Aromatyczna zupa czosnkowa. Zachwyciła się nią nawet Magda Gessler

Syci, rozgrzewa, a także zapewnia solidną dawkę cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że zupa czosnkowa cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata – chętnie sięgają po nią Czesi, Francuzi, Hiszpanie czy Szwajcarzy. A Polacy? Rzadko. Może czas to zmienić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Katarzyna Gileta

Pochodzący z górskich regionów dzisiejszego Kirgistanu i Kazachstanu czosnek pospolity był ceniony już kilka tysięcy lat temu. Uprawiali go mieszkańcy starożytnej Mezopotamii, choć to Chińczykom przypisuje się rozpropagowanie aromatycznej rośliny początkowo w Azji, a później także w Europie.

Do Polski dotarła w średniowieczu, prawdopodobnie na przełomie XII i XIII wieku. Także nad Wisłą czosnek szybko stał się jednym z ulubionych dodatków do potraw, w tym zup. W niektórych regionach, zwłaszcza na Śląsku, od dawna obficie wzbogaca się nim polewkę przyrządzaną na kwaśnym mleku lub maślance, podawaną z ziemniakami albo chlebem, ironicznie nazywaną Chudą Jewą.

Aromatyczna zupa czosnkowa

Choć Polacy kochają zupy, zupa czosnkowa nigdy nie zdobyła zbyt dużej popularności. Zdecydowanie większym uznaniem cieszy się u naszych południowych sąsiadów. Czesi jadają ją chętnie zwłaszcza zimą, ponieważ zupa czosnkowa nie tylko znakomicie smakuje, ale również skutecznie rozgrzewa.

Podobne walory posiada także sopa de ajo, potrawa szczególnie ceniona w kuchni kastylijskiej. W tamtejszej zupie czosnkowej pojawia się też sporo papryki, danie jest serwowane z podpieczonym pieczywem i jajkiem w koszulce. Wielkimi miłośnikami tego specjału są też Francuzi i Szwajcarzy, którzy chętnie wzbogacają go tartym serem.

Zupę czosnkową można przyrządzić na wiele sposobów. W każdej postaci smakuje wyśmienicie.

Czosnek – wartości odżywcze

Składnikiem, który decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie zupy, jest oczywiście czosnek, czyli produkt o potężnych walorach odżywczych. Jego aromatyczne ząbki składają się głównie z wody, węglowodanów i białek, ale dostarczają także dużo witamin (zwłaszcza witaminy C oraz witamin z grupy B) oraz cennych minerałów: potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu.

Obrazek
Czosnek - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość organicznych związków siarki, szczególnie allicyny nadającej czosnkowi charakterystycznego, ostrego zapachu i decydującej o większości jego prozdrowotnych właściwości. Powstaje w wyniku rozdrabniania ząbków i wykazuje działanie przeciwbakteryjne (hamuje rozwój groźnej Helicobacter pylori) i przeciwgrzybicze, obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu LDL oraz odkaża drogi oddechowe.

Inne cenne składniki czosnku (ajoen, winyloditiina, adenozyna, alliksyna, kwercetyna, skordynina, garlicyna czy allistatyna) regulują pracę naczyń wieńcowych, pomagają uporać się z biegunką czy schorzeniami dróg moczowych.

Przepisy na zupę czosnkową

Jak już wspomnieliśmy, receptur zupy czosnkowej istnieje wiele, zaczynając od rodzimego. Jak przyrządzić Chudą Jewę? Na dnie garnka rozcieramy 3-4 ząbki czosnku z solą, dodajemy drobno posiekaną cebulę i zalewamy wrzątkiem (szklanka). Gotujemy 10 minut. Do osobnego naczynia wlewamy maślankę albo zsiadłe mleko (litr), dodajemy mąkę pszenną (łyżka), a po rozmieszaniu kwaśną śmietanę (łyżka) i jajko. Dokładnie mieszamy, dolewamy do wody z czosnkiem i cebulą, zagotowujemy. Zupę wzbogacamy pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem oraz pokrojonym w kostkę chlebem.

W bardziej wykwintnej wersji czosnek kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie, razem z boczkiem i chlebem. Później zalewamy bulionem, warzywnym lub drobiowym, i krótko gotujemy.

Trochę inną zupę czosnkową proponuje Magda Gessler. Czosnek podsmażamy razem z pokrojonym w plasterki porem i suszonym tymiankiem. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. Miksujemy zupę na krem, dodajemy 30-procentową śmietanę i serwujemy z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy czosnkowej, wzorem Francuzów możemy ją wzbogacić tartym serem (np. parmezanem) albo po prostu serkiem topionym. Warto też spróbować jak smakuje po hiszpańsku, z dodatkiem ostrej papryki.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca