Kiedy zrobić śledzie na święta? To nie takie proste, bo smaki muszą się dobrze przegryźć, ale nie mogą się też zepsuć
05.12.2023 08:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Śledzie w różnych odsłonach pojawiają się chętnie na wielu stołach w wigilię. Kiedy najlepiej je przygotować, aby odpowiednio przeszły smakiem? Jak długo mogą stać w lodówce bez zepsucia się?
W oleju, po kaszubsku, z cebulką, piernikowe - pomysłów na śledzie jest cała masa. Każdy z nich łączy jedno. Śledzie powinny odpowiednio się przegryźć, aby zyskać wyjątkowy smak. Przygotowane odpowiednio wcześniej odejmą ci pracy w wigilijne południe, a na dodatek będą jeszcze smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy przygotować śledzie?
Śledzie na Wigilię można przygotować wcześniej. Najlepiej zrobić to 2-3 dni przed świętami. Im wcześniej, tym lepiej, bo ryby nabiorą wtedy więcej smaku i aromatu. Jeśli przygotowaliśmy za dużo śledzi, możemy je przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie. Czas przechowywania zależy od rodzaju dania. Śledzie w oleju zachowają świeżość do miesiąca.
Śledzie przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu i schowaj do lodówki. Nie trzymaj ich na zewnątrz, bo pokojowa temperatura może przyspieszyć psucie się ryby.
Zobacz także
Śledzie w oleju
Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed Wigilią, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Dzięki temu zyskasz również więcej czasu w dniu kolacji.
Składniki:
- 700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych,
- 2 szklanki wody,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 1/2 marchewki,
- 1/2 szklanki octu 10 proc.,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka oleju.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie płuczę z zalewy i moczę przez 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Ryby kroję na mniejsze kawałki, ok. 4-centymetrowe.
- Do garnka wlewam wodę, dodaję pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotowuję.
- Zdejmuję zalewę z ognia i dodaję ocet, cukier, olej, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki marchewki. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
- W słoiku układam śledzie i zalewam przygotowanym płynem. Odstawiam do lodówki.
Śledzie piernkowe
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych solonych,
- 2 cebule,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/8 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowana:
- Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę.
- W rondelku umieszczam cebulę, miód, rodzynki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Podgrzewam, aż cebula się zeszkli.
- Zdejmuję z ognia i studzę.
- Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki.
- Umiejscawiam śledzie w misce i polewam marynatą.
- Odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.