Postaw obok sałatki jarzynowej. Zdziwisz się, która zniknie jako pierwsza

Ta sałatka będzie na święta godnym rywalem dla klasycznej jarzynowej kompozycji. Z doświadczenia wiemy, że znika ona ze stołu z prędkością światła, dlatego zawsze przygotowujemy jej dwie miski. To samo polecamy tobie! W końcu niewiele jest równie pysznych sałatek, co ta z tuńczyka, którą za moment ci zaprezentujemy.

Sałatka z tuńczykiem na Wigilię. Zniknie w mgnieniu okaSałatka z tuńczykiem na Wigilię. Zniknie w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Canva | DebbiSmirnoff

Bardzo nie chcemy, żebyś źle nas zrozumiał. Nasza kulinarna miłość do sałatki jarzynowej jest prawdziwa i niesłabnąca od niepamiętnych czasów. Jej obecność na wigilijnym stole uważamy natomiast za świętość i powinność każdego, kto podejmuje się sprosić do siebie świątecznych gości. No dobrze, to już wiemy. Ale...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Naszym najnowszym odkryciem jest inna wspaniała sałatka wigilijna — z tuńczyka. Będziemy zupełnie szczerzy: tak naprawdę, to podobne przepisy znaliśmy już od dawna, a wspomniane odkrycie dotyczy czegoś innego. Tego, jak bardzo tego rodzaju sałatki pasują na świąteczną kolację. Dlaczego wcześniej na to nie wpadliśmy? Wigilia stoi sałatkami (tu możesz znaleźć kilka innych naszych propozycji), tuńczyk to ryba, sos jest przepyszny. Czy coś tu mogło się nie udać?

Sałatka z tuńczykiem powstaje, jak się zapewne domyślasz, w kilka chwil. W tej kwestii bije na głowę sałatkę jarzynową, która należy raczej do tych potraw, nad którymi trzeba poświęcić cały wieczór. Pełny przepis znajdziesz poniżej, ale pamiętaj, że tego rodzaju potrawy można zmieniać i komponować pod własne upodobania.

Wigilijna sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1-2 puszki tuńczyka,
  • mała główka kapusty pekińskiej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.
Sałatka z tuńczykiem i kapustą powstaje dosłownie w kilka chwil
Sałatka z tuńczykiem i kapustą powstaje dosłownie w kilka chwil © Canva | Africa Images

Sposób przygotowania:

  1. Puszki z tuńczykiem otwórz i odsącz. Sam musisz zadecydować, ile ryby użyć. Im więcej, tym smak tuńczyka będzie bardziej przeważający, a sałatka — gęstsza. Naszym "optimum" jest około 1,5 puszki. Odsączoną rybę przełóż do miski.
  2. Kapustę poszatkuj drobno i połącz z tuńczykiem. Dodaj jeszcze odsączoną kukurydzę i posiekaną w kostkę cebulę.
  3. Majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę i wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku