Ten grzyb o zabawnej nazwie pojawia się już w czerwcu. Grzybiarze omijają, a smaczniejsze od podgrzybków

Na pierwszy rzut oka wygląda jak byle grzyb: trochę żółty, trochę pomarańczowy, niby znajomy, ale jakoś nikt się po niego nie schyla. A szkoda, bo gdy już raz trafisz na niego w lesie, możesz wrócić do domu z pełnym koszem.

Maślak pstryMaślak pstry i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Większość grzybiarzy traktuje go jak tło, bo przecież to nie borowik, nie wygląda jak podgrzybek, ani nie smakuje jak kurka. Ale kto raz go dobrze przyrządzi, ten już nie przejdzie obok niego obojętnie. Maślak pstry (bagniak) rośnie sobie skromnie pod sosnami, często w skupiskach. A jego miąższ? Soczysty, jędrny i z lekkim żywicznym aromatem. Nie trzeba go obierać, nie ślimaczy się w garnku i nadaje się do wszystkiego. Wystarczy wiedzieć, czego szukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Bagniak to grzyb, na którego nie zwraca się uwagi. A szkoda

Choć jego nazwa nie brzmi jak coś, co chciałbyś mieć na talerzu, bagniak (maślak pstry) to naprawdę porządny zawodnik w grzybowej lidze. Występuje powszechnie w polskich lasach, szczególnie w tych iglastych. Najczęściej można go znaleźć w towarzystwie sosen, na wrzosowiskach i w lekko wilgotnych miejscach, gdzie mech rośnie bujnie, a podłoże przypomina gąbkę. Maślak pstry nie rośnie samotnie, jeśli znajdziesz jednego, najprawdopodobniej zaraz obok będą kolejne okazy.

Kapelusz bagniaka może mieć od pięciu do nawet czternastu centymetrów średnicy. Skórka z początku przyjemnie filcowata, utrzymana w odcieniach żółci, oliwki czy brudnopomarańczowego, z wiekiem staje się bledsza i przybiera delikatnie pomarańczowy odcień. Od spodu znajdziemy krótkie rurki: u młodych osobników mają kolor jasnożółty lub bladopomarańczowy, ale z czasem ciemnieją, nabierając oliwkowych tonów. Wystarczy je lekko nacisnąć, by zauważyć charakterystyczne sinienie, które po chwili przechodzi w brąz.

Trzon prosty, walcowaty i zazwyczaj ma żółtawy lub lekko brązowawy kolor, często z delikatnym czerwonawym poblaskiem. Miąższ tego grzyba jest twardy, soczysty i mięsisty, a pod skórką trzonu przybiera cytrynowożółtą barwę. Po przekrojeniu może delikatnie sinieć, co tylko potwierdza jego tożsamość.

Bagniak, czyli maślak pstry
Bagniak, czyli maślak pstry © Adobe Stock

Dlaczego maślak pstry jest taki dobry?

Maślak pstry może nie jest bombą witaminową na poziomie jarmużu, ale wciąż dostarcza sporo dobrego. Jest źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i daje uczucie sytości na dłużej. Zawiera też białko roślinne, co czyni go idealnym dodatkiem dla osób, które ograniczają mięso. Oprócz tego znajdziemy w nim minerały takie jak potas, fosfor czy żelazo, które wspierają układ nerwowy, pomagają utrzymać koncentrację i poprawiają pracę mięśni. Do tego dorzucić można witaminy z grupy B i mamy całkiem zdrowy pakiet zamknięty w skromnym kapeluszu.


Świetnie sprawdza się w sosach grzybowych, zwłaszcza tych na bazie śmietany. Można go również wykorzystać do zup, risotta, zapiekanek czy farszów. Co ciekawe, nie trzeba go obierać ze skórki.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟