PrzepisZupyBabcia zawsze dodaje do flaków nietypowy składnik. Smak nie do podrobienia

Babcia zawsze dodaje do flaków nietypowy składnik. Smak nie do podrobienia

Jedni za nimi nie przepadają, inni z kolei uwielbiają. Moja babcia przygotowuje je tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Jej sekretem jest prosty i tani składnik, który doskonale znają mieszkańcy Lubelszczyzny,

Flaki po zamojsku - Pyszności
Flaki po zamojsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

Flaki to zupa dość kontrowersyjna, bo niektórzy wykrzywiają się już na samą wzmiankę. W polskiej kuchni znana jest już od XIV wieku i była jednym z przysmaków, którym chętnie raczył się król Władysław Jagiełło. Znana jest również poza granicami naszego kraju, bo dania podobne do naszych flaczków znaleźć można m.in. w Ukrainie Niemczech, Austrii, Francji czy Czechach. Różnią się one od naszej wersji najczęściej konsystencją i rodzajem dobranych do nich przypraw. W moim domu flaczki od zawsze były jedną z zup, na które czekali wszyscy domownicy. Najlepsze gotuje moja babcia, a jej sekretem jest dodatek przecieru pomidorowego lub passaty, czyli tak zwane flaki po zamojsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Flaki po zamojsku

To przepis na danie, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Gorąca i dość mocno przyprawiona zupa nie tylko wypełni głodne żołądki, ale również rozgrzeje od środka. Moja babcia zawsze powtarza, że kluczowe jest obgotowanie flaków w bulionie, dzięki czemu smakują lepiej i nie są takie twarde.

Flaki po zamojsku - Pyszności
Flaki po zamojsku - Pyszności© Canva

Składniki:

  • 500 g flaków wołowych,
  • 400 ml pasaty pomidorowej,
  • 1 marchewka,
  • biała część pora,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 4 litry wody,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 selera.


Sposób przygotowania:

  1. Flaki zalewam wodą, zagotowuję, wylewam wodę. Gotuję ponownie i znów odcedzam.
  2. Podwójnie podgotowane flaczki zalewam bulionem, dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję przez godzinę.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Podsmażam na maśle, aż się zarumienią wraz z półplasterkami pora.
  4. Dorzucam warzywa do gotujących się flaków i gotuję przez 15 minut.
  5. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, passatę i doprawiam majerankiem, słodką i papryką oraz solą i pieprzem. Gotuję na niedużym ogniu przez 30-40 minut, aż flaki będą miękkie.


Flaki po zamojsku - Pyszności
Flaki po zamojsku - Pyszności© Getty Images

Flaki serwuję w towarzystwie świeżego pieczywa. Pyszne, rozgrzewające i smaczne- jak z babcinej kuchni. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
popularne potrawyprzepiszupa

Wybrane dla Ciebie