Prosta sałatka na wigilię. Nie musisz się dużo napracować, aby zachwycić rodzinę

Sałatka na wigilię ze śledziami i burakami to danie, które błyskawicznie zniknie z miseczki. Proste połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.

Sałatka na wigilię - PysznościSałatka na wigilię - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ihar Leichonak)
Ewa Malinowska

Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami oraz jajkiem to pyszny przepis, który pokocha cała twoja rodzina. Można ją układać warstwami, aby uzyskać nie tylko smaczny, ale również piękny dla oka efekt. W tej sałatce najważniejsze są śledzie, gotowane buraki, ziemniaki, cebula i jajka na twardo. Całość łączy majonez, który świetnie spaja wszystkie składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Prosta sałatka na wigilię

Na tradycyjnym, wigilijnym stole pojawia się 12 potraw. Nie może zabraknąć między innymi barszczu, smażonego karpia, pierogów z kapustą i grzybami czy też postnego bigosu i kompotu z suszu. Oczywiście każdy dom ma nieco inne zwyczaje i charakterystyczne potrawy. Łączy je jedno - tego dnia te dania smakują najlepiej. Świetnym towarzystwem dla tradycyjnych potraw będzie prosta sałatka śledziowa, układana warstwami.

Warstwowa sałatka - Pyszności
Warstwowa sałatka - Pyszności © Canva | zima

Warstwowa sałatka na wigilię

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • 500 g buraków,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • ok. 300-400 ml majonezu,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 150 g sera żółtego,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie i namocz na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Filety pokrój na mniejsze kawałki i skropl sokiem z cytryny.
  3. Przełóż do miski i dodaj drobno posiekają cebulę, musztardę oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Śledzie przełóż do szklanej, dużej salaterki. Posmaruj warstwą majonezu.
  5. Buraki i ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i wystudź.
  6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na śledziach.
  7. Następnie dodaj do miski pokrojone w drobną kosteczkę ogórki i rozprowadź kolejną warstwę majonezu.
  8. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki. Posmaruj ostatnią porcją majonezu.
  9. Ugotowane na twardo jajka posiekaj i dodaj do sałatki.
  10. Na wierzch dodaj jeszcze starty ser i posiekany szczypiorek.
  11. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Sałatkę dobrze jest też przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇