Dodaj do puree, a będziesz mieć lepszy nastrój. To warzywo działa jak narkotyk

Pietruszka to popularne warzywo, które często jest niedoceniane. Tymczasem ma ona wiele cennych właściwości odżywczych i leczniczych.

Dodaj do ziemniaczanego puree jeszcze jedno warzywoDodaj do ziemniaczanego puree jeszcze jedno warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp
Marcin Michałowski

Pietruszka, zwłaszcza jej korzeń, to tajemnicze warzywo, które ma wiele do zaoferowania, zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i właściwości zdrowotnych. Wielu z nas kojarzy pietruszkę jako jedynie składnik zupy, ale to warzywo kryje w sobie znacznie więcej potencjału. Odkryjmy, dlaczego korzeń pietruszki jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale także wywołuje kontrowersje z powodu swoich właściwości psychoaktywnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Pietruszka - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Pietruszka, zwłaszcza jej korzeń, to prawdziwy skarb w kuchni i medycynie ludowej. To warzywo jest bogate w składniki odżywcze, w tym flawonoidy, substancje śluzowe, związki cukrowe oraz sole mineralne. Jednak to nie wszystko, co ma do zaoferowania. Największym zainteresowaniem cieszy się olejek eteryczny pietruszkowy, który zawiera dwie substancje psychoaktywne: apiol i mirystycynę.

Kontrowersje w Rosji

Rosjanie mają odmienne spojrzenie na pietruszkę. W Rosji pietruszka została umieszczona na liście roślin zawierających substancje narkotyczne. Co ciekawe, korzeń pietruszki może wywoływać efekty podobne do tych, które pojawiają się po spożyciu marihuany - suchość w ustach, euforia, wzmożona wesołość, a nawet halucynacje. Niemniej jednak zawartość olejku eterycznego w korzeniu pietruszki wynosi jedynie 0,3-0,5 procent, co czyni te efekty mało prawdopodobnymi.

Puree z pietruszki - pyszna i zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Puree z pietruszki to pyszna i zdrowa alternatywa dla tłuczonych ziemniaków. Jest to danie łatwe do przygotowania i pasuje do wielu dań głównych.

Składniki:

  • 400 g pietruszki,
  • 30 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obierz pietruszkę i pokrój ją w kostkę.
  2. Umieść pietruszkę w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól.
  3. Zalej pietruszkę wodą i gotuj do miękkości, około 20 minut.
  4. Odcedź pietruszkę i zmiksuj ją z masłem.
  5. Dopraw puree do smaku pieprzem.

Podawaj puree z pietruszki do ulubionych dań głównych.

Pietruszka to warzywo o wielu cennych właściwościach odżywczych i leczniczych. Jest to doskonały dodatek do diety, a puree z pietruszki to pyszna i zdrowa alternatywa dla tłuczonych ziemniaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej