Wrzuć do gotujących się ziemniaków. Zdziwisz się, jak bardzo smaczniejsze będą

Gotowanie ziemniaków wydaje się być prostą sprawą, ot wystarczy wrzucić obrane warzywa do wody, posolić i postawić na palnik. Jest jednak jeden sposób, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze. Zastąp sól tym składnikiem i zaskocz się smakiem.

Ziemniaki - PysznościZiemniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fordeno
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, głównie ze względu na ich uniwersalność. Najczęściej jednak spotykamy je w wersji gotowanej. Taki sposób przygotowania ziemniaków był praktykowany przez moją prababcię, babcię i mamę. Ja jednak postanowiłam zrezygnować z tej metody na rzecz innej, która pozwala na wydobycie jeszcze bardziej intensywnego smaku ziemniaków. Na dodatek dzięki niej ziemniaki nie ciemnieją. Czasami nawet pozornie drobne zmiany przynoszą niesamowity efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Jak gotować ziemniaki?

Po obraniu ziemniaków niemal mechanicznie dodawałam do garnka sól, w końcu od dziecka widziałam, że tak się robi w domu, aby nadać im smak. Z biegiem czasu odkryłam jednak lepszą metodę. Po pierwsze, skróciłam czas gotowania ziemniaków. Zanim trafią do garnka, kroję je na kawałki, a następnie zalewam wrzątkiem prosto z czajnika. Dzięki temu obiad z ziemniakami jako dodatkiem szybciej ląduje na moim stole.

Ziemniaki - Pyszności
Ziemniaki - Pyszności © Canva | antos777

Zamiast soli, do garnka wlewam pół szklanki soku z cytryny lub octu. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją i nie rozpadają się, a dodatkowo zyskują zupełnie nowy, interesujący posmak. To również świetny patent dla osób, które muszą ograniczyć ilość soli w diecie, na przykład ze względu na problemy z ciśnieniem.

Stawiam na przyprawy

Smak ziemniaków można podkręcić nie tylko solą. Do wody dodaję przyprawy, które dodatkowo aromatyzują warzywa. Najczęściej sięgam po mieszankę kminku, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Dzięki temu ziemniaki smakują wyśmienicie i idealnie komponują się z gulaszem czy pieczenią. Możesz oczywiście dowolnie dobrać proporcje lub sięgnąć po inne przyprawy, które lubisz. Odpowiednio przygotowane ziemniaki odczarowują mit tuczących i ciężkich warzyw. O ile nie podasz ich zalanych toną tłuszczu, będą źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"