Tańsze od kurczaka, ale zawiera sporo białka. Przyrządzisz na wiele sposobów
Tofu, czyli ser, który powstaje bez tradycyjnego nabiału, kiedyś kojarzony był tylko jako składnik diety wegan. Dziś staje się coraz bardziej popularny i do jego smaku przekonało się także wielu mięsożerców. Podpowiadam, do jakich potraw warto wykorzystywać ten roślinny produkt.
Tofu z dalekiej Azji zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Można kupić je nawet w dyskontach. Najbardziej uniwersalne jest tofu naturalne, ale można dostać także inne jego rodzaje, na przykład wędzone. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ale to nie jest jego jedyna zaleta. W kuchni daje mnóstwo możliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu
Jakie zalety ma tofu?
Dlaczego warto przekonać się do tofu? Oprócz białka, zawiera także błonnik, wapń, fosfor i ma korzystny profil aminokwasów. Jest niskokaloryczne i nie ma w składzie cholesterolu, dlatego jest idealne dla osób dbających o zdrowie serca. Poleca się je także na diecie odchudzającej.
Jaki wpływ na zdrowie ma tofu?
- Profilaktyka raka: tofu zawiera fitoestrogeny, które mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i prostaty.
- Jest pomocne przy menopauzie: fitoestrogeny mogą redukować symptomy menopauzy, w tym uderzenia gorąca.
- Wzmacnia układ krążenia: nie ma w nim cholesterolu i ma niski poziom tłuszczów nasyconych, co sprzyja zdrowemu sercu.
- Nie podnosi poziomu cukru we krwi: ze względu na niski indeks glikemiczny, tofu jest odpowiednie dla diabetyków.
Jak wykorzystać tofu w kuchni?
- Marynowane tofu. Pokrojone w kostkę tofu można zamarynować w oliwie z ziołami i czosnkiem, następnie upiec w piekarniku lub ugrillować.
- Zamiast jajecznicy. Wystarczy rozgnieść tofu na patelni, a potem dodać ulubione warzywa i przyprawy. Całość podgrzewa się, aż tofu się roztopi.
- Nadaje się do zup. Tofu, zblendowane z bulionem, czosnkiem i przyprawami, można podawać jako zupę krem z grzankami.
- Do kanapek. Podsmażone plasterki tofu świetnie smakują z pieczywem i warzywami. To dobry pomysł na pierwsze danie, kiedy zaczynamy wprowadzać ten produkt do swojej diety.