Postaw obok sałatki jarzynowej. Zdziwisz się, która zniknie jako pierwsza
Ta sałatka będzie na święta godnym rywalem dla klasycznej jarzynowej kompozycji. Z doświadczenia wiemy, że znika ona ze stołu z prędkością światła, dlatego zawsze przygotowujemy jej dwie miski. To samo polecamy tobie! W końcu niewiele jest równie pysznych sałatek, co ta z tuńczyka, którą za moment ci zaprezentujemy.
18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bardzo nie chcemy, żebyś źle nas zrozumiał. Nasza kulinarna miłość do sałatki jarzynowej jest prawdziwa i niesłabnąca od niepamiętnych czasów. Jej obecność na wigilijnym stole uważamy natomiast za świętość i powinność każdego, kto podejmuje się sprosić do siebie świątecznych gości. No dobrze, to już wiemy. Ale...
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naszym najnowszym odkryciem jest inna wspaniała sałatka wigilijna — z tuńczyka. Będziemy zupełnie szczerzy: tak naprawdę, to podobne przepisy znaliśmy już od dawna, a wspomniane odkrycie dotyczy czegoś innego. Tego, jak bardzo tego rodzaju sałatki pasują na świąteczną kolację. Dlaczego wcześniej na to nie wpadliśmy? Wigilia stoi sałatkami (tu możesz znaleźć kilka innych naszych propozycji), tuńczyk to ryba, sos jest przepyszny. Czy coś tu mogło się nie udać?
Sałatka z tuńczykiem powstaje, jak się zapewne domyślasz, w kilka chwil. W tej kwestii bije na głowę sałatkę jarzynową, która należy raczej do tych potraw, nad którymi trzeba poświęcić cały wieczór. Pełny przepis znajdziesz poniżej, ale pamiętaj, że tego rodzaju potrawy można zmieniać i komponować pod własne upodobania.
Wigilijna sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1-2 puszki tuńczyka,
- mała główka kapusty pekińskiej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Puszki z tuńczykiem otwórz i odsącz. Sam musisz zadecydować, ile ryby użyć. Im więcej, tym smak tuńczyka będzie bardziej przeważający, a sałatka — gęstsza. Naszym "optimum" jest około 1,5 puszki. Odsączoną rybę przełóż do miski.
- Kapustę poszatkuj drobno i połącz z tuńczykiem. Dodaj jeszcze odsączoną kukurydzę i posiekaną w kostkę cebulę.
- Majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę i wymieszaj. Smacznego!