczyptę soli. Na koniec, cały czas mieszając, dolewamy oliwę z oliwek (2 łyżki).
Salaterkę wykładamy liśćmi sałaty rzymskiej, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, odsączone kapary (50 g) i fileciki anchois (50 g), pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz czarne oliwki bez pestek (100 g). Delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe (200 g) oraz pokrojone na ćwiartki jajka. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Słodka sałatka z pęczaku i bakalii
Jak przygotować pyszną i pożywną sałatkę przypominającą wigilijną kutię?
Kaszę pęczak (około pół szklanki) gotujemy do miękkości. Gdy jest jeszcze ciepła, mieszamy ją z miodem (2 łyżki), sokiem z cytryny oraz solidną szczyptą cynamonu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy rodzynki, posiekane suszone morele, suszone śliwki, daktyle i orzechy włoskie (po pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Serwujemy ze listkami świeżej mięty.
Sałatka waldorf
Jeden z kulinarnych symboli Nowego Jorku. Delikatna, chrupiąca, pełna smaków sałatka od ponad 100 lat cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno w ekskluzywnych restauracjach na Manhattanie , jak i tanich barach w Bronksie. Warto podać ją także na wigilijną kolację.
Potrzebujemy dwóch sporych jabłek, preferowane są odmiany zielone, najlepiej słodko-kwaśne. Nie obieramy ich ze skórki, za to dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy (w kostkę lub słupki), a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Selera naciowego (dwie łodygi) kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek, podobnie jak garść przekrojonych na połówki winogron, najlepiej czerwonych, bezpestkowych. Dosypujemy 50 g orzechów włoskich, wcześniej podprażonych na patelni i grubo posiekanych.
Na koniec dodajemy dobrej jakości majonez (4 łyżki), który można wcześniej wymieszać z musztardą Dijon (łyżeczka). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka waldorf jest gotowa. Należy ją serwować na liściach sałaty.
Sałatka z jajkami i awokado
Szukasz oryginalnego pomysłu na świąteczne menu? Oto smaczna i prosta sałatka z egzotycznym twistem…
Zaczynamy od ugotowania na twardo trzech jajek, które na koniec przelewamy zimną wodą i umieszczamy w lodówce, na godzinę. Później je siekamy, dodajemy majonez (2 łyżki) i musztardę (2 łyżeczki), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki, by masa się schłodziła.
W dużej misce mieszamy pokrojone w kostkę cukinię i dynię (po 1/4 szklanki), marchewkę (pół szklanki) i świeży szpinak (2 szklanki). Nakładamy pokrojone awokado i polewamy dressingiem z oliwy (1/4 szklanki), soku wyciśniętego z cytryny oraz octu jabłkowego (2 łyżki), doprawionym solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy masę jajeczną.