PrzepisBoże NarodzeniePaszteciki wigilijne. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz

Paszteciki wigilijne. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.11.2023 10:35, aktualizacja: 28.11.2023 17:50

Paszteciki wigilijne, czyli mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione aromatycznym i pełnym smaku farszem z kapusty i grzybów suszonych, to w wielu domach obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę pyszną przekąskę. Ręczymy: łatwiej się nie da.

Aromatyczny farsz z kapusty i grzybów zamknięty w puszystym cieście drożdżowym to punkt obowiązkowy kolacji wigilijnej w wielu domach. Paszteciki czy też kapuśniaczki zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile dni wcześniej można zrobić paszteciki wigilijne?

Farsz na paszteciki wigilijne nie tylko można, ale nawet trzeba zrobić wcześniej, by smaki się „przegryzły". Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Również ciasto może poleżakować przed ostatecznym uformowaniem pasztecików. Po wyrośnięciu, zamiast zabierać się za wałkowanie, można włożyć je do lodówki i przechowywać tam przez maksymalnie 24 godziny. Pamiętaj, by po wyjęciu ciasta z chłodziarki odstawić je na minimum godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.

Jak zrobić farsz do pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami?

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Następnie gotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.
  3. Po tym odcedź grzyby (wywar zachowaj), a grzyby pokrój drobno.
  4. Kapustę, jeśli jest za kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Następnie posiekaj kapustę, włóż do garnka i zalej wywarem grzybowym. Gotuj całość ok. 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
  5. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj całość do miękkość - ok. 50-60 minut.
  6. Cebulę drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym oleju. Tak przygotowaną dodaj do kapusty razem z grzybami. Dopraw całość solą i pierzem oraz dokładnie zamieszaj i ponownie zagotuj.
  7. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami© Adobe Stock

Jak przygotować drożdżowe paszteciki wigilijne?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 60 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • przygotowany farsz,
  • kminek do posypania pasztecików.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ok. 60 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Zamieszaj dokładnie całość, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Resztę mąki pszennej przesiej do miski, dodaj pozostałe mleko, jedno rozkłócone jajko, a także olej i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
  3. Do ciasta dodaj rozczyn, wymieszaj całość i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je (szybko i sprawnie), podsypując blat mąką.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 50 mm, pokrój na cztery paski i na każdy pasek wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Następnie każdy pasek zwiń w rulon, łącząc brzegi na całej długości paska.
  6. Przygotowane rulony wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia (tak, by łączenia były na dole).
  7. Rulony pokrój w poprzek co 4-5 cm i posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
  8. Paszteciki wigilijne odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także