Kujawski specjał. Zaserwuj zamiast barszczu z uszkami

Przepis na tę zupę przez dziesiątki lat był przekazywany jedynie słownie — z pokolenia na pokolenie. Jego spisanie nastąpiło dopiero w 2011 roku, w książce kucharskiej traktującej o tradycyjnych potrawach z województwa kujawsko-pomorskiego. Drogi czytelniku, oto zupa śledziowa: przysmak z północno-centralnej Polski, który z powodzeniem zastąpi wigilijny barszcz.

Rosopitka - kujawska zupa śledziowa. Idealna na WigilięRosopitka - kujawska zupa śledziowa. Idealna na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marén Wischnewski

Rosopitka — tak na zupę śledziową mówią rodowici mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego. Specjał, który w tej regionalnej kuchni znany jest już od niepamiętnych czasów, w końcu doczekał się wpisania na listę produktów tradycyjnych. Zasłużył sobie na to. Wątpliwości co do tego nie mieli mieszkańcy Bądkowa, wsi z kujawsko-pomorskiego, którzy opowiadali o nim w ten sposób:

Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Spożywana podczas Adwentu, Środy Popielcowej, Wielkiego Postu i Bożego Narodzenia rosopitka - czy też, mówiąc po naszemu, zupa śledziowa - to prawdziwy majstersztyk. Jej gęsta konsystencja i charakterystyczny smak i aromat udekorują pod względem kulinarnym każdą wigilijną wieczerzę. Przepis, przez wiele lat znany jedynie kujawskim gospodyniom, ujrzał światło dziennie w 2011 roku, gdy do sprzedaży trafiła książka kucharska "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego".

Rosopitka — zupa śledziowa

Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledzia,
  • 1 litr wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • natka pietruszki,
  • do podania: ugotowane ziemniaki.
Przepis na zupę śledziową został spisany dopiero w 2011 roku
Przepis na zupę śledziową został spisany dopiero w 2011 roku © Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Zdejmij skórę ze śledzi. Mocz ryby w zimnej wodzie przez około 12 godzin.
  2. Wodę zagotuj z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
  3. Cebulę pokrój w piórka i sparz we wrzątku. Dodaj do wywaru razem z octem, solą i cukrem. Do zupy wlej teraz wymieszaną z bulionem śmietanę.
  4. Do ostudzonej rosopitki dodaj pokrojone w mniejsze kawałki śledzie. Wstaw do lodówki na całą noc do przegryzienia się smaków. Podawaj na zimno, ale z ciepłymi, ugotowanymi ziemniakami oraz posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej