PrzepisBoże NarodzenieKujawski specjał. Zaserwuj zamiast barszczu z uszkami

Kujawski specjał. Zaserwuj zamiast barszczu z uszkami

Rosopitka - kujawska zupa śledziowa. Idealna na Wigilię
Rosopitka - kujawska zupa śledziowa. Idealna na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marén Wischnewski

24.11.2023 09:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na tę zupę przez dziesiątki lat był przekazywany jedynie słownie — z pokolenia na pokolenie. Jego spisanie nastąpiło dopiero w 2011 roku, w książce kucharskiej traktującej o tradycyjnych potrawach z województwa kujawsko-pomorskiego. Drogi czytelniku, oto zupa śledziowa: przysmak z północno-centralnej Polski, który z powodzeniem zastąpi wigilijny barszcz.

Rosopitka — tak na zupę śledziową mówią rodowici mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego. Specjał, który w tej regionalnej kuchni znany jest już od niepamiętnych czasów, w końcu doczekał się wpisania na listę produktów tradycyjnych. Zasłużył sobie na to. Wątpliwości co do tego nie mieli mieszkańcy Bądkowa, wsi z kujawsko-pomorskiego, którzy opowiadali o nim w ten sposób:

Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spożywana podczas Adwentu, Środy Popielcowej, Wielkiego Postu i Bożego Narodzenia rosopitka - czy też, mówiąc po naszemu, zupa śledziowa - to prawdziwy majstersztyk. Jej gęsta konsystencja i charakterystyczny smak i aromat udekorują pod względem kulinarnym każdą wigilijną wieczerzę. Przepis, przez wiele lat znany jedynie kujawskim gospodyniom, ujrzał światło dziennie w 2011 roku, gdy do sprzedaży trafiła książka kucharska "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego".

Rosopitka — zupa śledziowa

Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledzia,
  • 1 litr wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • natka pietruszki,
  • do podania: ugotowane ziemniaki.
Przepis na zupę śledziową został spisany dopiero w 2011 roku
Przepis na zupę śledziową został spisany dopiero w 2011 roku© Canva | atlasstudio

Sposób przygotowania:

  1. Zdejmij skórę ze śledzi. Mocz ryby w zimnej wodzie przez około 12 godzin.
  2. Wodę zagotuj z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
  3. Cebulę pokrój w piórka i sparz we wrzątku. Dodaj do wywaru razem z octem, solą i cukrem. Do zupy wlej teraz wymieszaną z bulionem śmietanę.
  4. Do ostudzonej rosopitki dodaj pokrojone w mniejsze kawałki śledzie. Wstaw do lodówki na całą noc do przegryzienia się smaków. Podawaj na zimno, ale z ciepłymi, ugotowanymi ziemniakami oraz posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zupapotrawy na boże narodzeniekujawsko-pomorskie