Dodaj jedną łyżkę do purée z ziemniaków. Każdy będzie prosił o dokładkę
Kremowe, delikatne, lekko puszyste i rozpływające się w ustach purée to doskonały dodatek dań obiadowych. Wystarczy jednak, że podkręcisz smak ziemniaków jednym składnikiem, a purée stanie się gwiazdą na talerzu. Koniecznie wypróbuj.
18.11.2023 | aktual.: 26.03.2024 12:32
Puszyste purée z ziemniaków to doskonały dodatek do wielu potraw obiadowych. Chcąc wzbogacić jego smak, warto dodać łyżkę tartego parmezanu. Składnik ten nada purée wyrazistości, a goście z pewnością będą prosić o dokładkę. A jeśli tak przygotowane ziemniaki wzbogacisz dodatkiem pieczonego czosnku, przepadniesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do purée ziemniaczanego?
Purée ziemniaczane z parmezanem to propozycja, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Jak je przygotować? To naprawdę proste. Do ugotowanych ziemniaków dodaj trochę mleka (niektórzy dodają śmietankę) i masło, a następnie ubij ziemniaki na puszystą masę. Jeśli uważasz, że purée ma mało aksamitną konsystencję, możesz użyć blendera.
W kolejnym kroku wmieszaj w ziemniaki starty parmezan. Ile sera dodać? To zależy od twojego gustu, ale my proponujemy jedną solidną łyżkę startego parmezanu na pół kilograma ziemniaków. Parmezan sprawi, że ziemniaki nabiorą bardziej kremowej konsystencji, a także wyrazistego smaku i charakteru. Do purée z parmezanem możesz dodać również upieczony czosnek. Czosnek piecze się w całości bez obierania (najlepiej zawinięty w folię aluminiową) i po upieczeniu wyciska się miękki miąższ z łupinek. Nie zapomnij o świeżych ziołach. Sprawdzi się tak koperek, jak i nać pietruszki czy szczypiorek.
Zobacz także
Do czego podać purée z ziemniaków?
Purée z parmezanem doskonale komponuje się z aromatycznymi sosami pieczeniowymi czy grzybowymi, różnego rodzaju mięsami, ale także z grillowanymi warzywami czy sałatkami. Purée z parmezanem podane z cebulką jest także idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Takie ziemniaki świetnie smakują też w towarzystwie kefiru lub maślanki.
Purée z ziemniaków z parmezanem będzie smakowało równie dobrze następnego dnia, odsmażone z cebulką. Możesz je dodać do różnego rodzaju kopytek, gnocchi czy kotletów, a także do pasztetów warzywnych. Ziemniaczane purée z parmezanem sprawdzi się również jako dodatek do farszów na pierogi.