Chrupiąca czosnkowa zapiekanka z mozzarellą i parmezanem

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa z całymi ząbkami czosnku i serem to pyszny pomysł na kolację. Prosta bagietka w najlepszym wydaniu.

Czosnkowa zapiekanka- PysznościCzosnkowa zapiekanka- Pyszności
Ewa

Moja rodzina wręcz przepada za chrupiącą, ciepłą bagietką z czosnkiem i serem. Smakuje jeszcze lepiej niż klasyczne zapiekanki, a jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil. Upieczone ząbki czosnku tracą swoją ostrość i nabierają delikatnie maślanego aromatu. Do przygotowania takiej zapiekanki świetnie sprawdzi się zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo. Z tym przepisem zyskuje nowe, pyszne życie. Ser i czosnek to połączenie po prostu idealne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zapiekanka czosnkowa

Składniki:

  • 20 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła roztopionego
  • 150 g sera mozzarella
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Ząbki czosnki obieram i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, zalewam oliwą i posypuję solą. Piekę pod przykryciem w 130 st. Celsjusza przez 2 godziny. Dzięki temu pozbywam się ostrości i wydobywam maślany smak.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

2. Miękkie masło przekładam do miski i mieszam ze startym parmezanem i mozzarellą. Doprawiam pieprzem oraz solą.

3. Bagietkę przekrawam na dwie połówki.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

4. Na bagietkach rozsmaruj przygotowane masło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiecz pieczywo przez 15 minut.

5. Na podpieczonym pieczywie ułóż upieczone ząbki czosnku i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

6. Zapiekanki są już gotowe i czekają na schrupanie. Najlepiej smakują na ciepło. Najczęściej podaję je samodzielnie, ale możesz również przygotować prosty sos lub odrobinę kwaśnej śmietany.Smacznego!

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯