Te wyjątkowe grzyby już pojawiły się w lasach. Ich smak zaskoczy wielu

Piękna wiosna tej zimy... Przebiśniegi już mają pąki, a w lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby. Czarka szkarłatna z reguły pokazywała się w lasach w marcu, ale ten rok jest szczególny. Już można ją znaleźć.

Te niezwykłe grzyby zaczęły już pojawiać się w lasachTe niezwykłe grzyby zaczęły już pojawiać się w lasach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rolf Mueller
Dorota Gepert

Czarka to nie jest zbyt popularny grzyb i nie wszyscy grzybiarze ją zbierają. W naszych lasach można znaleźć aż trzy jej gatunki. Wszystkie są jadalne, nadają się nawet do chrupania na surowo. Czarka szkarłatna, austriacka i jurajska z pewnością należą też do jednych z najbardziej efektownych grzybów. Najczęściej można spotkać w naszych lasach czarki austriackie. Jak donosi na Facebooku Nadleśnictwa Garwolin, już się czerwienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Gdzie rosną czarki?

Czy to zaskakujące, że w styczniu zaczął się sezon na czarki? Okazuje się, że to się zdarza. Z reguły pojawiają się wiosną, ale kiedy zimy są ciepłe, mogą wyrosnąć znacznie wcześniej. Co ciekawe, czarek nie trzeba szukać na ziemi, tylko na rozkładających się gałęziach drzew liściastych — najczęściej są to wierzby i olchy, które rosną na wilgotnych siedliskach w pobliżu leśnych strumieni, potoków czy wąwozów.

Jak rozpoznać czarkę?

Kształt tego grzyba jest niesamowity. Jak sama nazwa wskazuje, przypomina czarkę. Owocnik nie jest duży, ma średnicę od 1 do 5 cm, ale za to jego intensywnie czerwony kolor zwraca uwagę. Dlatego, jak napisano na profilu facebookowym Nadleśnictwa Garwolin, grzyby pięknie ubarwiają lasy na przedwiośniu. Miąższ czarki jest jędrny, sprężysty, ma biały kolor i słabo wyczuwalny smak oraz zapach.

Do schrupania na surowo

Czarka austriacka przez wiele lat uchodziła za niejadalną i wciąż wielu grzybiarzy nie jest do niej przekonanych. Na profilu Nadleśnictwa Garwolin czytamy, że "grzyb jest niewielkich rozmiarów i nie ma wielkich walorów smakowych". Kto jednak ma ochotę go spróbować, najpierw musi sparzyć go gorącą wodą, a potem może dodawać na przykład do sałatek. Nadaje się także do marynowania. Niektórzy uważają, że w smaku przypomina rzodkiewkę i zjadają czarkę na surowo. W takiej formie są też dobre do kanapek.

WAŻNE! Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy