Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Zdziwisz się, jak bardzo smaczniejsze będą
Gotowanie ziemniaków wydaje się być prostą sprawą, ot wystarczy wrzucić obrane warzywa do wody, posolić i postawić na palnik. Jest jednak jeden sposób, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze. Zastąp sól tym składnikiem i zaskocz się smakiem.
22.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:03
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, głównie ze względu na ich uniwersalność. Najczęściej jednak spotykamy je w wersji gotowanej. Taki sposób przygotowania ziemniaków był praktykowany przez moją prababcię, babcię i mamę. Ja jednak postanowiłam zrezygnować z tej metody na rzecz innej, która pozwala na wydobycie jeszcze bardziej intensywnego smaku ziemniaków. Na dodatek dzięki niej ziemniaki nie ciemnieją. Czasami nawet pozornie drobne zmiany przynoszą niesamowity efekt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować ziemniaki?
Po obraniu ziemniaków niemal mechanicznie dodawałam do garnka sól, w końcu od dziecka widziałam, że tak się robi w domu, aby nadać im smak. Z biegiem czasu odkryłam jednak lepszą metodę. Po pierwsze, skróciłam czas gotowania ziemniaków. Zanim trafią do garnka, kroję je na kawałki, a następnie zalewam wrzątkiem prosto z czajnika. Dzięki temu obiad z ziemniakami jako dodatkiem szybciej ląduje na moim stole.
Zamiast soli, do garnka wlewam pół szklanki soku z cytryny lub octu. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją i nie rozpadają się, a dodatkowo zyskują zupełnie nowy, interesujący posmak. To również świetny patent dla osób, które muszą ograniczyć ilość soli w diecie, na przykład ze względu na problemy z ciśnieniem.
Stawiam na przyprawy
Smak ziemniaków można podkręcić nie tylko solą. Do wody dodaję przyprawy, które dodatkowo aromatyzują warzywa. Najczęściej sięgam po mieszankę kminku, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Dzięki temu ziemniaki smakują wyśmienicie i idealnie komponują się z gulaszem czy pieczenią. Możesz oczywiście dowolnie dobrać proporcje lub sięgnąć po inne przyprawy, które lubisz. Odpowiednio przygotowane ziemniaki odczarowują mit tuczących i ciężkich warzyw. O ile nie podasz ich zalanych toną tłuszczu, będą źródłem wielu cennych składników odżywczych.