Mama miesza majonez z innym składnikiem i dodaje do sałatki jarzynowej. Nie jest mdła
11.12.2023 18:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sos jest zwieńczeniem sałatki jarzynowej. Powinien być wyrazisty, ale nie na tyle, by zdominować smak składników, a tylko podbić ich walory. Czasami zwykły majonez nie wystarczy, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z pozbawionym wyrazu kupnym tworem. Do przygotowania idealnej mieszaniny potrzebny będzie jeszcze jeden składnik. W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa nie obejdzie się bez tego dodatku.
Sałatkę jarzynową robimy z pamięci, z zamkniętymi oczami. To połączenie składników zawsze się udaje, choć raz smakuje lepiej, a raz gorzej. Wiele zależy od proporcji poszczególnych dodatków, nie bez znaczenia jest sos, który często, zamiast wydobywać z sałatki to, co najlepsze, dominuje mdłym lub nazbyt wyrazistym smakiem. Jak temu zapobiec? Koniecznie przetestuj patent mojej mamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić najlepszy sos do sałatki jarzynowej?
Przede wszystkim postaraj się o dobrą bazę. Postaw na ulubiony majonez lub - jesli żaden nie odpowiada twoim smakowym preferencjom - zrób go własnoręcznie. Przy użyciu blendera zajmie to tylko chwilę, a wtedy będziesz mieć pewność, że masz do czynienia z produktem bez ulepszaczy. Przyrządzając samodzielnie majonez do jarzynowej, pamiętaj, by uczynić go nieco bardziej octowym (przepis znajdziesz tutaj).
Bazę już mamy. W następnym kroku do majonezu warto dodać odrobinę jogurtu (opcjonalnie), który sprawi, że sos nabierze kremowej, gładkiej konsystencji. Ponadto jogurt zwiększy wartość odżywczą sałatki jarzynowej. Na tym jednak nie koniec. Kluczowym składnikiem sosu do sałatki, który podbija jej smak i zabija mdłość, jest musztarda. Moja mama stawia na mieszankę kilku gatunków musztard - stołowej z miodową i inną, pikantną, np. sarepską.
Dlaczego sałatka jarzynowa wychodzi mdła?
Warto dodać, że nie tylko sos wpływa na finalny smak sałatki. Przyrządzając jarzynową należy pamiętać o proporcjach poszczególnych składników - łączenie ich "na oko" może skończyć się niesmaczną, pozbawioną wyrazu potrawę. Uważaj zwłaszcza na takie składniki, jak: ziemniaki, groszek i kukurydza konserwowa, jajka. Jeśli będzie ich za dużo, zdominują sałatkę słodkim, mdłym smakiem. Chcąc "ożywić" jarzynową, warto dodać do niej śledzie, marynowane grzybki (w tym pieczarki), kiszone ogórki lub korniszony, kapary lub kwaśne jabłko.
Sprawdzonym sposobem na zachowanie odpowiednich proporcji, jest skorzystanie z prostej zasady - najlepiej jest posłużyć się szklanką i w ten sposób przygotować taką samą objętość wszystkich składników (ziemniaków, groszku, jajek, jabłek, marchewki i ogórków). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sos. Ile? Tyle, by składniki naszej sałatki były sosem oblepione, a nie pływały w nim.