Kiedy zrobić śledzie na święta? To nie takie proste, bo smaki muszą się dobrze przegryźć, ale nie mogą się też zepsuć

Śledzie w różnych odsłonach pojawiają się chętnie na wielu stołach w wigilię. Kiedy najlepiej je przygotować, aby odpowiednio przeszły smakiem? Jak długo mogą stać w lodówce bez zepsucia się?

Śledzie - PysznościŚledzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Nikolay_Donetsk
Ewa Malinowska

W oleju, po kaszubsku, z cebulką, piernikowe - pomysłów na śledzie jest cała masa. Każdy z nich łączy jedno. Śledzie powinny odpowiednio się przegryźć, aby zyskać wyjątkowy smak. Przygotowane odpowiednio wcześniej odejmą ci pracy w wigilijne południe, a na dodatek będą jeszcze smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Kiedy przygotować śledzie?

Śledzie na Wigilię można przygotować wcześniej. Najlepiej zrobić to 2-3 dni przed świętami. Im wcześniej, tym lepiej, bo ryby nabiorą wtedy więcej smaku i aromatu. Jeśli przygotowaliśmy za dużo śledzi, możemy je przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie. Czas przechowywania zależy od rodzaju dania. Śledzie w oleju zachowają świeżość do miesiąca.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał © Adobe Stock

Śledzie przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu i schowaj do lodówki. Nie trzymaj ich na zewnątrz, bo pokojowa temperatura może przyspieszyć psucie się ryby.

Śledzie w oleju

Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed Wigilią, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Dzięki temu zyskasz również więcej czasu w dniu kolacji.

Składniki:

  • 700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 szklanki octu 10 proc.,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie płuczę z zalewy i moczę przez 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Ryby kroję na mniejsze kawałki, ok. 4-centymetrowe.
  3. Do garnka wlewam wodę, dodaję pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotowuję.
  4. Zdejmuję zalewę z ognia i dodaję ocet, cukier, olej, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki marchewki. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
  5. W słoiku układam śledzie i zalewam przygotowanym płynem. Odstawiam do lodówki.
Śledzie - Pyszności
Śledzie - Pyszności © Canva | Ira Taskova

Śledzie piernkowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych solonych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/8 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowana:

  1. Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę.
  2. W rondelku umieszczam cebulę, miód, rodzynki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Podgrzewam, aż cebula się zeszkli.
  4. Zdejmuję z ognia i studzę.
  5. Filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki.
  6. Umiejscawiam śledzie w misce i polewam marynatą.
  7. Odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione