Ciasta na święta. Najprostsze przepisy, które posmakują każdemu
W ferworze świątecznej, kulinarnej walki wiele osób o nich zapomina, by przypomnieć sobie w końcu na sam koniec i wpaść w panikę. Nie daj się tej tendencji — w końcu ciasta na święta są równie ważne, co ryba czy opłatek. Rzuć okiem na te proste przepisy i weź sprawy w swoje ręce, zamiast lecieć na ostatnią chwilę do cukierni.
28.11.2023 | aktual.: 28.11.2023 16:59
Ciasta na święta to coś w rodzaju wisienki na torcie. Pewnie, wszyscy z zapartym tchem czekamy na bożonarodzeniowy barszczyk. Jasne, już w październiku cieszymy się na samą myśl, o sałatce jarzynowej, a ślinianki dają nam znać, że nie mogą się doczekać klusek z makiem. A jednak gdyby nie wigilijne ciasta, cała wieczerza byłaby ewidentnie... niepełna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukanie pomocy w cukierniach to naturalna sprawa, chociaż zwykle wynikająca po prostu z braku czasu, a nie jakieś specjalnej chęci i wyrazów zaufania do lokalu. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepisy na ciasta na święta, które pozwolą ci uniknąć tej potrzeby. Wszystkie są bardzo szybkie, łatwe i przyjemne!
Wigilijny sernik
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 150 ml śmietanki 36 proc.,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- dodatkowo: cukier puder, kandyzowana skórka, pomarańczy lub polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubij z cukrem pudrem. Nie przestając ubijać, dodaj żółtka.
- Na zmniejszonych obrotach dodaj zmielony ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
- Szpatułką, ostrożnie dodaj ubite na sztywną pianę białka. Jest to również moment, w którym możesz dodać do ciasta smażoną skórkę pomarańczy.
- Przełóż masę do formy i piecz 60 minut w 170 stopniach.
Piernik staropolski
Składniki:
- 250 g miodu,
- 150 g masła,
- 500 g mąki,
- 180 g cukru,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 80 ml mleka,
- 2 łyżki przyprawy do piernika (może domowej?),
- 50 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 400 g powideł śliwkowych,
- polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier i miód zagotuj. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj do tych składników mąkę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika. Wyrób na jednolitą masę.
- Do ciasta dodaj teraz drobno posiekane orzechy i mieszankę mleka z sodą. Miksuj na niskich obrotach przez około 10 minut.
- Masę przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw chłodne miejsce na 2 tygodnie.
- Po tym czasie uformuj masę na dużą kulę. Rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
- Podziel ciasto na trzy części i przełóż je powidłami. Zawiń w folię i odstaw na tydzień. Dopiero po tym czasie udekoruj ciasto polewą czekoladową.
Klasyczny makowiec
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 180 ml mleka,
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła,
- 6 żółtek,
- 40 g świeżych drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Masa makowa:
- 500 g suchego maku,
- 200 g cukru,
- 100 g rodzynek,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 6 białek.
Sposób przygotowania:
- Mak mocz we wrzątku przez 30 minut. Następnie wystudź, odcedź i zmiel.
- Mleko podgrzej i połącz z drożdżami oraz 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstaw na kwadrans.
- Zaczyn połącz z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieć, dodaj roztopione masło. Przykryj ścierką i odstaw, aż podwoi rozmiary.
- Mak połącz z resztą składników masy poza białkami. Je musisz najpierw ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dopiero wtedy, delikatnie, połącz je z masą.
- Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
- 1/3 masy makowej nałóż na wierzch, zostawiając 2 centymetry wolnej przestrzeni na brzegu.
- Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Przełóż na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia i zawiń w "cukierek". Końce pozostaw otwarte. Piecz 35 minut w 190 stopniach.