Ewa Wachowicz to mistrzyni pierogów. Jej świąteczna wersja jest obłędna dzięki jednej sztuczce
Na świątecznym stole pierogi to absolutny must have. Chociaż farszów i pomysłów na ich podanie jest cała masa, to zdecydowanie królują te z farszm z kapustą i grzybami. Z przepisem Ewy Wachowicz wyjdą za każdym razem. Gwiazda stawia na prostotę.
27.11.2023 08:08
Chociaż pierogi z kapustą i grzybami są proste w przygotowaniu, to sam proces ich robienia jest dość czasochłonny. Aby przed świętami nie utonąć w morzu przedświątecznych obowiązków, zrób pierogi już dziś i zamroź je. Do pomocy w lepieniu warto zaprosić swoich bliskich. To wspaniała okazja, aby zacieśnić rodzinne więzi i wspólnie spędzić miło czas w kuchni. Polecam wypróbować przepis Ewy Wachowicz, która stawia na prostotę, która podbija później smak całego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz, znana i uwielbiana przez Polaków ekspertka kulinarna, nieustannie zaskakuje swoimi wyjątkowymi pomysłami na różnorodne dania. Wśród jej przepisów nie brakuje również klasyków, jak pierogi z kapustą i grzybami. Jest autorką wielu książek i programów kulinarnych, prowadzi bloga oraz aktywnie udziela się na Instagramie. Pierogi z jej przepisu wychodzą nawet kuchennym amatorom.
Istnieją dwie szkoły przygotowywania ciasta na pierogi. W pierwszym sposobie do ciasta nie dodaje się jajka. Wówczas ciasto jest bardziej elastyczne i można je rozwałkować na cieńszą warstwę. Pierogi z takiego ciasta są też bardziej delikatne.
W drugim sposobie do ciasta dodaje się jajko. Wówczas ciasto jest bardziej żółte i ma lepszy smak. Pierogi z takiego ciasta są też bardziej zwarte i mniej podatne na rozpadnięcie się podczas gotowania. Ten sposób wykorzystuje Ewa Wachowicz.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka gorącej wody.
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 30 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz przez całą noc w wodzie.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i dorzuć do cebuli.
- Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i duś całość pod przykryciem do miękkości.
- Na stolnicę przesiej mąkę, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurkę. Wlej wrzątek i zagarnij nożem. Gdy pojawią się kluski, ponownie zrób kopczyk z dziurką i wbij jajko. Posiekaj całość nożem, a następnie wyrabiaj rękami.
- Gdy ciasto będzie już gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, aby lepiej się rozwałkowało.
- Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij koła przy pomocy szklanki.
- Nałóż porcję farszu, zalep brzegi.
Gotowe pierogi ułóż na desce tak, aby nie dotykały się i wstaw do zamrażarki. Gdy już się zmrożą, przerzuć do strunowego woreczka. Przed wigilią ugotuj je w osolonym wrzątku. Smacznego!