WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Paszteciki wigilijne. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz

Paszteciki wigilijne, czyli mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione aromatycznym i pełnym smaku farszem z kapusty i grzybów suszonych, to w wielu domach obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę pyszną przekąskę. Ręczymy: łatwiej się nie da.

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybamiPaszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aromatyczny farsz z kapusty i grzybów zamknięty w puszystym cieście drożdżowym to punkt obowiązkowy kolacji wigilijnej w wielu domach. Paszteciki czy też kapuśniaczki zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Ile dni wcześniej można zrobić paszteciki wigilijne?

Farsz na paszteciki wigilijne nie tylko można, ale nawet trzeba zrobić wcześniej, by smaki się „przegryzły". Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Również ciasto może poleżakować przed ostatecznym uformowaniem pasztecików. Po wyrośnięciu, zamiast zabierać się za wałkowanie, można włożyć je do lodówki i przechowywać tam przez maksymalnie 24 godziny. Pamiętaj, by po wyjęciu ciasta z chłodziarki odstawić je na minimum godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.

Jak zrobić farsz do pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami?

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Następnie gotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.
  3. Po tym odcedź grzyby (wywar zachowaj), a grzyby pokrój drobno.
  4. Kapustę, jeśli jest za kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Następnie posiekaj kapustę, włóż do garnka i zalej wywarem grzybowym. Gotuj całość ok. 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu.
  5. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj całość do miękkość - ok. 50-60 minut.
  6. Cebulę drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym oleju. Tak przygotowaną dodaj do kapusty razem z grzybami. Dopraw całość solą i pierzem oraz dokładnie zamieszaj i ponownie zagotuj.
  7. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami
Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami © Adobe Stock

Jak przygotować drożdżowe paszteciki wigilijne?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 60 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • przygotowany farsz,
  • kminek do posypania pasztecików.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ok. 60 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Zamieszaj dokładnie całość, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Resztę mąki pszennej przesiej do miski, dodaj pozostałe mleko, jedno rozkłócone jajko, a także olej i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
  3. Do ciasta dodaj rozczyn, wymieszaj całość i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je (szybko i sprawnie), podsypując blat mąką.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 50 mm, pokrój na cztery paski i na każdy pasek wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Następnie każdy pasek zwiń w rulon, łącząc brzegi na całej długości paska.
  6. Przygotowane rulony wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia (tak, by łączenia były na dole).
  7. Rulony pokrój w poprzek co 4-5 cm i posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
  8. Paszteciki wigilijne odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek