Mama miesza majonez z innym składnikiem i dodaje do sałatki jarzynowej. Nie jest mdła

Sos jest zwieńczeniem sałatki jarzynowej. Powinien być wyrazisty, ale nie na tyle, by zdominować smak składników, a tylko podbić ich walory. Czasami zwykły majonez nie wystarczy, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z pozbawionym wyrazu kupnym tworem. Do przygotowania idealnej mieszaniny potrzebny będzie jeszcze jeden składnik. W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa nie obejdzie się bez tego dodatku.

Jak zrobić idealny sos do sałatki jarzynowej? Jak zrobić idealny sos do sałatki jarzynowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatkę jarzynową robimy z pamięci, z zamkniętymi oczami. To połączenie składników zawsze się udaje, choć raz smakuje lepiej, a raz gorzej. Wiele zależy od proporcji poszczególnych dodatków, nie bez znaczenia jest sos, który często, zamiast wydobywać z sałatki to, co najlepsze, dominuje mdłym lub nazbyt wyrazistym smakiem. Jak temu zapobiec? Koniecznie przetestuj patent mojej mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Jak zrobić najlepszy sos do sałatki jarzynowej?

Przede wszystkim postaraj się o dobrą bazę. Postaw na ulubiony majonez lub - jesli żaden nie odpowiada twoim smakowym preferencjom - zrób go własnoręcznie. Przy użyciu blendera zajmie to tylko chwilę, a wtedy będziesz mieć pewność, że masz do czynienia z produktem bez ulepszaczy. Przyrządzając samodzielnie majonez do jarzynowej, pamiętaj, by uczynić go nieco bardziej octowym (przepis znajdziesz tutaj).

Bazę już mamy. W następnym kroku do majonezu warto dodać odrobinę jogurtu (opcjonalnie), który sprawi, że sos nabierze kremowej, gładkiej konsystencji. Ponadto jogurt zwiększy wartość odżywczą sałatki jarzynowej. Na tym jednak nie koniec. Kluczowym składnikiem sosu do sałatki, który podbija jej smak i zabija mdłość, jest musztarda. Moja mama stawia na mieszankę kilku gatunków musztard - stołowej z miodową i inną, pikantną, np. sarepską.

Sos jest zwieńczeniem sałatki
Sos jest zwieńczeniem sałatki © Pixabay

Dlaczego sałatka jarzynowa wychodzi mdła?

Warto dodać, że nie tylko sos wpływa na finalny smak sałatki. Przyrządzając jarzynową należy pamiętać o proporcjach poszczególnych składników - łączenie ich "na oko" może skończyć się niesmaczną, pozbawioną wyrazu potrawę. Uważaj zwłaszcza na takie składniki, jak: ziemniaki, groszek i kukurydza konserwowa, jajka. Jeśli będzie ich za dużo, zdominują sałatkę słodkim, mdłym smakiem. Chcąc "ożywić" jarzynową, warto dodać do niej śledzie, marynowane grzybki (w tym pieczarki), kiszone ogórki lub korniszony, kapary lub kwaśne jabłko.

Sprawdzonym sposobem na zachowanie odpowiednich proporcji, jest skorzystanie z prostej zasady - najlepiej jest posłużyć się szklanką i w ten sposób przygotować taką samą objętość wszystkich składników (ziemniaków, groszku, jajek, jabłek, marchewki i ogórków). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sos. Ile? Tyle, by składniki naszej sałatki były sosem oblepione, a nie pływały w nim.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki