Paszteciki wigilijne. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz

Paszteciki wigilijne, czyli mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione aromatycznym i pełnym smaku farszem z kapusty i grzybów suszonych, to w wielu domach obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę pyszną przekąskę. Ręczymy: łatwiej się nie da.

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybamiPaszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Aromatyczny farsz z kapusty i grzybów zamknięty w puszystym cieście drożdżowym to punkt obowiązkowy kolacji wigilijnej w wielu domach. Paszteciki czy też kapuśniaczki zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ile dni wcześniej można zrobić paszteciki wigilijne?

Farsz na paszteciki wigilijne nie tylko można, ale nawet trzeba zrobić wcześniej, by smaki się „przegryzły". Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Również ciasto może poleżakować przed ostatecznym uformowaniem pasztecików. Po wyrośnięciu, zamiast zabierać się za wałkowanie, można włożyć je do lodówki i przechowywać tam przez maksymalnie 24 godziny. Pamiętaj, by po wyjęciu ciasta z chłodziarki odstawić je na minimum godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.

Jak zrobić farsz do pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami?

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Następnie gotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.
  3. Po tym odcedź grzyby (wywar zachowaj), a grzyby pokrój drobno.
  4. Kapustę, jeśli jest za kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Następnie posiekaj kapustę, włóż do garnka i zalej wywarem grzybowym. Gotuj całość ok. 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
  5. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj całość do miękkość - ok. 50-60 minut.
  6. Cebulę drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym oleju. Tak przygotowaną dodaj do kapusty razem z grzybami. Dopraw całość solą i pierzem oraz dokładnie zamieszaj i ponownie zagotuj.
  7. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami © Adobe Stock

Jak przygotować drożdżowe paszteciki wigilijne?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 60 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • przygotowany farsz,
  • kminek do posypania pasztecików.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ok. 60 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Zamieszaj dokładnie całość, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Resztę mąki pszennej przesiej do miski, dodaj pozostałe mleko, jedno rozkłócone jajko, a także olej i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
  3. Do ciasta dodaj rozczyn, wymieszaj całość i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je (szybko i sprawnie), podsypując blat mąką.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 50 mm, pokrój na cztery paski i na każdy pasek wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Następnie każdy pasek zwiń w rulon, łącząc brzegi na całej długości paska.
  6. Przygotowane rulony wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia (tak, by łączenia były na dole).
  7. Rulony pokrój w poprzek co 4-5 cm i posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
  8. Paszteciki wigilijne odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali