Wystarczy zjeść garść. Ochota na słodycze szybko minie

Oliwki kojarzą się z kuchnią śródziemnomorską. Od razu mamy na myśli pyszne sałatki, pizzę czy pasty z ich dodatkiem. Jednak oliwki są też pyszne same w sobie i idealnie nadają się na przekąskę.

OliwkiTo działanie oliwek może cię zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Drzewa oliwne, z których pochodzą oliwki, kojarzymy przede wszystkim z rejonem Morza Śródziemnego, ale są uprawniane też w Indiach, Chinach, Australii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej. Za jedne z najlepszych uchodzą greckie oliwki z rejonu Kalamaty. W sklepach mamy duży wybór oliwek. Można je kupić na wagę lub w słoikach czy puszkach, drylowane lub z nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Oliwki - wartości odżywcze

Wartość odżywcza oliwek opiera się przede wszystkim na tym, że zawierają one zdrowe tłuszcze. Chodzi głównie o jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego mają świetny wpływ na układ krążenia oraz zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W oliwkach są także przeciwutleniacze, takie jak witaminy E, polifenole i flawonoidy. Te substancje chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Nic dziwnego, że oliwki i oliwa z oliwek są bardzo ważne w diecie stulatków. Miejsca, w których najwięcej osób dożywa w dobrej formie, zostały określone jako Niebieskie Sfery. Jedna z nich znajduje się na greckiej wyspie Ikaria, gdzie oliwki i oliwa są w codziennym menu.

Oliwki pomogą przy odchudzaniu

To jednak nie wszystkie cudowne moce oliwek. Mogą one także pomóc nam w odchudzaniu i zmniejszyć ochotę na słodycze. W ich składzie jest błonnik, który sprawia, że układ trawienny działa sprawniej. Ma on też dobry wpływ na regulowanie poziomu glukozy we krwi. Dlatego wystarczy zjeść kilka oliwek, zwłaszcza gdy mamy wielką chęć sięgnąć po cukierka, czekoladkę czy inny deser. Po oliwkach zupełnie ona minie. Z kolei uczucie sytości zapewniają zdrowe tłuszcze. Warto jednak pamiętać, że oliwki same w sobie są kaloryczne. Na taką przekąskę wystarczy 6 czy 7 sztuk.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej