Makowiec japoński nie ma sobie równych. Przez owocowy dodatek jest wilgotny i nie wysycha jak inne

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich w te święta? Przygotuj makowca w zupełnie nowym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

Ten makowiec to prawdziwe arcydzieło cukierniczeTen makowiec to prawdziwe arcydzieło cukiernicze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Надія Коваль

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć makowca. Tego ciasta po prostu nie da się nie kochać i można znaleźć w nim same rarytasy

I na pewno masz w swoich zbiorach sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. A jeśli nie, zawsze możesz wykorzystać inspiracje z naszej bazy. Dziś poszerzymy ją o kolejną mega ciekawą propozycję. Będzie to właśnie makowiec, ale w zupełnie innym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Makowiec w japońskiej wersji to jest to!

Wiem, że początkowo nazwa dzisiejszego wypieku może ci niewiele mówić, daj mi jednak kilka minut, a wszystko stanie się jasne. Otóż już za moment wyjaśnię ci, jak w prosty i szybki sposób wyczarować najlepszy makowiec w twoim życiu. 

Nie dość, że skrywa on owocowe smaczki, które wzbogacają efekt końcowy całego wypieku. To jeszcze owoce te sprawiają, że domowe ciasto wychodzi idealne wilgotne. Makowiec w takim wydaniu dosłownie rozpływa się w ustach. A wszystko to zasługa jabłek

Na świątecznym stole nie może zabraknąć nowej wersji makowca
Na świątecznym stole nie może zabraknąć nowej wersji makowca © Adobe Stock | teressa

Jak zrobić makowiec japoński krok po kroku

Składniki:

  • 450 g suchego maku w zmielonej wersji,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 220 g masła,
  • 1 litr mleka,
  • 500 g jabłek,
  • 420 g cukru pudru.
  • 7 jajek,
  • ⅓ szkl. kaszy mannej,
  • ¼ szkl. miodu,
  • 300 g ulubionych bakalii — może być mieszanka np. śliwek i rodzynek,
  • polewa czekoladowa do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania maku. W tym celu połącz na palniku w garnku mleko oraz mak. Mieszankę gotuj tak długo, aż mak wchłonie całe mleko.
  2. Następnie rozbij jajka, dzieląc je na żółtkabiałka. Przesiej też mąkę przez sitko, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Na koniec połącz ją z proszkiem do pieczenia. 
  3. Miękkie masło podziel na mniejsze części, po czym zacznij je ucierać z cukrem pudrem
  4. Jako kolejny składnik zacznij stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie przychodzi czas na masę makową w małych porcjach, mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz kaszę manną
  5. W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce i je również zacznij dodawać do pozostałych składników. 
  6. Na koniec do mieszanki ma trafić miód oraz podzielone na mniejsze kawałki bakalie
  7. W osobnej misce ubij białka, po czym dodaj je do wcześniej przygotowanej mieszanki. 
  8. Powstałe ciasto przelej do formy. Następnie piecz je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  9. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta rozprowadź ją na wierzchu domowego wypieku i udekoruj według upodobania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia