Chrupiąca czosnkowa zapiekanka z mozzarellą i parmezanem
Chrupiąca zapiekanka czosnkowa z całymi ząbkami czosnku i serem to pyszny pomysł na kolację. Prosta bagietka w najlepszym wydaniu.
22.04.2023 17:08
Moja rodzina wręcz przepada za chrupiącą, ciepłą bagietką z czosnkiem i serem. Smakuje jeszcze lepiej niż klasyczne zapiekanki, a jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil. Upieczone ząbki czosnku tracą swoją ostrość i nabierają delikatnie maślanego aromatu. Do przygotowania takiej zapiekanki świetnie sprawdzi się zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo. Z tym przepisem zyskuje nowe, pyszne życie. Ser i czosnek to połączenie po prostu idealne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zapiekanka czosnkowa
Składniki:
- 20 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200 g masła roztopionego
- 150 g sera mozzarella
- 30 g parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnki obieram i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, zalewam oliwą i posypuję solą. Piekę pod przykryciem w 130 st. Celsjusza przez 2 godziny. Dzięki temu pozbywam się ostrości i wydobywam maślany smak.
2. Miękkie masło przekładam do miski i mieszam ze startym parmezanem i mozzarellą. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Bagietkę przekrawam na dwie połówki.
4. Na bagietkach rozsmaruj przygotowane masło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiecz pieczywo przez 15 minut.