Mama miesza majonez z innym składnikiem i dodaje do sałatki jarzynowej. Nie jest mdła

Sos jest zwieńczeniem sałatki jarzynowej. Powinien być wyrazisty, ale nie na tyle, by zdominować smak składników, a tylko podbić ich walory. Czasami zwykły majonez nie wystarczy, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z pozbawionym wyrazu kupnym tworem. Do przygotowania idealnej mieszaniny potrzebny będzie jeszcze jeden składnik. W moim rodzinnym domu sałatka jarzynowa nie obejdzie się bez tego dodatku.

Jak zrobić idealny sos do sałatki jarzynowej? Jak zrobić idealny sos do sałatki jarzynowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatkę jarzynową robimy z pamięci, z zamkniętymi oczami. To połączenie składników zawsze się udaje, choć raz smakuje lepiej, a raz gorzej. Wiele zależy od proporcji poszczególnych dodatków, nie bez znaczenia jest sos, który często, zamiast wydobywać z sałatki to, co najlepsze, dominuje mdłym lub nazbyt wyrazistym smakiem. Jak temu zapobiec? Koniecznie przetestuj patent mojej mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Jak zrobić najlepszy sos do sałatki jarzynowej?

Przede wszystkim postaraj się o dobrą bazę. Postaw na ulubiony majonez lub - jesli żaden nie odpowiada twoim smakowym preferencjom - zrób go własnoręcznie. Przy użyciu blendera zajmie to tylko chwilę, a wtedy będziesz mieć pewność, że masz do czynienia z produktem bez ulepszaczy. Przyrządzając samodzielnie majonez do jarzynowej, pamiętaj, by uczynić go nieco bardziej octowym (przepis znajdziesz tutaj).

Bazę już mamy. W następnym kroku do majonezu warto dodać odrobinę jogurtu (opcjonalnie), który sprawi, że sos nabierze kremowej, gładkiej konsystencji. Ponadto jogurt zwiększy wartość odżywczą sałatki jarzynowej. Na tym jednak nie koniec. Kluczowym składnikiem sosu do sałatki, który podbija jej smak i zabija mdłość, jest musztarda. Moja mama stawia na mieszankę kilku gatunków musztard - stołowej z miodową i inną, pikantną, np. sarepską.

Sos jest zwieńczeniem sałatki
Sos jest zwieńczeniem sałatki © Pixabay

Dlaczego sałatka jarzynowa wychodzi mdła?

Warto dodać, że nie tylko sos wpływa na finalny smak sałatki. Przyrządzając jarzynową należy pamiętać o proporcjach poszczególnych składników - łączenie ich "na oko" może skończyć się niesmaczną, pozbawioną wyrazu potrawę. Uważaj zwłaszcza na takie składniki, jak: ziemniaki, groszek i kukurydza konserwowa, jajka. Jeśli będzie ich za dużo, zdominują sałatkę słodkim, mdłym smakiem. Chcąc "ożywić" jarzynową, warto dodać do niej śledzie, marynowane grzybki (w tym pieczarki), kiszone ogórki lub korniszony, kapary lub kwaśne jabłko.

Sprawdzonym sposobem na zachowanie odpowiednich proporcji, jest skorzystanie z prostej zasady - najlepiej jest posłużyć się szklanką i w ten sposób przygotować taką samą objętość wszystkich składników (ziemniaków, groszku, jajek, jabłek, marchewki i ogórków). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sos. Ile? Tyle, by składniki naszej sałatki były sosem oblepione, a nie pływały w nim.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku