Te wyjątkowe grzyby już pojawiły się w lasach. Ich smak zaskoczy wielu

Piękna wiosna tej zimy... Przebiśniegi już mają pąki, a w lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby. Czarka szkarłatna z reguły pokazywała się w lasach w marcu, ale ten rok jest szczególny. Już można ją znaleźć.

Te niezwykłe grzyby zaczęły już pojawiać się w lasachTe niezwykłe grzyby zaczęły już pojawiać się w lasach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rolf Mueller
Dorota Gepert

Czarka to nie jest zbyt popularny grzyb i nie wszyscy grzybiarze ją zbierają. W naszych lasach można znaleźć aż trzy jej gatunki. Wszystkie są jadalne, nadają się nawet do chrupania na surowo. Czarka szkarłatna, austriacka i jurajska z pewnością należą też do jednych z najbardziej efektownych grzybów. Najczęściej można spotkać w naszych lasach czarki austriackie. Jak donosi na Facebooku Nadleśnictwa Garwolin, już się czerwienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Gdzie rosną czarki?

Czy to zaskakujące, że w styczniu zaczął się sezon na czarki? Okazuje się, że to się zdarza. Z reguły pojawiają się wiosną, ale kiedy zimy są ciepłe, mogą wyrosnąć znacznie wcześniej. Co ciekawe, czarek nie trzeba szukać na ziemi, tylko na rozkładających się gałęziach drzew liściastych — najczęściej są to wierzby i olchy, które rosną na wilgotnych siedliskach w pobliżu leśnych strumieni, potoków czy wąwozów.

Jak rozpoznać czarkę?

Kształt tego grzyba jest niesamowity. Jak sama nazwa wskazuje, przypomina czarkę. Owocnik nie jest duży, ma średnicę od 1 do 5 cm, ale za to jego intensywnie czerwony kolor zwraca uwagę. Dlatego, jak napisano na profilu facebookowym Nadleśnictwa Garwolin, grzyby pięknie ubarwiają lasy na przedwiośniu. Miąższ czarki jest jędrny, sprężysty, ma biały kolor i słabo wyczuwalny smak oraz zapach.

Do schrupania na surowo

Czarka austriacka przez wiele lat uchodziła za niejadalną i wciąż wielu grzybiarzy nie jest do niej przekonanych. Na profilu Nadleśnictwa Garwolin czytamy, że "grzyb jest niewielkich rozmiarów i nie ma wielkich walorów smakowych". Kto jednak ma ochotę go spróbować, najpierw musi sparzyć go gorącą wodą, a potem może dodawać na przykład do sałatek. Nadaje się także do marynowania. Niektórzy uważają, że w smaku przypomina rzodkiewkę i zjadają czarkę na surowo. W takiej formie są też dobre do kanapek.

WAŻNE! Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇