Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa

Chociaż przypominają kultowe danie z PRL, zamiast zniesmaczonej miny wywołują same pozytywne emocje. Jeszcze niedawno były traktowane jako dziwny wegetariański wymysł, dziś zajadają się nimi nawet zdeklarowani mięsożercy. Grzybowy dodatek sprawia, że smakują wybornie i są sycące.

Flaczki z boczniaków to pełnowartościowy posiłek w jednym garnkuFlaczki z boczniaków to pełnowartościowy posiłek w jednym garnku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Flaczki z boczniaków to pomysł na pożywną zupę, po której już nie potrzeba drugiego dania. W środku znajduje się pełno warzyw i grzybów, które smakują jak mięso, a do tego są pełne wartościowych składników odżywczych. Boczniaki są bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas i żelazo – dietetycy polecają je jako uzupełnienie każdej diety, nie tylko wegetariańskiej.

Pomysły na dania z boczniakami

Popularne grzyby doskonale sprawdzają się jako zamiennik kurczaka w sosach do makaronu lub ryżu. Możesz zrobić z nimi sałatkę w stylu gyrosa lub farsz do tortilli. Rozkoszny serwuje je w zestawieniu bakłażanem i suszoną śliwką jako wegetariańską alternatywę dla śledzi po kaszubsku. Możesz także obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni jak schabowe.

Chociaż grzyby znajdują się w polskich lasach, mało kto je zbiera z obawy o pomyłkę, która może kosztować życie. Zresztą nie trzeba ponosić ryzyka, bo boczniaki są dostępne w każdym markecie.

Przepis na flaczki z boczniaków

Do flaczków podaj pajdę świeżego chleba. Jeśli chcesz, żeby były ostrzejsze, do warzyw na patelnię dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili. Do doprawienia możesz użyć także kuminu i mielonej papryki – słodkiej, ostrej lub wędzonej.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml białego słodkiego wina,
  • 500 g boczniaków,
  • 1 litr bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, korzenie pietruszki i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni z łyżką masła podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj warzywa i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż na rumiany kolor.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj kieliszek białego słodkiego wina. Smaż przez kilka minut, aby odparować alkohol.
  4. Całą zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj umyte boczniaki pokrojone w paski i bulion warzywny. Gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Gdy boczniaki zmiękną, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj także koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
  6. Na koniec wrzuć roztarty w dłoniach majeranek i posiekany koperek.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje