Dodaj jedną łyżkę do purée z ziemniaków. Każdy będzie prosił o dokładkę

Kremowe, delikatne, lekko puszyste i rozpływające się w ustach purée to doskonały dodatek dań obiadowych. Wystarczy jednak, że podkręcisz smak ziemniaków jednym składnikiem, a purée stanie się gwiazdą na talerzu. Koniecznie wypróbuj.

Ziemniaczane purée z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkęZiemniaczane purée z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszyste purée z ziemniaków to doskonały dodatek do wielu potraw obiadowych. Chcąc wzbogacić jego smak, warto dodać łyżkę tartego parmezanu. Składnik ten nada purée wyrazistości, a goście z pewnością będą prosić o dokładkę. A jeśli tak przygotowane ziemniaki wzbogacisz dodatkiem pieczonego czosnku, przepadniesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z grzybową wkładką. Wygląda i smakuje genialnie

Co dodać do purée ziemniaczanego?

Purée ziemniaczane z parmezanem to propozycja, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Jak je przygotować? To naprawdę proste. Do ugotowanych ziemniaków dodaj trochę mleka (niektórzy dodają śmietankę) i masło, a następnie ubij ziemniaki na puszystą masę. Jeśli uważasz, że purée ma mało aksamitną konsystencję, możesz użyć blendera.

W kolejnym kroku wmieszaj w ziemniaki starty parmezan. Ile sera dodać? To zależy od twojego gustu, ale my proponujemy jedną solidną łyżkę startego parmezanu na pół kilograma ziemniaków. Parmezan sprawi, że ziemniaki nabiorą bardziej kremowej konsystencji, a także wyrazistego smaku i charakteru. Do purée z parmezanem możesz dodać również upieczony czosnek. Czosnek piecze się w całości bez obierania (najlepiej zawinięty w folię aluminiową) i po upieczeniu wyciska się miękki miąższ z łupinek. Nie zapomnij o świeżych ziołach. Sprawdzi się tak koperek, jak i nać pietruszki czy szczypiorek.

Ziemniaczane purée z parmezanem jest bajeczne w smaku
Ziemniaczane purée z parmezanem jest bajeczne w smaku © Freepik | timolina

Do czego podać purée z ziemniaków?

Purée z parmezanem doskonale komponuje się z aromatycznymi sosami pieczeniowymi czy grzybowymi, różnego rodzaju mięsami, ale także z grillowanymi warzywami czy sałatkami. Purée z parmezanem podane z cebulką jest także idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Takie ziemniaki świetnie smakują też w towarzystwie kefiru lub maślanki.

Purée z ziemniaków z parmezanem będzie smakowało równie dobrze następnego dnia, odsmażone z cebulką. Możesz je dodać do różnego rodzaju kopytek, gnocchi czy kotletów, a także do pasztetów warzywnych. Ziemniaczane purée z parmezanem sprawdzi się również jako dodatek do farszów na pierogi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy