PrzepisBoże NarodzenieEwa Wachowicz to mistrzyni pierogów. Jej świąteczna wersja jest obłędna dzięki jednej sztuczce

Ewa Wachowicz to mistrzyni pierogów. Jej świąteczna wersja jest obłędna dzięki jednej sztuczce

Pierogi Ewy Wachowicz - Pyszności
Pierogi Ewy Wachowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram.com, canva | Ewa Wachowicz, repinanatoly
27.11.2023 08:08

Na świątecznym stole pierogi to absolutny must have. Chociaż farszów i pomysłów na ich podanie jest cała masa, to zdecydowanie królują te z farszm z kapustą i grzybami. Z przepisem Ewy Wachowicz wyjdą za każdym razem. Gwiazda stawia na prostotę.

Chociaż pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu, to sam proces ich robienia jest dość czasochłonny. Aby przed świętami nie utonąć w morzu przedświątecznych obowiązków, zrób pierogi już dziś i zamroź je. Do pomocy w lepieniu warto zaprosić swoich bliskich. To wspaniała okazja, aby zacieśnić rodzinne więzi i wspólnie spędzić miło czas w kuchni. Polecam wypróbować przepis Ewy Wachowicz, która stawia na prostotę, która podbija później smak całego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, znana i uwielbiana przez Polaków ekspertka kulinarna, nieustannie zaskakuje swoimi wyjątkowymi pomysłami na różnorodne dania. Wśród jej przepisów nie brakuje również klasyków, jak pierogi z kapustą i grzybami. Jest autorką wielu książek i programów kulinarnych, prowadzi bloga oraz aktywnie udziela się na Instagramie. Pierogi z jej przepisu wychodzą nawet kuchennym amatorom.

Pierogi okraszone cebulką- Pyszności
Pierogi okraszone cebulką- Pyszności© Canva | andreii77

Istnieją dwie szkoły przygotowywania ciasta na pierogi. W pierwszym sposobie do ciasta nie dodaje się jajka. Wówczas ciasto jest bardziej elastyczne i można je rozwałkować na cieńszą warstwę. Pierogi z takiego ciasta są też bardziej delikatne.

Ulepione pierogi - Pyszności
Ulepione pierogi - Pyszności© Canva | Sner

W drugim sposobie do ciasta dodaje się jajko. Wówczas ciasto jest bardziej żółte i ma lepszy smak. Pierogi z takiego ciasta są też bardziej zwarte i mniej podatne na rozpadnięcie się podczas gotowania. Ten sposób wykorzystuje Ewa Wachowicz.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz przez całą noc w wodzie.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i dorzuć do cebuli.
  4. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i duś całość pod przykryciem do miękkości.
  5. Na stolnicę przesiej mąkę, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurkę. Wlej wrzątek i zagarnij nożem. Gdy pojawią się kluski, ponownie zrób kopczyk z dziurką i wbij jajko. Posiekaj całość nożem, a następnie wyrabiaj rękami.
  6. Gdy ciasto będzie już gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, aby lepiej się rozwałkowało.
  7. Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij koła przy pomocy szklanki.
  8. Nałóż porcję farszu, zalep brzegi.

Gotowe pierogi ułóż na desce tak, aby nie dotykały się i wstaw do zamrażarki. Gdy już się zmrożą, przerzuć do strunowego woreczka. Przed wigilią ugotuj je w osolonym wrzątku. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także