Chrupiąca czosnkowa zapiekanka z mozzarellą i parmezanem

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa z całymi ząbkami czosnku i serem to pyszny pomysł na kolację. Prosta bagietka w najlepszym wydaniu.

Czosnkowa zapiekanka- PysznościCzosnkowa zapiekanka- Pyszności
Ewa

Moja rodzina wręcz przepada za chrupiącą, ciepłą bagietką z czosnkiem i serem. Smakuje jeszcze lepiej niż klasyczne zapiekanki, a jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil. Upieczone ząbki czosnku tracą swoją ostrość i nabierają delikatnie maślanego aromatu. Do przygotowania takiej zapiekanki świetnie sprawdzi się zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo. Z tym przepisem zyskuje nowe, pyszne życie. Ser i czosnek to połączenie po prostu idealne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zapiekanka czosnkowa

Składniki:

  • 20 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła roztopionego
  • 150 g sera mozzarella
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Ząbki czosnki obieram i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, zalewam oliwą i posypuję solą. Piekę pod przykryciem w 130 st. Celsjusza przez 2 godziny. Dzięki temu pozbywam się ostrości i wydobywam maślany smak.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

2. Miękkie masło przekładam do miski i mieszam ze startym parmezanem i mozzarellą. Doprawiam pieprzem oraz solą.

3. Bagietkę przekrawam na dwie połówki.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

4. Na bagietkach rozsmaruj przygotowane masło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiecz pieczywo przez 15 minut.

5. Na podpieczonym pieczywie ułóż upieczone ząbki czosnku i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

6. Zapiekanki są już gotowe i czekają na schrupanie. Najlepiej smakują na ciepło. Najczęściej podaję je samodzielnie, ale możesz również przygotować prosty sos lub odrobinę kwaśnej śmietany.Smacznego!

Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę