Najgorszy dodatek do barszczu. Powoduje choroby i tycie, a wielu wciąż używa

W twojej kuchni często pojawia się czerwony barszcz? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, z jakiego dodatku lepiej zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Patryk Michalski
Marzena Pęcak

W grudniu na naszych stołach króluje czerwony barszcz. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że jest to naprawdę smaczna zupa, to jeszcze jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Jest to jednocześnie bardzo pożywne danie, które skutecznie rozgrzeje w długie, zimowe wieczory.

Jak sam więc widzisz, przygotowanie i jedzenie czerwonego barszczu ma sporo plusów. Należy jednak pamiętać, że zupa będzie w pełni wartościowa, jeśli zrobimy ją w odpowiednie sposób. Gdzie można popełnić podstawowy błąd?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Tego lepiej nie dodawać do czerwonego barszczu

W barszczu czerwonym domowej roboty oczywiście nie może zabraknąć pysznego wywaru, który bardzo często przygotowywany jest na wędzonce. W pysznej zupie znajdziemy też aromatyczne przyprawy i oczywiście czerwone buraki. I tu mogłoby się wydawać, że lista składników się kończy. Ale czy na pewno? 

Okazuje się, że wiele osób do czerwonego barszczu dodaje jeszcze jeden składnik — gotowe kostki rosołowe (zwłaszcza, że w sklepach znajdziemy też takie o smaku wędzonego boczku). W ten sposób chcąc jeszcze bardziej podkręcić smak gotującej się zupy. Ale czy na pewno jest konieczne? 

Jak ugotować perfekcyjny barszcz?
Jak ugotować perfekcyjny barszcz? © Adobe Stock | o_lypa

Choć gotowa kostka rosołowa z założenia jest szybkim i prostym rozwiązaniem, które ma ułatwić gotowanie, to wiele do życzenia pozostawia sam jej skład. Można znaleźć tu nie tylko sporą ilość soli, ale i utwardzany olej palmowy, glutaminian sodu, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Obecność takich składników może prowadzić do schorzeń dotyczących układu sercowo-naczyniowego, hormonalnego czy pokarmowego. Spożywanie takich produktów może wywołać również u niektórych osób reakcje alergiczne, nudności oraz bóle głowy. Na koniec warto dodać, że taka mieszanka to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego lepiej jej unikać.

Co zrobić, aby czerwony barszcz zachwycał smakiem?

Mam i dobrą wiadomość na koniec. To, że nie użyjesz gotowej kostki rosołowej, nie oznacza wcale, ze twój barszcz czerwony nie wyjdzie perfekcyjny. Istnieje bardzo proste rozwiązanie w tej sytuacji. Stawiaj na składniki wysokiej jakości, niech w domowym wywarze znajdzie się cała paleta kolorowych warzyw i pyszna wędzonka. Nie bój się też używać przypraw

Oczywiście jeśli nadal to dla ciebie za mało, zawsze możesz do gotującego się barszczu dodać kostkę rosołową własnej roboty. Pamiętaj jednak, aby zrobić ją bez sztucznych dodatków. Postaw jedynie na mieszankę mięsno-warzywną oraz przyprawy. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy ty również dodajesz do domowego barszczu kostkę rosołową. A może nie wyobrażasz sobie pysznej zupy bez zupełnie innego dodatku, o którym nie wspomniałam? 

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita