Łatwa sałatka na święta. Zniknie ze stołu jako pierwsza
Nie tylko sałatka jarzynowa sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis, który ze stu procentową pewnością zrobi prawdziwą furorę na Gwiazdkę. Całą recepturę wprowadzisz w życie dosłownie w kilka chwil. Proste, przyjemne, niezwykle pyszne i z marynowanymi pieczarkami w roli głównej!
22.11.2023 | aktual.: 22.11.2023 13:02
Kiedyś uważaliśmy, że sałatka na święta — czy to jarzynowa, czy z tuńczyka, czy ze śledzia — to zaledwie dodatek; sympatyczne uzupełnienie standardowego świątecznego menu, kompan dla dwunastu wigilijnych potraw; trzecioplanowy bohater tej imprezy. Dzisiaj jesteśmy już mądrzejsi i bardziej doświadczeni, dlatego z całą stanowczością możemy stwierdzić, że nie ma nic bardziej mylnego niż takie założenie.
Otóż Gwiazdka stoi właśnie sałatkami. To one znikają z talerzy jako pierwsze. Możemy wręcz przysiąc, że dość duża część Polaków czeka na Wigilię z zapartym tchem głównie ze względu na coroczną sałatkę jarzynową babci. I nie ma w tym nic złego. Po prostu, komponując świąteczne menu, nie można o tym zapominać. Nasza porada? Warto przygotować więcej niż jedną sałatkę na Święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego też powodu chcemy ci dzisiaj pokazać sprawdzony przepis na jedną z sałatek rewelacyjnie pasujących na wigilijny stół. W recepturze znajdziesz same pyszności: marynowane pieczarki, jajka, kukurydzę oraz ogórki kiszone i konserwowe. Będzie smacznie — tyle możemy obiecać. Oto przepis pochodzący z portalu poprostupycha.com.pl:
Sałatka na święta z marynowanymi pieczarkami
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych,
- 1 puszka kukurydzy z puszki,
- 8 jajek,
- 1 średniej wielkości słoik ogórków kiszonych,
- 1 duże jabłko,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej,
- 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Kliknij tutaj, żeby zobaczyć, jak możesz to zrobić w nietypowy sposób.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż je do dużej miski. Dodaj pokrojone pieczarki, ogórki i jabłko. Wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.
- Do sałatki dodaj teraz majonez, musztardę, wodę z ogórków kiszonych. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!