Paszteciki wigilijne. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz
Paszteciki wigilijne, czyli mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione aromatycznym i pełnym smaku farszem z kapusty i grzybów suszonych, to w wielu domach obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę pyszną przekąskę. Ręczymy: łatwiej się nie da.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 17:50
Aromatyczny farsz z kapusty i grzybów zamknięty w puszystym cieście drożdżowym to punkt obowiązkowy kolacji wigilijnej w wielu domach. Paszteciki czy też kapuśniaczki zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile dni wcześniej można zrobić paszteciki wigilijne?
Farsz na paszteciki wigilijnetarget="_blank"> nie tylko można, ale nawet trzeba zrobić wcześniej, by smaki się „przegryzły". Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Również ciasto może poleżakować przed ostatecznym uformowaniem pasztecików. Po wyrośnięciu, zamiast zabierać się za wałkowanie, można włożyć je do lodówki i przechowywać tam przez maksymalnie 24 godziny. Pamiętaj, by po wyjęciu ciasta z chłodziarki odstawić je na minimum godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.
Jak zrobić farsz do pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami?
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
- Następnie gotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.
- Po tym odcedź grzyby (wywar zachowaj), a grzyby pokrój drobno.
- Kapustę, jeśli jest za kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Następnie posiekaj kapustę, włóż do garnka i zalej wywarem grzybowym. Gotuj całość ok. 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
- Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj całość do miękkość - ok. 50-60 minut.
- Cebulę drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym oleju. Tak przygotowaną dodaj do kapusty razem z grzybami. Dopraw całość solą i pierzem oraz dokładnie zamieszaj i ponownie zagotuj.
- Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Jak przygotować drożdżowe paszteciki wigilijne?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- 60 ml oleju,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- przygotowany farsz,
- kminek do posypania pasztecików.
Przygotowanie:
- Przygotuj ok. 60 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Zamieszaj dokładnie całość, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Resztę mąki pszennej przesiej do miski, dodaj pozostałe mleko, jedno rozkłócone jajko, a także olej i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
- Do ciasta dodaj rozczyn, wymieszaj całość i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je (szybko i sprawnie), podsypując blat mąką.
- Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 50 mm, pokrój na cztery paski i na każdy pasek wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Następnie każdy pasek zwiń w rulon, łącząc brzegi na całej długości paska.
- Przygotowane rulony wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia (tak, by łączenia były na dole).
- Rulony pokrój w poprzek co 4-5 cm i posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
- Paszteciki wigilijne odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.