Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Zdziwisz się, jak bardzo smaczniejsze będą

Gotowanie ziemniaków wydaje się być prostą sprawą, ot wystarczy wrzucić obrane warzywa do wody, posolić i postawić na palnik. Jest jednak jeden sposób, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze. Zastąp sól tym składnikiem i zaskocz się smakiem.

Ziemniaki - PysznościZiemniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fordeno
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, głównie ze względu na ich uniwersalność. Najczęściej jednak spotykamy je w wersji gotowanej. Taki sposób przygotowania ziemniaków był praktykowany przez moją prababcię, babcię i mamę. Ja jednak postanowiłam zrezygnować z tej metody na rzecz innej, która pozwala na wydobycie jeszcze bardziej intensywnego smaku ziemniaków. Na dodatek dzięki niej ziemniaki nie ciemnieją. Czasami nawet pozornie drobne zmiany przynoszą niesamowity efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Jak gotować ziemniaki?

Po obraniu ziemniaków niemal mechanicznie dodawałam do garnka sól, w końcu od dziecka widziałam, że tak się robi w domu, aby nadać im smak. Z biegiem czasu odkryłam jednak lepszą metodę. Po pierwsze, skróciłam czas gotowania ziemniaków. Zanim trafią do garnka, kroję je na kawałki, a następnie zalewam wrzątkiem prosto z czajnika. Dzięki temu obiad z ziemniakami jako dodatkiem szybciej ląduje na moim stole.

Ziemniaki - Pyszności
Ziemniaki - Pyszności © Canva | antos777

Zamiast soli, do garnka wlewam pół szklanki soku z cytryny lub octu. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją i nie rozpadają się, a dodatkowo zyskują zupełnie nowy, interesujący posmak. To również świetny patent dla osób, które muszą ograniczyć ilość soli w diecie, na przykład ze względu na problemy z ciśnieniem.

Stawiam na przyprawy

Smak ziemniaków można podkręcić nie tylko solą. Do wody dodaję przyprawy, które dodatkowo aromatyzują warzywa. Najczęściej sięgam po mieszankę kminku, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Dzięki temu ziemniaki smakują wyśmienicie i idealnie komponują się z gulaszem czy pieczenią. Możesz oczywiście dowolnie dobrać proporcje lub sięgnąć po inne przyprawy, które lubisz. Odpowiednio przygotowane ziemniaki odczarowują mit tuczących i ciężkich warzyw. O ile nie podasz ich zalanych toną tłuszczu, będą źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier