Postna kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie
Postna kapusta z grzybami to danie, które pojawia się na wielu wigilijnych stołach w polskich domach. Świetnie smakuje zarówno świeżo przygotowana, jak i po odgrzaniu. Z tym przepisem wyjdzie pyszna jak u mamy.
Kapusta postna, znana również jako bigos wigilijny lub kapusta wigilijna, jest nieodłącznym elementem świątecznej kuchni. W wielu domach jest jedną z 12 potraw, których po prostu nie może zabraknąć. Główne składniki to kapusta kiszona i grzyby, w przeciwieństwie do bigosu nie ma w niej mięsa. Może być samodzielnym daniem lub składnikiem farszu do pierogów, krokietów, pasztecików czy też popularnego na Lubelszczyźnie kulebiaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę
Postna kapusta z grzybami
Przygotowania kapusty należy zaplanować dzień wcześniej, aby namoczyć grzyby. Jeśli jednak o tym zapomnisz, możesz je również dłużej obgotować. To danie, które przy odgrzewaniu jedynie zyskuje na smaku, więc przygotowanie większej ilości na kilka dni nie jest problemem. Przepis jest naprawdę prosty, a każdy z domowników chętnie sięgnie po porcję świątecznego bigosu. W pierwszy i drugi dzień świąt sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych mięs.
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 150 g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchew,
- 2 łyżki mąki,
- 12 łyżek oleju rzepakowego,
- sól, pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Nalej wody tyle, aby przykryła całe grzyby, nie przesadzaj jednak z ilością.
- Następnego dnia grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, do miękkości.
- Kapustę kiszoną poszatkuj.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
- Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dorzuć do cebuli. Smaż całość przez 5 minut.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Wlej wodę z grzybów i zagotuj.
- Dorzuć posiekaną kapustę oraz pokrojone grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Kapustę wigilijną z grzybami najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!