Parzybroda - ta rewelacyjna zupa nazywa się tak z konkretnego powodu. Przekonaj się

Zupy stanowią chętnie wybierane danie, szczególnie na zimowe dni. Są kremy, bardziej urozmaicone dania, czy tradycyjne polskie zupy. Jeśli w wyszukiwarce internetowej wpisujesz frazę parzybroda przepis, to już nie musisz. Znajdziesz go właśnie w tym artykule.

ObrazekParzybroda przepis - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Unia Nadwarciańska
Karol Wiak

Parzybroda - przepis na rozgrzewającą zupę na zimowe dni

Co prawda, aura za oknem bardziej przypomina jesień, a czasem nawet wiosnę, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w każdej chwili przygotować parzybrodę. Jest to zupa, która smakiem nieco przypomina kwaśnicę. Jest jednak zdecydowanie słodsza od tego góralskiego dania, a wszystko za sprawą białej kapusty. Parzybroda przepis to w ostatnich dniach pożądana receptura, nie tylko w polskim internecie. Jest to danie jednogarnkowe, które smakuje wybornie. Parzybroda jest charakterystyczną zupą dla regionu Kujaw i Wielkopolski.

Obrazek
Krojenie kapusty - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jak przygotować parzybrodę?

Zanim zabierzemy się do gotowania, warto jest wyjaśnić genezę nazwy tej zupy. Wszystko za sprawą kapusty, której długie paski podczas jedzenia ciągnęły się po brodzie i ją parzyły. Pamiętaj, że podstawą tej wyjątkowej zupy, powinna być biała kapusta. Bez niej, nigdy nie będzie ona parzybrodą.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 20 dag boczku
  • cebula
  • około 60 dag ziemniaków
  • 3 marchewki
  • mięsny wywar np. z żeberek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki
  • pół szklanki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Parzybroda i przepis na nią jest banalnie prosty. Rozpoczynamy od białej kapusty, z której pozbywamy się głąba i kroimy w paski. Kolejny krok to podsmażenie na patelni pokrojonego w kostkę boczku. Gdy się zarumieni, to dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Po paru minutach przekładamy te składniki do dużego garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki marchewki. Wszystko zalewamy 3 szklankami wywaru mięsnego. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut i po tym czasie wrzucamy kapustę.

Obrazek
Gotowanie parzybrody - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Od tego momentu gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Kapusta powinna być chrupiąca. Używamy wymienionych wyżej przypraw i na sam koniec dolewamy zahartowaną śmietanę. Nasza parzybroda jest już gotowa. Najlepiej smakuje z chlebem. Smacznego!

Lubisz dania z dodatkiem kapusty? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na udka z kurczaka pieczone na kapuście:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇