Za te najzdrowsze grzyby płacimy krocie w sklepie. Zbierzesz je w lesie za darmo

W marketach potrafią kosztować więcej niż mięso, a mimo to znikają z półek w mgnieniu oka. Tymczasem rosną sobie spokojnie na martwych pniach w lesie i... większość ludzi przechodzi obok nich obojętnie. Boczniaki to grzyby, które wyglądają niepozornie, ale mają w sobie moc, smak i zdrowie. I teraz właśnie wciąż możesz je znaleźć w lesie, bo zima była łagodna.

BoczniakiBoczniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień to raj dla grzybiarzy, bo wszyscy polują na borowiki, podgrzybki czy kurki, ale mało kto wie, że prawdziwy skarb rośnie znacznie wyżej. I już teraz, więc nie trzeba czekać do września lub października. Można je znaleźć na pniach, w skupiskach, czasem rosną tam całymi rodzinami. Mowa o boczniakach, które możesz zbierać zupełnie legalnie, za darmo, bez ryzyka pomyłki. Są łatwe do rozpoznania, pełne wartości odżywczych i co najważniejsze: genialne w smaku. Ale nie zbieraj ich przy ruchliwych ulicach albo broń Boże w pobliżu jakichś fabryk. A jeśli nie chce Ci się iść do lasu? Kup je w sklepie, ale nie będzie to mały wydatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Boczniaki to bomba zdrowia, która nie rośnie w ziemi

Boczniaki to nie są zwykłe grzyby. To naturalny suplement diety zakamuflowany w smacznym kapeluszu. Zawierają sporo białka, błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają organizm na wielu poziomach. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas foliowy), witaminę D oraz minerały: potas, żelazo, cynk i fosfor.

Co dają boczniaki? Oto długa lista:

  • wspierają odporność,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • poprawiają metabolizm lipidów,
  • wspomagają mikrobiom jelitowym,
  • mogą wspierać funkcje mózgu,
  • mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Brzmi jak superfood, prawda? Bo faktycznie nim są, ale niestety nie dla każdego.Choć boczniaki są lekkostrawne i znacznie łagodniejsze dla układu pokarmowego niż wiele innych grzybów, nie wszyscy powinni się nimi zajadać:

  • małe dzieci (uwaga: jeśli to grzyb hodowlany, a nie z lasu, można już go zaserwować dziecku, które jest w trakcie rozszerzania diety, ale z umiarem),
  • osoby z problemami trawiennymi - np. z chorobami wątroby, zapaleniem jelit, wrzodami powinny spożywać je ostrożnie,
  • alergicy – boczniaki mogą uczulać, choć to rzadkie.

Przepis na smażone boczniaki, które smakują jak cheat meal

Składniki:

  • 500 g świeżych boczniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepis:

  1. Boczniaki oczyść ręcznikiem papierowym. Oderwij grube ogonki, zostaw same kapelusze.
  2. Posól, popieprz i zostaw na kilka minut.
  3. Każdy grzyb obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż boczniaki z obu stron, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  5. Odsącz na ręczniku papierowym i serwuj.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯