Tańsze od kurczaka, ale zawiera sporo białka. Przyrządzisz na wiele sposobów

Tofu, czyli ser, który powstaje bez tradycyjnego nabiału, kiedyś kojarzony był tylko jako składnik diety wegan. Dziś staje się coraz bardziej popularny i do jego smaku przekonało się także wielu mięsożerców. Podpowiadam, do jakich potraw warto wykorzystywać ten roślinny produkt.

Tofu możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobówTofu możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Tofu z dalekiej Azji zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Można kupić je nawet w dyskontach. Najbardziej uniwersalne jest tofu naturalne, ale można dostać także inne jego rodzaje, na przykład wędzone. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ale to nie jest jego jedyna zaleta. W kuchni daje mnóstwo możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Jakie zalety ma tofu?

Dlaczego warto przekonać się do tofu? Oprócz białka, zawiera także błonnik, wapń, fosfor i ma korzystny profil aminokwasów. Jest niskokaloryczne i nie ma w składzie cholesterolu, dlatego jest idealne dla osób dbających o zdrowie serca. Poleca się je także na diecie odchudzającej.

Jaki wpływ na zdrowie ma tofu?

  • Profilaktyka raka: tofu zawiera fitoestrogeny, które mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i prostaty.
  • Jest pomocne przy menopauzie: fitoestrogeny mogą redukować symptomy menopauzy, w tym uderzenia gorąca.
  • Wzmacnia układ krążenia: nie ma w nim cholesterolu i ma niski poziom tłuszczów nasyconych, co sprzyja zdrowemu sercu.
  • Nie podnosi poziomu cukru we krwi: ze względu na niski indeks glikemiczny, tofu jest odpowiednie dla diabetyków.

Jak wykorzystać tofu w kuchni?

  • Marynowane tofu. Pokrojone w kostkę tofu można zamarynować w oliwie z ziołami i czosnkiem, następnie upiec w piekarniku lub ugrillować.
  • Zamiast jajecznicy. Wystarczy rozgnieść tofu na patelni, a potem dodać ulubione warzywa i przyprawy. Całość podgrzewa się, aż tofu się roztopi.
  • Nadaje się do zup. Tofu, zblendowane z bulionem, czosnkiem i przyprawami, można podawać jako zupę krem z grzankami.
  • Do kanapek. Podsmażone plasterki tofu świetnie smakują z pieczywem i warzywami. To dobry pomysł na pierwsze danie, kiedy zaczynamy wprowadzać ten produkt do swojej diety.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟