Barszcz robi się blady? Dodaj odrobinę, a odzyska kolor

Barszcz to w wielu domach preludium do wigilijnej uczty. Warto zatem zadbać o to, aby już pierwsze świąteczne danie prezentowało się pysznie na talerzu. Kluczem do sukcesu jest dodanie do zupy jednego składnika, który pozwoli na utrzymanie intensywnego, czerwonego koloru.

Czerwony barszcz - PysznościCzerwony barszcz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Geo-grafika
Ewa Malinowska

Jedni podają go z pasztecikami, inni stawiają na uszka lub nalewają do kubka. Czerwony barszcz to wigilijny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczną ucztę. Warto zastosować się do kilku prostych rad, dzięki którym barszcz zachwyci nie tylko smakiem, ale również pięknym kolorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Jak gotować buraki do barszczu?

Buraki to polski skarb, który często ląduje w sałatkach, zupach i jako dodatek do dań. Warto zadbać zatem o to, aby był odpowiednio przygotowane i apetyczne. Niestety, podczas gotowania często tracą swój intensywny kolor, przez co końcowe danie rónież traci swoje walory.

Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa

Pierwszą i najważniejszą zasadą jest gotowanie buraków bez obierania. Dzięki temu warzywa zachowają więcej składników odżywczych, w tym barwniki, które odpowiadają za intensywny kolor. Buraki należy włożyć do garnka z zimną wodą. Dzięki temu nie dochodzi do szoku termicznego, który może spowodować pękanie skórki i utratę soku. Tak przygotowane buraki gotuje się na małym ogniu, aby nie stracić koloru.

Nie zapomnij o tym dodatku

Do wody w której gotują się buraki, warto dodać odrobinę soku z cytryny, octu lub kwasku cytrynowego. Kwaśne środowisko zapobiega wytrącaniu się barwników z buraków. Dzięki temu domowy barszcz pozostanie intensywnie czerwony i przy tym apetyczny.

Czerwony barszcz - Pyszności
Czerwony barszcz - Pyszności © Canva | woyzzeck

Krok po kroku:

  1. Buraki dokładnie umyć i wyszorować z resztek ziemi.
  2. Włożyć buraki do garnka z zimną wodą.
  3. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum.
  4. Gotować buraki przez około 40-60 minut, w zależności od ich wielkości.
  5. Wyjąć buraki z garnka i odcedzić je.
  6. Buraki można podawać na ciepło lub na zimno.

Brązowy barszcz - jak to możliwe?

Barszcz czerwony zawdzięcza swój kolor znajdującej w burakach betainie. Niestety, ten związek chemiczny jest nietrwały i ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Dlatego też barszcz czerwony, który jest zbyt długo gotowany lub gotowany na zbyt wysokiej temperaturze, może stracić swój kolor i przybrać brązowy odcień.

Christmas beetroot soup- borscht with small dumplings    Darius DzinnikSuppe, Weihnachten, Essen, rot, Polnisch, Abendessen, Polen, Borschtsch, rote Beete, Rüben, traditionelle, Dekoration, Speise, Mahlzeit, Borschtsch, köstliche, Tabelle, Eve, Pilz, Ravioli, Gemüse, Teller, vegetarische, hausgemacht, Knödel, festlich, Gourmet, gesund, Mittagessen, Küche, Feier, Baum, feiern, Schüssel, Knödel, Barszcz, Majoran, rote Bete Suppe, Ernährung, Abendmahl, Heiligabend, Kochen, Uszka, appetitlich, schmackhaft, Gewürz
Barszcz z uszkami © Adobe Stock | " Darius Dzinnik"

Aby barszcz czerwony zachował swój intensywny kolor, należy gotować go na możliwie jak najmniejszym ogniu. Nie należy również gotować go zbyt długo - wystarczy około 30-40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości