Zapomnij o mrożonych kartaczach. Podlaski specjał łatwo zrobisz w domu

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które zachwyca swoim smakiem i soczystością. Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na kartaczePrzepis na kartacze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrius Aleksandravicius
Marcin Michałowski

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, które znane jest również na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Przygotowuje się je z ziemniaków i mięsa, a następnie gotuje w wywarze. Kartacze są pyszne, soczyste i bardzo sycące.

Nie wiadomo dokładnie, kiedy kartacze pojawiły się na Podlasiu. Niektórzy badacze uważają, że pochodzą z czasów starożytnych, kiedy to na terenach tych mieszkali Jaćwingowie. Inni twierdzą, że kartacze to danie, które przywędrowało na Podlasie wraz z ludnością napływową, np. z Litwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Współcześnie kartacze są jednym z najpopularniejszych dań regionalnych Podlasia. Podaje się je na wiele okazji, zarówno rodzinnych, jak i oficjalnych.

Jak zrobić kartacze?

Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka prostych składników i trochę cierpliwości.

Do przygotowania kartaczy potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce. Drugą połowę ziemniaków ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Surowe ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku, ale nie wylewaj go.
  3. Do miski dodaj ugotowane i surowe ziemniaki, a także skrobię ziemniaczaną, jajko i mąkę. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  4. Łopatkę wieprzową ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiel z cebulą. Dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Z masy ziemniaczanej uformuj dość grube placki wielkości dłoni. Na każdym placku ułóż farsz i dokładnie zwiń, formując podłużny kształt.
  6. Kartacze gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut.

Kartacze to pyszne i sycące danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Przygotowanie kartaczy w domu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy trochę cierpliwości i kilka prostych składników, aby cieszyć się smakiem tradycyjnego podlaskiego specjału.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji