Najważniejsza zasada gotowania kapusty z grochem. Tak uzyskasz najlepszy smak

Kapusta z grochem nie należy już dzisiaj do najpopularniejszych dań wigilijnych. A kiedyś była to potrawa wykwintna, serwowana nie tylko podczas świąt, lecz również wesel i urodzin. Jak przyrządzić idealną kapustę z grochem? Oto idealny sposób.

ObrazekKapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Kapusta z grochem, czy groch z kapustą? Niezależnie od tego, który składnik jest dla ciebie w tym daniu najważniejszy, warto trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że to danie to żaden fast food. Nie dość, że groch należy najpierw namaczać przez całą noc, to dobrze jest również, gdy efekt końcowy - czyli słynna kapusta z grochem - też trochę ,,postała". Najlepiej bowiem smakuje na następny dzień.

Ponadto warto brać pod uwagę, że groch jest rośliną ciężkostrawną. Stąd też często podejmowana jest decyzja o dodaniu do niego kminku lub majeranku, które pomagają organizmowi radzić sobie ze wzdęciami. Jeśli więc obawiasz się kłopotów trawiennych - zrób to koniecznie.

Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

To tyle z najważniejszych zasad. Oto przepis, na który czekasz.

Kapusta z grochem

Składniki:

  • 500 g grochu łuskanego połówek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka kminku
  • łyżeczka cukru
  • smalec do smażenia
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Groch wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej go 1,5 litra wody i odstaw na noc. Po tym czasie powinien ładnie napęcznieć. Opłucz go raz jeszcze i odcedź.

Teraz przełóż go do garnka i gotuj przez około 50 minut w osolonej wodzie.

Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku (nie płucz!) i posiekaj nożem. Następnie przełóż ją do garnka, dodaj trochę wody, ziele angielskie, liście laurowe i kminek i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Powinno to zająć około pół godziny.

Cebule obierz, potnij w cienkie piórka i zeszklij na smalcu.

Czas na łączenie składników. Groch odcedź i dodaj do ugotowanej kiszonej kapusty. W tym samym garnku umieść przygotowaną cebulę. Całość gotuj jeszcze kilkanaście minut na bardzo małym ogniu. Zamieszaj, dopraw cukrem, pieprzem i - jeśli jest taka potrzeba - solą.

Kapustę z grochem odstaw do ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na święta, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło