Postna kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Postna kapusta z grzybami to danie, które pojawia się na wielu wigilijnych stołach w polskich domach. Świetnie smakuje zarówno świeżo przygotowana, jak i po odgrzaniu. Z tym przepisem wyjdzie pyszna jak u mamy.

Kapusta z grzybami  - PysznościKapusta z grzybami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | YelenaYemchuk
Ewa Malinowska

Kapusta postna, znana również jako bigos wigilijny lub kapusta wigilijna, jest nieodłącznym elementem świątecznej kuchni. W wielu domach jest jedną z 12 potraw, których po prostu nie może zabraknąć. Główne składniki to kapusta kiszona i grzyby, w przeciwieństwie do bigosu nie ma w niej mięsa. Może być samodzielnym daniem lub składnikiem farszu do pierogów, krokietów, pasztecików czy też popularnego na Lubelszczyźnie kulebiaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Postna kapusta z grzybami

Przygotowania kapusty należy zaplanować dzień wcześniej, aby namoczyć grzyby. Jeśli jednak o tym zapomnisz, możesz je również dłużej obgotować. To danie, które przy odgrzewaniu jedynie zyskuje na smaku, więc przygotowanie większej ilości na kilka dni nie jest problemem. Przepis jest naprawdę prosty, a każdy z domowników chętnie sięgnie po porcję świątecznego bigosu. W pierwszy i drugi dzień świąt sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych mięs.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchew,
  • 2 łyżki mąki,
  • 12 łyżek oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz ziołowy.
Kapusta z grzybami - Pyszności
Kapusta z grzybami - Pyszności © Canva | Gpoint Studio

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Nalej wody tyle, aby przykryła całe grzyby, nie przesadzaj jednak z ilością.
  2. Następnego dnia grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, do miękkości.
  3. Kapustę kiszoną poszatkuj.
  4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
  5. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce i dorzuć do cebuli. Smaż całość przez 5 minut.
  6. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  7. Wlej wodę z grzybów i zagotuj.
  8. Dorzuć posiekaną kapustę oraz pokrojone grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.

Kapustę wigilijną z grzybami najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom