Dodaj jedną łyżkę do purée z ziemniaków. Każdy będzie prosił o dokładkę

Kremowe, delikatne, lekko puszyste i rozpływające się w ustach purée to doskonały dodatek dań obiadowych. Wystarczy jednak, że podkręcisz smak ziemniaków jednym składnikiem, a purée stanie się gwiazdą na talerzu. Koniecznie wypróbuj.

Dodaj jedną łyżkę do purée z ziemniaków. Każdy będzie prosił o dokładkęZiemniaczane purée z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Puszyste purée z ziemniaków to doskonały dodatek do wielu potraw obiadowych. Chcąc wzbogacić jego smak, warto dodać łyżkę tartego parmezanu. Składnik ten nada purée wyrazistości, a goście z pewnością będą prosić o dokładkę. A jeśli tak przygotowane ziemniaki wzbogacisz dodatkiem pieczonego czosnku, przepadniesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Co dodać do purée ziemniaczanego?

Purée ziemniaczane z parmezanem to propozycja, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Jak je przygotować? To naprawdę proste. Do ugotowanych ziemniaków dodaj trochę mleka (niektórzy dodają śmietankę) i masło, a następnie ubij ziemniaki na puszystą masę. Jeśli uważasz, że purée ma mało aksamitną konsystencję, możesz użyć blendera.

W kolejnym kroku wmieszaj w ziemniaki starty parmezan. Ile sera dodać? To zależy od twojego gustu, ale my proponujemy jedną solidną łyżkę startego parmezanu na pół kilograma ziemniaków. Parmezan sprawi, że ziemniaki nabiorą bardziej kremowej konsystencji, a także wyrazistego smaku i charakteru. Do purée z parmezanem możesz dodać również upieczony czosnek. Czosnek piecze się w całości bez obierania (najlepiej zawinięty w folię aluminiową) i po upieczeniu wyciska się miękki miąższ z łupinek. Nie zapomnij o świeżych ziołach. Sprawdzi się tak koperek, jak i nać pietruszki czy szczypiorek.

Ziemniaczane purée z parmezanem jest bajeczne w smaku
Ziemniaczane purée z parmezanem jest bajeczne w smaku © Freepik | timolina

Do czego podać purée z ziemniaków?

Purée z parmezanem doskonale komponuje się z aromatycznymi sosami pieczeniowymi czy grzybowymi, różnego rodzaju mięsami, ale także z grillowanymi warzywami czy sałatkami. Purée z parmezanem podane z cebulką jest także idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Takie ziemniaki świetnie smakują też w towarzystwie kefiru lub maślanki.

Purée z ziemniaków z parmezanem będzie smakowało równie dobrze następnego dnia, odsmażone z cebulką. Możesz je dodać do różnego rodzaju kopytek, gnocchi czy kotletów, a także do pasztetów warzywnych. Ziemniaczane purée z parmezanem sprawdzi się również jako dodatek do farszów na pierogi.

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie