WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Za te najzdrowsze grzyby płacimy krocie w sklepie. Zbierzesz je w lesie za darmo

W marketach potrafią kosztować więcej niż mięso, a mimo to znikają z półek w mgnieniu oka. Tymczasem rosną sobie spokojnie na martwych pniach w lesie i... większość ludzi przechodzi obok nich obojętnie. Boczniaki to grzyby, które wyglądają niepozornie, ale mają w sobie moc, smak i zdrowie. I teraz właśnie wciąż możesz je znaleźć w lesie, bo zima była łagodna.

BoczniakiBoczniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień to raj dla grzybiarzy, bo wszyscy polują na borowiki, podgrzybki czy kurki, ale mało kto wie, że prawdziwy skarb rośnie znacznie wyżej. I już teraz, więc nie trzeba czekać do września lub października. Można je znaleźć na pniach, w skupiskach, czasem rosną tam całymi rodzinami. Mowa o boczniakach, które możesz zbierać zupełnie legalnie, za darmo, bez ryzyka pomyłki. Są łatwe do rozpoznania, pełne wartości odżywczych i co najważniejsze: genialne w smaku. Ale nie zbieraj ich przy ruchliwych ulicach albo broń Boże w pobliżu jakichś fabryk. A jeśli nie chce Ci się iść do lasu? Kup je w sklepie, ale nie będzie to mały wydatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Boczniaki to bomba zdrowia, która nie rośnie w ziemi

Boczniaki to nie są zwykłe grzyby. To naturalny suplement diety zakamuflowany w smacznym kapeluszu. Zawierają sporo białka, błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają organizm na wielu poziomach. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas foliowy), witaminę D oraz minerały: potas, żelazo, cynk i fosfor.

Co dają boczniaki? Oto długa lista:

  • wspierają odporność,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • poprawiają metabolizm lipidów,
  • wspomagają mikrobiom jelitowym,
  • mogą wspierać funkcje mózgu,
  • mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Brzmi jak superfood, prawda? Bo faktycznie nim są, ale niestety nie dla każdego.Choć boczniaki są lekkostrawne i znacznie łagodniejsze dla układu pokarmowego niż wiele innych grzybów, nie wszyscy powinni się nimi zajadać:

  • małe dzieci (uwaga: jeśli to grzyb hodowlany, a nie z lasu, można już go zaserwować dziecku, które jest w trakcie rozszerzania diety, ale z umiarem),
  • osoby z problemami trawiennymi - np. z chorobami wątroby, zapaleniem jelit, wrzodami powinny spożywać je ostrożnie,
  • alergicy – boczniaki mogą uczulać, choć to rzadkie.

Przepis na smażone boczniaki, które smakują jak cheat meal

Składniki:

  • 500 g świeżych boczniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepis:

  1. Boczniaki oczyść ręcznikiem papierowym. Oderwij grube ogonki, zostaw same kapelusze.
  2. Posól, popieprz i zostaw na kilka minut.
  3. Każdy grzyb obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż boczniaki z obu stron, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  5. Odsącz na ręczniku papierowym i serwuj.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?