Te wyjątkowe grzyby już pojawiły się w lasach. Ich smak zaskoczy wielu
Piękna wiosna tej zimy... Przebiśniegi już mają pąki, a w lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby. Czarka szkarłatna z reguły pokazywała się w lasach w marcu, ale ten rok jest szczególny. Już można ją znaleźć.
Czarka to nie jest zbyt popularny grzyb i nie wszyscy grzybiarze ją zbierają. W naszych lasach można znaleźć aż trzy jej gatunki. Wszystkie są jadalne, nadają się nawet do chrupania na surowo. Czarka szkarłatna, austriacka i jurajska z pewnością należą też do jednych z najbardziej efektownych grzybów. Najczęściej można spotkać w naszych lasach czarki austriackie. Jak donosi na Facebooku Nadleśnictwa Garwolin, już się czerwienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Gdzie rosną czarki?
Czy to zaskakujące, że w styczniu zaczął się sezon na czarki? Okazuje się, że to się zdarza. Z reguły pojawiają się wiosną, ale kiedy zimy są ciepłe, mogą wyrosnąć znacznie wcześniej. Co ciekawe, czarek nie trzeba szukać na ziemi, tylko na rozkładających się gałęziach drzew liściastych — najczęściej są to wierzby i olchy, które rosną na wilgotnych siedliskach w pobliżu leśnych strumieni, potoków czy wąwozów.
Jak rozpoznać czarkę?
Kształt tego grzyba jest niesamowity. Jak sama nazwa wskazuje, przypomina czarkę. Owocnik nie jest duży, ma średnicę od 1 do 5 cm, ale za to jego intensywnie czerwony kolor zwraca uwagę. Dlatego, jak napisano na profilu facebookowym Nadleśnictwa Garwolin, grzyby pięknie ubarwiają lasy na przedwiośniu. Miąższ czarki jest jędrny, sprężysty, ma biały kolor i słabo wyczuwalny smak oraz zapach.
Do schrupania na surowo
Czarka austriacka przez wiele lat uchodziła za niejadalną i wciąż wielu grzybiarzy nie jest do niej przekonanych. Na profilu Nadleśnictwa Garwolin czytamy, że "grzyb jest niewielkich rozmiarów i nie ma wielkich walorów smakowych". Kto jednak ma ochotę go spróbować, najpierw musi sparzyć go gorącą wodą, a potem może dodawać na przykład do sałatek. Nadaje się także do marynowania. Niektórzy uważają, że w smaku przypomina rzodkiewkę i zjadają czarkę na surowo. W takiej formie są też dobre do kanapek.
WAŻNE! Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą.