Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa

Kuchnia Tomasza Strzelczyka idealnie trafia w gust większości Polaków. To dlatego, że jego potrawy bazują na tradycyjnych smakach – takich, jakie znamy z obiadów u babci. Również lekkie flaczki bez flaczków idealnie posłużą jako comfort food na jesienne słoty.

Strzelczyk dzieli się swoim przepisem na flaczki drobioweStrzelczyk dzieli się swoim przepisem na flaczki drobiowe
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Anna Galuhn

Flaczki z przepisu Tomasza Strzelczyka mogą budzić grozę tylko ze względu na nazwę. W środku nie ma ani grama poruszających wyobraźnię podrobów. Zamiast jelit, znajdują się delikatne kawałki kurczaka, warzywa starte na wiórki i aromatyczne przyprawy. Taki rosołek z dodatkami podany jak flaczki jest świetnym pomysłem na połączenie tradycyjnych smaków z dzisiejszą estetyką kulinarną.

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Inny pomysł na flaczki, które nie budzą kontrowersji

Wiele osób twierdzi, że gdyby z flaczków pozostawić sam wywar z aromatyczną mieszanką przypraw, to zupa cieszyłaby się o wiele większym powodzeniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak zrobić. Tomasz Strzelczyk zamiast jelit wrzuca kawałki ugotowanego kurczaka, ale świetnym pomysłem są również flaczki z boczniaków. Pokrojone w paski i odpowiednio doprawione grzyby zapewniają przyjemnie mięsistą strukturę i u większości osób nie budzą żadnych negatywnych skojarzeń.

Przepis na flaczki drobiowe

Podstawą flaczków jest rosół, który tym razem należy ugotować na ćwiartkach kurczaka. Tomasz Strzelczyk nie żałuje mięsa i zalewa wodą aż 6 dużych ćwiartek. Od momentu wrzenia gotuj bulion na małej mocy palnika.

Składniki:

  • 6 ćwiartek kurczaka,
  • 3 litry wody,
  • 1 paczka włoszczyzny,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżka majeranku, sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ćwiartki kurczaka zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, łyżkę soli. Wstaw do zagotowania, a po ok. 20 minutach zbierz szumowiny.
  2. Do garnka wrzuć por, dwie cebule opalone nad palnikiem i kawałek selera. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru.
  3. Wyciągnij także włoszczyznę, za to wrzuć starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.
  4. Dodaj także starte na drobnych oczkach imbir i czosnek oraz przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu.
  5. W tym czasie oddziel mięso od kości i skóry. Samo mięso wrzuć z powrotem do garnka.
  6. Na koniec dopraw flaczki majerankiem. Po 5 minutach możesz nałożyć na talerze.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata