Szwagierka zamiast barszczu podaje inną zupę. Spróbowałam raz i nie zamieniłabym na żadną inną

Zupa grzybowa to prawdziwy rarytas, który gości w wielu domach w czasie Wigilii jako zamiennik nieco popularniejszego barszczu. Moja szwagierka po mistrzowski opanowała przepis na tę zupę. Każdy z gości prosi o dokładkę.

Zupa grzybowaZupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzyby są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie, jednak to właśnie Polacy są uważani za mistrzów w przygotowywaniu z nich wyjątkowo smacznej i aromatycznej zupy. Ta potrawa jest jednym z najbardziej ulubionych dań na wigilijnym stole, ale warto ją przygotowywać nie tylko na święta, zwłaszcza kiedy mamy dostęp do świeżych prawdziwków, podgrzybków, rydzów czy opieńków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Zupa grzybowa na święta

Podstawą zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej leśne (borowiki, podgrzybki, kozaki, kurki, rydze, maślaki, opieńki), ale poza sezonem można też wykorzystać łatwo dostępne pieczarki lub dorzucić je do grzybów leśnych, gdy jest ich za mało, a zależy nam na głębokim smaku. Do przygotowania zupy grzybowej można wybrać zarówno grzyby suszone, jak i świeże.

Zupa grzybowa - Pyszności
Zupa grzybowa - Pyszności © Canva | ladi59

Moja szwagierka do przygotowania zupy wykorzystuje zarówno grzyby świeże, jak i suszone. Dzięki temu wywar jest pełen smaku.

Składniki:

  • suszone podgrzybki i prawdziwki (2-3 łyżki),
  • bulion warzywny (ok. 3 l),
  • liść laurowy,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • Świeże prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki (ok. pół kilograma),
  • masło klarowane,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól i pieprz,
  • cukier,
  • ocet jabłkowy,
  • kwaśna śmietana,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Wysyp do miski 2-3 łyżki suszonych grzybów. Zalej je wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Odcedź wymoczone grzyby i przełóż je do garnka. Zalej je 3 litrami bulionu warzywnego. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  3. Umyj 500 g świeżych grzybów. Oczyść. Większe egzemplarze pokrój na kawałki.
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim przez 5 minut 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Dodaj pokrojone grzyby i smaż je przez kolejne 5 minut.
  5. Dodaj do garnka usmażone grzyby. Dopraw solą, pieprzem, 1 łyżką cukru i 2-3 łyżkami octu jabłkowego.
  6. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  7. Podawaj zupę z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Opcjonalnie możesz udekorować ją gałązką tymianku.

Zupa grzybowa smakuje również z gotowym makaronem (np. łazankami), grzankami czy ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇