Ani barszcz, ani grzybowa. Wielu Polaków zajada się zupełnie inną zupą wigilijną

Grusconka, czyli gruszkowa polewka podawana z ziemniakami, to regionalna zupa wigilijna, która cieszy się coraz większą popularnością. Jest to prosta i smaczna potrawa, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole

Ani barszcz, ani grzybowa. Wielu Polaków zajada się zupełnie inną zupą wigilijnąAni barszcz, ani grzybowa. Wielu Polaków zajada się zupełnie inną zupą wigilijną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bochkarev Photography
Marcin Michałowski

W świątecznym menu zazwyczaj królują barszcz i zupa grzybowa. Jednak w sercu Polski, zwłaszcza w Łodzi, ludzie sięgają po lokalny specjał – grusconkę. Prosta w przygotowaniu, ale bogata w smaku, ta zupa owocowa z pewnością ożywi tradycyjne świąteczne dania. Poznaj tajemnice łódzkiej wigilijnej grusconki i spraw, by twoje święta były wyjątkowe!

W centralnej Polsce dawniej to właśnie gruszki były owocami najłatwiejszymi do zdobycia. Rosły w sadach i ogrodach, ale też dziko przy polnych drogach. Dlatego też grusconka była potrawą spożywaną przez biedniejsze warstwy społeczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Grusconka to prosta i smaczna zupa, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Jest to również zdrowy i wartościowy posiłek. Gruszki zawierają wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, potas, magnez i błonnik.

Grusconka - przepis na zupę wigilijną

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych gruszek,
  • 300 g suszonych gruszek,
  • szklanka śmietany,
  • łyżeczka mąki,
  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki, pokrój je na kawałki i włóż do garnka.
  2. Dodaj suszone gruszki, zalej całość wodą i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Gdy gruszki staną się miękkie, wyjmij suszone owoce, a resztę przetrzyj przez sito na papkę.
  4. Zapraw zupę mąką i śmietaną, dopraw do smaku solą oraz szczyptą cukru.
  5. Podawaj z ziemniakami okraszanymi słoniną lub boczkiem.

Grusconka to pyszna i aromatyczna zupa, która jest idealnym wyborem na wigilijną kolację. Jest to zupa łatwa do przygotowania, a jej składniki są powszechnie dostępne. Warto spróbować tej zupy, aby odkryć nowy smak tradycyjnej polskiej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie