PoradyNajgorszy dodatek do barszczu. Powoduje choroby i tycie, a wielu wciąż używa

Najgorszy dodatek do barszczu. Powoduje choroby i tycie, a wielu wciąż używa

Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Patryk Michalski
02.12.2023 10:32, aktualizacja: 02.12.2023 11:21

W twojej kuchni często pojawia się czerwony barszcz? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, z jakiego dodatku lepiej zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

W grudniu na naszych stołach króluje czerwony barszcz. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że jest to naprawdę smaczna zupa, to jeszcze jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Jest to jednocześnie bardzo pożywne danie, które skutecznie rozgrzeje w długie, zimowe wieczory.

Jak sam więc widzisz, przygotowanie i jedzenie czerwonego barszczu ma sporo plusów. Należy jednak pamiętać, że zupa będzie w pełni wartościowa, jeśli zrobimy ją w odpowiednie sposób. Gdzie można popełnić podstawowy błąd?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego lepiej nie dodawać do czerwonego barszczu

W barszczu czerwonym domowej roboty oczywiście nie może zabraknąć pysznego wywaru, który bardzo często przygotowywany jest na wędzonce. W pysznej zupie znajdziemy też aromatyczne przyprawy i oczywiście czerwone buraki. I tu mogłoby się wydawać, że lista składników się kończy. Ale czy na pewno? 

Okazuje się, że wiele osób do czerwonego barszczu dodaje jeszcze jeden składnik — gotowe kostki rosołowe (zwłaszcza, że w sklepach znajdziemy też takie o smaku wędzonego boczku). W ten sposób chcąc jeszcze bardziej podkręcić smak gotującej się zupy. Ale czy na pewno jest konieczne? 

Jak ugotować perfekcyjny barszcz?
Jak ugotować perfekcyjny barszcz?© Adobe Stock | o_lypa

Choć gotowa kostka rosołowa z założenia jest szybkim i prostym rozwiązaniem, które ma ułatwić gotowanie, to wiele do życzenia pozostawia sam jej skład. Można znaleźć tu nie tylko sporą ilość soli, ale i utwardzany olej palmowy, glutaminian sodu, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Obecność takich składników może prowadzić do schorzeń dotyczących układu sercowo-naczyniowego, hormonalnego czy pokarmowego. Spożywanie takich produktów może wywołać również u niektórych osób reakcje alergiczne, nudności oraz bóle głowy. Na koniec warto dodać, że taka mieszanka to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego lepiej jej unikać.

Co zrobić, aby czerwony barszcz zachwycał smakiem?

Mam i dobrą wiadomość na koniec. To, że nie użyjesz gotowej kostki rosołowej, nie oznacza wcale, ze twój barszcz czerwony nie wyjdzie perfekcyjny. Istnieje bardzo proste rozwiązanie w tej sytuacji. Stawiaj na składniki wysokiej jakości, niech w domowym wywarze znajdzie się cała paleta kolorowych warzyw i pyszna wędzonka. Nie bój się też używać przypraw

Oczywiście jeśli nadal to dla ciebie za mało, zawsze możesz do gotującego się barszczu dodać kostkę rosołową własnej roboty. Pamiętaj jednak, aby zrobić ją bez sztucznych dodatków. Postaw jedynie na mieszankę mięsno-warzywną oraz przyprawy. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy ty również dodajesz do domowego barszczu kostkę rosołową. A może nie wyobrażasz sobie pysznej zupy bez zupełnie innego dodatku, o którym nie wspomniałam? 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także