Najgorszy dodatek do barszczu. Powoduje choroby i tycie, a wielu wciąż używa

W twojej kuchni często pojawia się czerwony barszcz? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, z jakiego dodatku lepiej zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Barszcz czerwony to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Patryk Michalski

W grudniu na naszych stołach króluje czerwony barszcz. I nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że jest to naprawdę smaczna zupa, to jeszcze jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Jest to jednocześnie bardzo pożywne danie, które skutecznie rozgrzeje w długie, zimowe wieczory.

Jak sam więc widzisz, przygotowanie i jedzenie czerwonego barszczu ma sporo plusów. Należy jednak pamiętać, że zupa będzie w pełni wartościowa, jeśli zrobimy ją w odpowiednie sposób. Gdzie można popełnić podstawowy błąd?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Tego lepiej nie dodawać do czerwonego barszczu

W barszczu czerwonym domowej roboty oczywiście nie może zabraknąć pysznego wywaru, który bardzo często przygotowywany jest na wędzonce. W pysznej zupie znajdziemy też aromatyczne przyprawy i oczywiście czerwone buraki. I tu mogłoby się wydawać, że lista składników się kończy. Ale czy na pewno? 

Okazuje się, że wiele osób do czerwonego barszczu dodaje jeszcze jeden składnik — gotowe kostki rosołowe (zwłaszcza, że w sklepach znajdziemy też takie o smaku wędzonego boczku). W ten sposób chcąc jeszcze bardziej podkręcić smak gotującej się zupy. Ale czy na pewno jest konieczne? 

Jak ugotować perfekcyjny barszcz?
Jak ugotować perfekcyjny barszcz? © Adobe Stock | o_lypa

Choć gotowa kostka rosołowa z założenia jest szybkim i prostym rozwiązaniem, które ma ułatwić gotowanie, to wiele do życzenia pozostawia sam jej skład. Można znaleźć tu nie tylko sporą ilość soli, ale i utwardzany olej palmowy, glutaminian sodu, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Obecność takich składników może prowadzić do schorzeń dotyczących układu sercowo-naczyniowego, hormonalnego czy pokarmowego. Spożywanie takich produktów może wywołać również u niektórych osób reakcje alergiczne, nudności oraz bóle głowy. Na koniec warto dodać, że taka mieszanka to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego lepiej jej unikać.

Co zrobić, aby czerwony barszcz zachwycał smakiem?

Mam i dobrą wiadomość na koniec. To, że nie użyjesz gotowej kostki rosołowej, nie oznacza wcale, ze twój barszcz czerwony nie wyjdzie perfekcyjny. Istnieje bardzo proste rozwiązanie w tej sytuacji. Stawiaj na składniki wysokiej jakości, niech w domowym wywarze znajdzie się cała paleta kolorowych warzyw i pyszna wędzonka. Nie bój się też używać przypraw

Oczywiście jeśli nadal to dla ciebie za mało, zawsze możesz do gotującego się barszczu dodać kostkę rosołową własnej roboty. Pamiętaj jednak, aby zrobić ją bez sztucznych dodatków. Postaw jedynie na mieszankę mięsno-warzywną oraz przyprawy. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy ty również dodajesz do domowego barszczu kostkę rosołową. A może nie wyobrażasz sobie pysznej zupy bez zupełnie innego dodatku, o którym nie wspomniałam? 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości