Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Chociaż przypominają kultowe danie z PRL, zamiast zniesmaczonej miny wywołują same pozytywne emocje. Jeszcze niedawno były traktowane jako dziwny wegetariański wymysł, dziś zajadają się nimi nawet zdeklarowani mięsożercy. Grzybowy dodatek sprawia, że smakują wybornie i są sycące.
Flaczki z boczniaków to pomysł na pożywną zupę, po której już nie potrzeba drugiego dania. W środku znajduje się pełno warzyw i grzybów, które smakują jak mięso, a do tego są pełne wartościowych składników odżywczych. Boczniaki są bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas i żelazo – dietetycy polecają je jako uzupełnienie każdej diety, nie tylko wegetariańskiej.
Pomysły na dania z boczniakami
Popularne grzyby doskonale sprawdzają się jako zamiennik kurczaka w sosach do makaronu lub ryżu. Możesz zrobić z nimi sałatkę w stylu gyrosa lub farsz do tortilli. Rozkoszny serwuje je w zestawieniu bakłażanem i suszoną śliwką jako wegetariańską alternatywę dla śledzi po kaszubsku. Możesz także obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni jak schabowe.
Chociaż grzyby znajdują się w polskich lasach, mało kto je zbiera z obawy o pomyłkę, która może kosztować życie. Zresztą nie trzeba ponosić ryzyka, bo boczniaki są dostępne w każdym markecie.
Przepis na flaczki z boczniaków
Do flaczków podaj pajdę świeżego chleba. Jeśli chcesz, żeby były ostrzejsze, do warzyw na patelnię dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili. Do doprawienia możesz użyć także kuminu i mielonej papryki – słodkiej, ostrej lub wędzonej.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki
- pół selera,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml białego słodkiego wina,
- 500 g boczniaków,
- 1 litr bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka majeranku,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki, korzenie pietruszki i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj warzywa i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż na rumiany kolor.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj kieliszek białego słodkiego wina. Smaż przez kilka minut, aby odparować alkohol.
- Całą zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj umyte boczniaki pokrojone w paski i bulion warzywny. Gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Gdy boczniaki zmiękną, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj także koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
- Na koniec wrzuć roztarty w dłoniach majeranek i posiekany koperek.