Wielu popełnia błąd przy jarzynowej. Podchodzi wodą i szybciej się psuje
Sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Pojawia się ona niemalże w każdym domu. Czasem jednak nie wychodzi ona tak dobra, jak byśmy chcieli. Zdarza się, że zamiast pożywnej sałatki mamy wodnistą papkę, która odrzuca już samym wyglądem.
09.12.2023 | aktual.: 09.12.2023 10:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zajadamy się nią nie tylko w święta. Jej charakterystyczny smak sprawia, że nigdy się nam nie nudzi. Świetne połączenie warzyw i majonezu na długo zapada w pamięć. Każdy z nas ma swój sposób na sałatkę jarzynową. Staramy się robić ją najlepiej, jak potrafimy. Musimy jednak uważać na to, by nie popełnić sześciu błędów, przez które staje się ona wodnista i niesmaczna. Czasem nawet małe potknięcia rzutują na całości i niszczą ostateczny efekt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa nie wychodzi? Popełniasz któryś z tych błędów
Po pierwsze: nie odsączasz dobrze ogórków kiszonych z zalewy. To sprawia, że sałatka staje się wodnista.
Po drugie: za długo przechowujesz sałatkę. Jeśli przekroczymy jej zdatność do spożycia, szybko zacznie fermentować.
Po trzecie: dodajesz za dużo cebuli. Warzywo to ma ostry smak i często dominuje nad innymi składnikami, przez co sałatka jarzynowa nie smakuje dobrze.
Po czwarte: przygotowujesz złe proporcje warzyw. Jarzyn powinno być tyle samo. Odmierzaj je za pomocą szklanki.
Po piąte: warzywa kroisz zbyt drobno. Przez to sałatka jarzynowa staje się nieapetyczną papką, którą od razu chcesz wyrzucić. Lepiej kroić nieco większe kawałki - to przyniesie ci bardzo duży pożytek.
Po szóste: zbyt szybko dodajesz majonez. Najlepiej wlać sos przed samym podaniem. Nie ma potrzeby, by robić to szybciej. Masz wtedy pewność, że warzywa za szybko nie zmiękną.