Jak ugotować jajka na twardo bez wody? Poznaj wyjątkowy trik!
Czy wyobrażasz sobie ugotowanie jajka na twardo bez użycia wody? My też nie. Okazuje się jednak, że może być dużo prościej i właśnie bez wody. Jak ugotować jajka na twardo bez wody? Poznaj rozwiązanie, które w krótkim czasie stało się światowym hitem.
02.02.2023 16:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niezwykle skuteczny sposób - czyli, jak ugotować jajka na twardo bez wody?
Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak. Dlatego dobrze będzie poznać ten banalny patent, jeśli w twoim menu królują dania z jajkami na twardo w roli głównej. Warto podkreślić, że trend, związany z gotowaniem jajka w taki właśnie sposób, stał się hitem na TikToku. Co ważne, jajka przygotowane w taki sposób nie pękają, a skorupka podczas obierania idealnie odchodzi od białka. W związku z tym możesz pozbyć się dwóch największych problemów jednocześnie. Jak ugotować jajka na twardo bez wody? To bardzo proste!
W tym celu potrzebna ci będzie frytkownica na gorące powietrze. Jest to urządzenie, którego celem jest symulowanie głębokiego smażenia bez konieczności zanurzania żywności w głębokim tłuszczu. Okazuje się, że w takim urządzeniu możesz bez problemu ugotować jajko. Początkowo, wiele osób podchodziło do takiego rozwiązania nieco sceptycznie. Miało to oczywiście związek z obawą przed pęknięciem jajka. W rezultacie wszystko przebiegło jednak tak, jak należy. Pomimo tego, że taki sposób gotowania jest prosty, to czas przygotowania jest zbliżony, a nawet odrobinę dłuższy od gotowania w wodzie.
Jak ugotować jajka na twardo bez wody krok po kroku?
Jeśli posiadasz w swoim domu frytkownicę beztłuszczową i zastanawiasz się nad tym, jak ugotować jajka na twardo bez wody, to służymy pomocą. Rozpocznij od rozgrzania frytkownicy do 120 stopni. Jajka włóż do specjalnego koszyczka wewnątrz urządzenia i dobrze zamknij pokrywę. Wskazany czas gotowania jajek w tym przypadku to około 18 minut. Jeśli chcesz przygotować jajka na miękko, to poświęć na to około 13 minut. Czas gotowania dobrze jest wykorzystać na przygotowanie naczynia z kąpielą lodową.
Pamiętaj, że po ugotowaniu, jajka należy przełożyć na 5 minut do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Po tym czasie możesz je obrać i spożyć w lubianej przez siebie formie np. na kanapki, czy do sałatki. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na czerwone obiadowe różyczki: