Dodaję, gdy moczę suszone grzyby. Stają się mięciutkie, a gorycz znika

Po świętach zostało mi jeszcze trochę suszonych grzybów. Postanowiłam przygotować z nich farsz do wytrawnej tarty. Jednak pierwszy krok to zawsze moczenie. Wypróbowałam, że kiedy do wody dodam kilka przypraw to grzyby są smaczniejsze.

Moczenie grzybów ma duży wpływ na ich smakMoczenie grzybów ma duży wpływ na ich smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kornel Filipiak

Suszone grzyby są ważnym elementem dań świątecznych. Jednak wcale nie zapominam o nich po Bożym Narodzeniu. Stosuję je do sosów, zup, a także jako dodatek do farszów. Tym razem miałam zamiar zrobić tartę z grzybami i zależało mi, by grzyby miały najlepszy aromat i smak. Zadbałam o to już od pierwszego kroku, czyli ich moczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Moczenie ma wpływ na smak grzybów

Proces moczenia suszonych grzybów wydaje się banalny, jednak gdy zrobisz to w sposób nieodpowiedni, będą twarde i gorzkawe. Najpierw trzeba je dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. To pozwoli usunąć z nich piasek i inne drobne zanieczyszczania, które mogły pozostać po suszeniu.

Przyprawy podkręcają smak grzybów

Tak przygotowane grzyby można już moczyć. Trzeba pamiętać, by użyć letniej wody, co pomaga zapobiec ich stwardnieniu. Zbyt gorąca woda może także niekorzystnie wpłynąć na konsystencję podgrzybków czy prawdziwków. Letnia woda powoduje, że aromaty są stopniowo uwalniane i struktura grzybów zmiękcza się stopniowo. Aby jeszcze podkręcić ich smak, dodaję do wody listki laurowe, cebulę lub ziele angielskie. Mają one także wpływ na zneutralizowanie ewentualnej goryczy grzybów.

Jak długo moczyć suszone grzyby?

To już kwestia indywidualna. Ogólnie przyjmuje się, że podgrzybki i prawdziwki są dobrze przygotowane po około dwóch godzinach. Jednak jest to zależne od przechowywania oraz rodzaju dania, do którego będą stosowane. Miękkie grzyby są potrzebne do farszu czy nadzienia. Z kolei do zupy czy sosu można ich użyć po zwykłym przepłukaniu, bo będą znacznie dłużej poddawane obróbce termicznej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej