Kiedy zrobić śledzie na święta? To nie takie proste, bo smaki muszą się dobrze przegryźć, ale nie mogą się też zepsuć

Śledzie w różnych odsłonach pojawiają się chętnie na wielu stołach w wigilię. Kiedy najlepiej je przygotować, aby odpowiednio przeszły smakiem? Jak długo mogą stać w lodówce bez zepsucia się?

Śledzie - PysznościŚledzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Nikolay_Donetsk
Ewa Malinowska

W oleju, po kaszubsku, z cebulką, piernikowe - pomysłów na śledzie jest cała masa. Każdy z nich łączy jedno. Śledzie powinny odpowiednio się przegryźć, aby zyskać wyjątkowy smak. Przygotowane odpowiednio wcześniej odejmą ci pracy w wigilijne południe, a na dodatek będą jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Kiedy przygotować śledzie?

Śledzie na Wigilię można przygotować wcześniej. Najlepiej zrobić to 2-3 dni przed świętami. Im wcześniej, tym lepiej, bo ryby nabiorą wtedy więcej smaku i aromatu. Jeśli przygotowaliśmy za dużo śledzi, możemy je przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie. Czas przechowywania zależy od rodzaju dania. Śledzie w oleju zachowają świeżość do miesiąca.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał © Adobe Stock

Śledzie przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu i schowaj do lodówki. Nie trzymaj ich na zewnątrz, bo pokojowa temperatura może przyspieszyć psucie się ryby.

Śledzie w oleju

Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed Wigilią, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Dzięki temu zyskasz również więcej czasu w dniu kolacji.

Składniki:

  • 700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 szklanki octu 10 proc.,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie płuczę z zalewy i moczę przez 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Ryby kroję na mniejsze kawałki, ok. 4-centymetrowe.
  3. Do garnka wlewam wodę, dodaję pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotowuję.
  4. Zdejmuję zalewę z ognia i dodaję ocet, cukier, olej, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki marchewki. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
  5. W słoiku układam śledzie i zalewam przygotowanym płynem. Odstawiam do lodówki.
Śledzie - Pyszności
Śledzie - Pyszności © Canva | Ira Taskova

Śledzie piernkowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych solonych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/8 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowana:

  1. Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę.
  2. W rondelku umieszczam cebulę, miód, rodzynki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Podgrzewam, aż cebula się zeszkli.
  4. Zdejmuję z ognia i studzę.
  5. Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki.
  6. Umiejscawiam śledzie w misce i polewam marynatą.
  7. Odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny