Zapomnij o mrożonych kartaczach. Podlaski specjał łatwo zrobisz w domu

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które zachwyca swoim smakiem i soczystością. Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na kartaczePrzepis na kartacze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrius Aleksandravicius
Marcin Michałowski

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które znane jest również na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Przygotowuje się je z ziemniaków i mięsa, a następnie gotuje w wywarze. Kartacze są pyszne, soczyste i bardzo sycące.

Nie wiadomo dokładnie, kiedy kartacze pojawiły się na Podlasiu. Niektórzy badacze uważają, że pochodzą z czasów starożytnych, kiedy to na terenach tych mieszkali Jaćwingowie. Inni twierdzą, że kartacze to danie, które przywędrowało na Podlasie wraz z ludnością napływową, np. z Litwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Współcześnie kartacze są jednym z najpopularniejszych dań regionalnych Podlasia. Podaje się je na wiele okazji, zarówno rodzinnych, jak i oficjalnych.

Jak zrobić kartacze?

Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka prostych składników i trochę cierpliwości.

Do przygotowania kartaczy potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce. Drugą połowę ziemniaków ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Surowe ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku, ale nie wylewaj go.
  3. Do miski dodaj ugotowane i surowe ziemniaki, a także skrobię ziemniaczaną, jajko i mąkę. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  4. Łopatkę wieprzową ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiel z cebulą. Dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Z masy ziemniaczanej uformuj dość grube placki wielkości dłoni. Na każdym placku ułóż farsz i dokładnie zwiń, formując podłużny kształt.
  6. Kartacze gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut.

Kartacze to pyszne i sycące danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy trochę cierpliwości i kilka prostych składników, aby cieszyć się smakiem tradycyjnego podlaskiego specjału.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd