Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Wiele osób kupuje różne odmiany dyni – nie tylko w celach spożywczych, ale także dekoracyjnych. Ozdoby w postaci lampionów są informacją dla dzieciaków, że w tym domu mogą spodziewać się słodkości. Miąższ z dyni często ląduje w koszu, chociaż w wielu przypadkach można by było zrobić z niego użytek.
W przeddzień Wszystkich Świętych kupisz ładną dynię za kilka złotych. To doskonała okazja, aby przygotować z niej jesienne potrawy i przetwory do słoików, jak również ozdobić mieszkanie na Halloween. W marketach i na dyniowych farmach można znaleźć dynie w przeróżnych kolorach i kształtach. Jak rozpoznać jadalną odmianę? Przygotowałam praktyczną ściągę.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Dynia jadalna i dynia ozdobna
Dynia, którą kupisz w sklepie spożywczym lub na targu, najczęściej jest jadalna. W innym wypadku powinna być wyraźnie oznaczona jako dynia ozdobna. Jeśli nie ma odpowiednich etykiet, zapytaj o to sprzedawcę, a także zwróć uwagę na wygląd – odmiany dekoracyjne lub dzikie często mają nietypowe kształty i jaskrawe kolory. Zazwyczaj są małe i twarde, a miąższ w środku jest gorzki ze względu na obecność kukurbitacyn, które są toksyczne. Takie dynie nie nadają się do spożycia nawet po obróbce termicznej.
Jednak duże dynie, które często są rekomendowane do wykonywania lampionów halloweenowych, najczęściej pochodzą z jadalnych odmian, więc są odpowiednie do spożycia, chociaż nie zawsze są tak smaczne jak mniejsze warzywa. Po odcięciu "czapeczki" możesz wydrążyć środek i wykorzystać do przygotowania musu na ciasto lub zupę dyniową. Jeśli dynia ma mało atrakcyjny smak, pomogą aromatyczne przyprawy. Oczyść i osusz również pestki dyni, które są pełne błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Wystarczy je wysuszyć w piekarniku, aby nabrały przyjemnej chrupkości, a potem możesz śmiało dodawać do owsianki i sałatek.
Takiej dyni nie należy spożywać
Pierwszym wyróżnikiem jest wygląd. Jadalne odmiany, takie jak dynia hokkaido, piżmowa, olbrzymia, makaronowa czy zwyczajna, mają regularny kształt, gładką skórkę i jednolity kolor, na przykład pomarańczowy, zielony lub kremowy. Odmiany o nieregularnym kształcie, z wypustkami, brodawkami czy kolcami, najczęściej nie są jadalne.
Na wypadek wątpliwości, przeprowadź prosty test smaku. Dynia bezpieczna do spożycia jest łagodna, lekko słodkawa lub neutralna. Niejadalne warzywa są gorzkie lub ostre ze względu na obecność toksycznych związków. Przy czym uważaj na uprawy z własnego ogródka. Nieraz jadalne odmiany mogą rosnąć w bliskim sąsiedztwie niejadalnych, co prowadzi do powstawania krzyżówek z większą zawartością kukurbitacyn.
Co zrobić po spożyciu niejadalnej dyni?
Niektóre osoby lub dzieci nie boją się kulinarnych eksperymentów, co może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Chociaż niewielka ilość niejadalnej dyni nie powinna powodować takich dolegliwości, to już zjedzenie talerza zupy dyniowej z odmiany dekoracyjnej może skutkować nudnościami, biegunką, wymiotami, a nawet zawrotami głowy czy spadkiem ciśnienia (w bardzo rzadkich przypadkach). Pierwsze objawy mogą pojawić się już po 30 minutach od spożycia toksycznej dyni.
W przypadku pojawienia się tego typu dolegliwości pierwszym krokiem jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu – warto sięgnąć po wodę i elektrolity. Jeśli bóle brzucha są silne, wymioty lub biegunka nie ustępują, a w ustach utrzymuje się gorzki posmak, trzeba zgłosić się do lekarza. Zabierz ze sobą próbkę zjedzonej dyni, aby pomóc specjalistom w określeniu źródła toksyny.