PrzepisBoże NarodzenieCiasta na święta. Najprostsze przepisy, które posmakują każdemu

Ciasta na święta. Najprostsze przepisy, które posmakują każdemu

Ciasta na święta jeszcze nigdy nie były prostsze. Zobacz przepisy
Ciasta na święta jeszcze nigdy nie były prostsze. Zobacz przepisy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JenkoAtaman

28.11.2023 10:09, aktual.: 28.11.2023 16:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W ferworze świątecznej, kulinarnej walki wiele osób o nich zapomina, by przypomnieć sobie w końcu na sam koniec i wpaść w panikę. Nie daj się tej tendencji — w końcu ciasta na święta są równie ważne, co ryba czy opłatek. Rzuć okiem na te proste przepisy i weź sprawy w swoje ręce, zamiast lecieć na ostatnią chwilę do cukierni.

Ciasta na święta to coś w rodzaju wisienki na torcie. Pewnie, wszyscy z zapartym tchem czekamy na bożonarodzeniowy barszczyk. Jasne, już w październiku cieszymy się na samą myśl, o sałatce jarzynowej, a ślinianki dają nam znać, że nie mogą się doczekać klusek z makiem. A jednak gdyby nie wigilijne ciasta, cała wieczerza byłaby ewidentnie... niepełna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukanie pomocy w cukierniach to naturalna sprawa, chociaż zwykle wynikająca po prostu z braku czasu, a nie jakieś specjalnej chęci i wyrazów zaufania do lokalu. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepisy na ciasta na święta, które pozwolą ci uniknąć tej potrzeby. Wszystkie są bardzo szybkie, łatwe i przyjemne!

Wigilijny sernik

  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • dodatkowo: cukier puder, kandyzowana skórka, pomarańczy lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem. Nie przestając ubijać, dodaj żółtka.
  2. Na zmniejszonych obrotach dodaj zmielony ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Szpatułką, ostrożnie dodaj ubite na sztywną pianę białka. Jest to również moment, w którym możesz dodać do ciasta smażoną skórkę pomarańczy.
  4. Przełóż masę do formy i piecz 60 minut w 170 stopniach.
Ciasta na święta? Nie może tam zabraknąć wigilijnego sernika
Ciasta na święta? Nie może tam zabraknąć wigilijnego sernika© Canva | Ahanov Michael

Piernik staropolski

Składniki:

  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 180 g cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 80 ml mleka,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (może domowej?),
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 400 g powideł śliwkowych,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier i miód zagotuj. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj do tych składników mąkę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Do ciasta dodaj teraz drobno posiekane orzechy i mieszankę mleka z sodą. Miksuj na niskich obrotach przez około 10 minut.
  3. Masę przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie uformuj masę na dużą kulę. Rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
  5. Podziel ciasto na trzy części i przełóż je powidłami. Zawiń w folię i odstaw na tydzień. Dopiero po tym czasie udekoruj ciasto polewą czekoladową.

Klasyczny makowiec

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 180 ml mleka,
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • 6 żółtek,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku,
  • 200 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 6 białek.

Sposób przygotowania:

  1. Mak mocz we wrzątku przez 30 minut. Następnie wystudź, odcedź i zmiel.
  2. Mleko podgrzej i połącz z drożdżami oraz 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstaw na kwadrans.
  3. Zaczyn połącz z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieć, dodaj roztopione masło. Przykryj ścierką i odstaw, aż podwoi rozmiary.
  4. Mak połącz z resztą składników masy poza białkami. Je musisz najpierw ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dopiero wtedy, delikatnie, połącz je z masą.
  5. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
  6. 1/3 masy makowej nałóż na wierzch, zostawiając 2 centymetry wolnej przestrzeni na brzegu.
  7. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Przełóż na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia i zawiń w "cukierek". Końce pozostaw otwarte. Piecz 35 minut w 190 stopniach.