Makowiec japoński nie ma sobie równych. Przez owocowy dodatek jest wilgotny i nie wysycha jak inne
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich w te święta? Przygotuj makowca w zupełnie nowym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!
14.12.2023 | aktual.: 15.12.2023 08:56
Na pewno zgodzisz się ze mną, że wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć makowca. Tego ciasta po prostu nie da się nie kochać i można znaleźć w nim same rarytasy.
I na pewno masz w swoich zbiorach sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. A jeśli nie, zawsze możesz wykorzystać inspiracje z naszej bazy. Dziś poszerzymy ją o kolejną mega ciekawą propozycję. Będzie to właśnie makowiec, ale w zupełnie innym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makowiec w japońskiej wersji to jest to!
Wiem, że początkowo nazwa dzisiejszego wypieku może ci niewiele mówić, daj mi jednak kilka minut, a wszystko stanie się jasne. Otóż już za moment wyjaśnię ci, jak w prosty i szybki sposób wyczarować najlepszy makowiec w twoim życiu.
Nie dość, że skrywa on owocowe smaczki, które wzbogacają efekt końcowy całego wypieku. To jeszcze owoce te sprawiają, że domowe ciasto wychodzi idealne wilgotne. Makowiec w takim wydaniu dosłownie rozpływa się w ustach. A wszystko to zasługa jabłek.
Jak zrobić makowiec japoński krok po kroku
Składniki:
- 450 g suchego maku w zmielonej wersji,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 220 g masła,
- 1 litr mleka,
- 500 g jabłek,
- 420 g cukru pudru.
- 7 jajek,
- ⅓ szkl. kaszy mannej,
- ¼ szkl. miodu,
- 300 g ulubionych bakalii — może być mieszanka np. śliwek i rodzynek,
- polewa czekoladowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania maku. W tym celu połącz na palniku w garnku mleko oraz mak. Mieszankę gotuj tak długo, aż mak wchłonie całe mleko.
- Następnie rozbij jajka, dzieląc je na żółtka i białka. Przesiej też mąkę przez sitko, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Na koniec połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło podziel na mniejsze części, po czym zacznij je ucierać z cukrem pudrem.
- Jako kolejny składnik zacznij stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie przychodzi czas na masę makową w małych porcjach, mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz kaszę manną.
- W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce i je również zacznij dodawać do pozostałych składników.
- Na koniec do mieszanki ma trafić miód oraz podzielone na mniejsze kawałki bakalie.
- W osobnej misce ubij białka, po czym dodaj je do wcześniej przygotowanej mieszanki.
- Powstałe ciasto przelej do formy. Następnie piecz je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta rozprowadź ją na wierzchu domowego wypieku i udekoruj według upodobania. Smacznego!
Zobacz także